reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Rantçıların gözleri Hasankeyf'te

Hasankeyf'i kurtarma çalışmalarını 1985'te başlattığını söyleyen Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık ''Ne zaman ki Hasankeyf'te para döneceği anlaşıldı herkesin ilgisi buraya çevrildi'' diye konuştu.

Arık, ''Birinci amaç Hasankeyf'i turizm merkezi yapmak değil, Ilısu Barajı sularının altından kurtarmaktı. Bana burasını turizm merkezi yap deselerdi ben kazılarımı ona göre yapardım'' dedi.

Hasankeyf Kazı Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık , antik kent üzerinde ''para dönmeye başlamasının ardından'' kazı çalışmasının durakladığını belirterek ''Herkes kendini arkeolog sanıyor'' dedi. Arık, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verileceği açıklanan ödeneğin onaylanmayışı yüzünden hâlâ kendilerine gönderilmediğini belirterek ''Kazı mevsiminin sona ermesi durumunda her şeyi baştan almak zorunda kalabiliriz'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Batman'ın Hasankeyf ilçesinin Ilısu Barajı yapımında sular altında kalmayacağını açıklamasına karşın antik kentteki kazı çalışmalarıyla ilgili sorun giderilmedi. Projeyi yürüten Çanakkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arık, projeye para aktarımının ODTÜ Rektörlüğü aracılığıyla yapıldığını belirterek, Vali ve Kültür- Turizm Bakanlığı bürokratları ile özel ilişkileri bulunan öğretim üyelerinin çalışmaların tümünü kendilerine mal etmeye çalıştığını savundu.

Kimsenin umursamadığı dönemde 1985'te Hasankeyf'i kurtarma çalışmalarını başlattığını anımsatan Arık, yıllarca çok olumsuz koşullarda çalışmalarını yürüttüğünü vurgularken ''Ne zaman ki Hasankeyf'te para döneceği anlaşıldı. Herkesin ilgisi buraya çevrildi'' diye konuştu.

Hasankeyf'te 18 yıldır projenin tüm gereklerinin yapıldığını belirten Arık, ''Birinci amaç Hasankeyf'i turizm merkezi yapmak değil, Ilısu Barajı sularının altından kurtarmaktı. Bana burasını turizm merkezi yap deselerdi ben kazılarımı ona göre yapardım'' dedi.

'Vali karışıyor'
Arık, çalışmalara Batman Valisi Efkan Ala 'nın da karışmaya çalıştığını söyledi. Ala'nın kendisine ''Bir kazı bu kadar sürer mi? Çabuk bitir'' gibi talimatlar verdiğini belirten Arık, ''Bana 'Bu kadar uzun kazı olmaz. Ben turizmciyim, bilirim' gibi şeyler söylüyor. Hasankeyf en az Efes kadar büyük. Kazıların tamamlanması için en az 30 yıl gerekli. Efes 150 yılda gün yüzüne çıkarıldı'' diye konuştu.

Mağaralar çatlak
Vali Ala'nın ''apart otel yapacağım'' dediği mağaraların yıkılmak üzere olduğunu vurgulayan Arık, ''O mağaralar birilerinin üzerine yıkılırsa hesabını kim verecek. Dağ baştan başa çatlak. Kayalar sürekli dağdan aşağıya yuvarlanıyor'' diye konuştu. Arık, kazı çalışmalarında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ancak ulaşabildiklerini belirterek ''Buradaki kazılarda hâlâ İslami döneme ait eserlerdeyiz. Alt katmanlara daha inemedik. Romalılar burayı İran'a karşı son üs olarak kullanmış. Alt tabakalarda Bizans ve Roma dönemine ait eserleri bekliyoruz. Eğer bu uygarlıkların kültürlerinin ortaya çıkmasını istemiyorlarsa kazı çalışmalarını sona erdirelim'' diye konuştu.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz