reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Bir şantiye kent: İstanbul

Halen sürmekte olan 32 kavşak, 26 yeni yol, 12 yol ıslah ve tramvay yolu inşaatı, İstanbul trafiğini kilitledi. Çalışmaların uzunluğundan yakınan vatandaşlar 'Umarız sonuç bu eziyete değer' diyor.

Her yıl yaz aylarında 'gelenekselleşen' yol, kavşak ve altyapı çalışmaları yerel seçimlerin de yaklaşmasıyla arttı. İstanbul'da özellikle Maslak'la Barbaros Bulvarı arasında süren yol ve kavşak çalışmaları ile Fındıklı'daki tramvay çalışmaları gün içerisinde trafiğin kilitlenmesine neden oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metropol genelinde 32 kavşak inşaatı, 26 yeni yol inşaatı ile 12 yol ıslah ve tramvay yolu inşaatları halen sürüyor. Vatandaşlar şikâyetçi: "Her gün işe gidip gelirken bir sürü eziyet çekiyoruz. Bir kere yapsınlar ama tam yapsınlar. Umarız sonuç çektiğimiz bu kadar eziyete değer."

İstanbul'da yol, kavşak, tramvay, metro, alt ve üstgeçitlerle ilgili altyapı çalışmaları, yol çizgileri, trafik levha işaretlendirmeleri, mevcut yollar, kavşak ve geçitlerin bakımı gibi çevre düzenlemesi işleri ile kanalizasyon, su, doğalgaz, telefon ve elektrikle ilgili altyapı çalışmaları peş peşe geldi. Binlerce yıllık tarihe sahip İstanbul adeta yeni inşa edilen bir kent görünümüne büründü. Çalışmalar, 15 milyonluk şehirde insanların trafikte sıkışmasına, yolda engelleri aşarak yürümesi gibi sıkıntıları da yanında getiriyor.

Trafik rahatlayacak
Yoğun bir trafik yüküne sahip İstanbul'un trafik problemini çözmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca başlatılan çalışmalar doğrultusunda, ulaşım koridorlarının rahatlatılması amaçlanıyor. Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer ilçesinin en önemli ana arteri olan Büyükdere Caddesi'nde 1995' te hizmete giren Maslak Köprüsü'nden sonra bu güzergâhta altı kavşak yeniden düzenleniyor.

Bu güzergâh üzerinde Barbaros Bulvarı Yıldızkışla önündeki altgeçit inşaatı, hemen yanındaki Esentepe Parkı altına inşa edilen 450 araçlık yeraltı otoparkıyla birlikte ekim ayı içinde tamamlanacak.

Zincirlikuyu Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü önünde yapılmakta olan altgeçitle Etiler, Ulus ve Akmerkez'den Barbaros Bulvarı'na, Büyükdere Caddesi'ne ve çevre yoluna kesintisiz ulaşılabilecek.

Beşiktaş Büyükdere Caddesi Merkez Bankası önünde yapımına başlanacak altgeçitle Barbaros Bulvarı ve Büyükdere Caddesi'nden Sarıyer ile Beşiktaş yönüne seyredecek araç trafiğinin düğümlendiği bölgede sorun çözülecek. Ancak bu güzergâhları kullananan bir süre daha trafik eziyetine katlanacak.

Maslak'ta halen inşaatı devam eden Ayazağa Kavşağı ise, Büyükdere Caddesi'ni Eski Büyükdere Caddesi'ne bağlayan ve İTÜ karşısında kalan yeni bir yol bağlantısını kapsıyor. Bu kavşağın tamamlanmasının ardından Eski Büyükdere Caddesi ve Cendere Yolu'ndan gelen araçların Sarıyer istikametine dönüşleri, aynı kolun Levent yönüne gidecek bağlantısı, Büyükdere Caddesi ile Sarıyer'den gelip Ayazağa Köyü ve Cendere istikametine girecek araçların ana arter trafiğini etkilemeden bağlantısı sağlanacak.

Sinyalsiz kavşak
Beş köprü ve 10 kavşaktan oluşan Ataköy Köprülü Kavşağı'yla da trafik yoğunluğunun önemli ölçüde rahatlaması amaçlanıyor. Bu kavşağın en büyük özelliği hiçbir sinyalizasyon işaretini gerektirmeyecek şekilde yapılmış olması.

Kabataş-Eminönü, Edirnekapı- Sultançiftliği tramvay yolu inşaatları nedeniyle yol birçok noktada tek şeride düştü. Kadıköy-Moda arasındaki nostaljik tramvay da bölge halkına zorlu saatler yaşatıyor.

İstanbul genelinde 11 adet kavşak, 15 adet yeni yol, iki de yol yenileme projesi ihale aşamasında. Bunların dışında iki kavşağın, yedi yeni yolun, 25 de yol yenileme etüt ve projesinin çalışmaları yapılıyor.
Radikal

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz