reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

9 bin yıl önce de mi Anadolu’daydık?

Geleneksel Türk kilim ve halı motifleriyle Çatalhüyük’teki 9 bin yıllık duvar resimleri arasında şaşırtıcı benzerlikler olduğu ortaya çıktı.

Konya’nın Çumra ilçesine 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve günümüzden 9 bin yıl öncesine ışık tutan Çatalhüyük’te, yaklaşık 10 yıldır kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında ortaya çıkan Neolitik çağa ait bazı bilgi, resim ve motiflerin, geleneksel Türk etnolojik ve kültürel özellikleriyle benzeşmesi, yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor. Çatalhüyük’te 9 bin yıl önce yaşayanların duvarlara çizdikleri geometrik şekiller ve bazı resimler, Orta Asya kökenli olduğu bilinen Türklerin yüzyıllardır halı ve kilimlerde kullandığı motiflerle büyük benzerlik gösteriyor.

Çumra Belediye Başkanı Zeki Türker, Çatalhüyük’teki kültürel doku ile Türk kültürü ve yaşam tarzı arasındaki benzerliğin, üzerinde önemle durulması gereken konu olduğunu belirterek, “1950 yılında Çatalhüyük’ü belirleyen ve ilk araştırmayı yapan bilim adamı Arkeolog J. Mellart da bu şaşırtıcı benzerliğe işaret etmişti.’’ dedi. Selçuk Üniversitesi Fen–Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haşim Karpuz da, Çatalhüyük’teki duvar resimlerini gördüğünü, bazı resimlerin Türk motifleriyle müthiş benzerlikte olduğunu söyledi. Bu iddianın gerçekliğini ortaya çıkarabilmek için bugüne kadar ciddi araştırma yapılmadığını belirten Karpuz, şunları söyledi: “Ancak o dönem insanının kullandığı araç–gereçler, evlerinin duvarlarına çizdikleri motifler, bu iddiayla ilgili ‘acaba mı?’ sorusunu aklımıza getiriyor. Bu konuda yapılacak değerlendirmeler yorumdan öteye geçmez. Ancak kültürel materyaller arasındaki müthiş benzerliği kabul ediyoruz. Sorun aradaki bağlantıyı kurmakta. Çünkü oldukça uzun iki dönem arasında, Hitit, Roma, Pers gibi oldukça farklı medeniyetler var. Motiflerdeki benzerlik, Türklerin binlerce yıl önce de Anadolu’da yaşamış olduğunu gösterebilir veya tamamen tesadüf de olabilir.”
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz