reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

İktidara sınırsız imar yetkisi

Belediyeler umutla ''yerel yönetim reformunu'' bekleyedursunlar, 24 Temmuz 2003 Perşembe gecesi TBMM'den hızla geçirilen sadece 10 maddelik yasayla ellerindeki tüm imar ve planlama yetkilerini de ''merkezi yönetime'' terk etmek üzereler...

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu'nun 14.07.2003 tarihli kararından 10 gün sonra Meclis'te yarım saat içinde kabul edilen ''Turizmi Teşvik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'' , daha önceki sadece belli yerler için tanımlanan ''turizm merkezleri'' uygulamasını ''kent'' ölçeğine, hatta ''bölge'' boyutlarına çıkartıyor. İki bakanlığın birleşmesine dayalı olarak yeni adının; ''Kültür ve Turizm Bölgeleri'' şeklinde belirlendiği bu kentsel alanlardaki her türlü imar ve planlama kararları da yine önceki yasada bulunan yetkilerin genişletilmesiyle birlikte belediyelerden ve il özel idarelerinden alınarak doğrudan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanıyor.

İtiraz hakkına sınırlama
Aynı planlamalar üzerindeki ''Bayındırlık ve İskân Bakanlığı denetiminin'' bile ortadan kaldırıldığı ve belediyelerle diğer ilgili kurumların olası itiraz haklarının ise ''3 ayla'' sınırlandırıldığı yeni yasaya göre, örneğin İstanbul'un öncelikle tarihi yarımada, Haliç, Eyüp, Beyoğlu, Adalar, Boğaziçi ve siyasal iktidarın ''imar yetkisi'' kullanmak isteyebileceği tüm bölgeleri, ''Tarihi değerleri nedeniyle turizm destinasyon alanıdır'' gibi gerekçelerle bundan böyle sadece ''Ankara'' dan planlanabilecek.

Benzer şekilde Antalya, Muğla, Bursa, İzmir gibi kentlerle birlikte, tüm Ege, Akdeniz ve Kapadokya bölgelerindeki kentlerin, hatta Karadeniz yayla yerleşmeleriyle Edirne'den Kars'a tüm tarihi kent merkezlerinin imar ve planlama kararları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanacak ya da ''ihaleyle yaptırılacak'' imar planlarına göre belirlenebilecek...

Anayasaya göre yerel yönetimlerde olması gereken genel imar haklarını böylesine ''sınırsız'' yetkilerle merkezi iktidara aktaran bu yasanın ilk şekli, 12 Mart 1982 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Türkiye'de ''anayasanın olmadığı'' bir dönemin, ''12 Eylül darbesinin'' bir düzenlemesiydi.

Aynı yıl 6 Kasım'daki halk oylamasıyla kabul edilen 1982 Anayasası'nın geçici 15. maddesinde bulunan, ''12 Eylül dönemi yargılanamaz'' kuralına göre yaklaşık 20 yıl ''anayasaya aykırı yasa'' niteliğiyle yürürlükte kalan bu düzenlemenin ''ayrıcalıklı imar hakları'' yüzünden, İstanbul'daki Park Otel, Gökkafes, Swiss Hotel, Conrad ve diğerleriyle birlikte Ege ve Akdeniz kıyıları ile ormanlardaki ''çevre ve kent dokusunu tahrip eden'' turizm yapılaşmaları yaratıldı.

'12 Eylül ruhuna uygun'
Şimdi ise işte böylesi bir ''anlayışı'' da reddeden yerel yönetim reformu İçişleri Bakanlığı'nda hazırlanırken 12 Eylül'ün aynı ''imar darbelerini'' tüm ülkeye yayabilecek bir ''anayasa karşıtı'' yeni düzenlemenin TBMM'den hızla geçirilmesi, iktidarın ''seçimlerden önce belediyeleri ele geçirmesi'' anlamına da geliyor.

Mumcu'nun, yasanın kabul edildiği gece teşekkür konuşmasında, 1982'de aynı yasayı ilk kabul eden ''12 Eylül generallerinin atadıkları danışma meclisiyle'' , halkın oylarıyla seçilmiş bugünkü meclisi ''aynı anlayışta'' ilan ederek kutlaması da ''sınırsız imar yetkileri'' nin yarattığı sevincin ''dil sürçmesi'' olsa gerek... Yeni yasanın 12 Eylül ruhuna uygun olarak sürdürdüğü uygulamalardan biri de ''vatandaşın arsasını yatırımcılara vermek amacıyla kamulaştırmak'' . Yeni düzenlemede bakanlığın ''kültür ve turizm'' planlaması içine giren özel mülkiyetler, ''turizm yatırımcılarına devredilmek üzere'' kamulaştırılabilecek.

Antalya, Muğla, Bursa, İzmir gibi kentlerle birlikte, tüm Ege, Akdeniz ve Kapadokya bölgelerindeki kentlerin, hatta Karadeniz yayla yerleşmeleriyle tüm tarihi kent merkezlerinin imar ve planlama kararları Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanacak ya da ''ihaleyle yaptırılacak'' imar planlarına göre belirlenebilecek...
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz