reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihe hayat öpücüğü

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sanatsal, mimari ve tarihi değer taşıyan, çeşitli nedenlerle bakımsız durumda bulunan konutların bakım ve cephelerini yenilemek amacıyla hayata geçirdiği "Evlere Şenlik Projesi" Mithatpaşa'da yıkılmak üzere olan 7 tarihi yapıya hayat verdi. Büyükşehir Belediyesi Tarihsel Çevre ve Kültür Varlıkları Müdürlüğü'nün hazırladığı proje kapsamında ele alınan yapılar, mezbelelikten kurtarılıp kent yaşamına tekrar kazandırıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, kentin değişik kesimlerinde yaptıkları tarihi korumaya yönelik uygulamaların bu tür yapılara sahip olan vatandaşlara ve kurumlara da örnek olmasını temenni ettiklerini söyledi.

Mirasa sahip çıktık
Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi mirasa sahip çıktıklarının altını çizen Piriştina, "Çalışmalarımıza bundan böyle de aralıksız olarak devam edeceğiz" mesajını verdi. Toplumu tarihe sahip çıkmaya özendirmek amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak tariha saygı ödülleri yarışması düzenlediklerini belirten Piriştina, tüm izmirlilere sayıları her geçen gün azalan tarihi yapılara sahip çıkmaya çağırdı.

İZBETON Genel Müdürlüğü'nce dış cephe bakım ve onarımı yapılan yapılar yeni şekliyle görenleri hayrete düşürdü. Yıkılmak üzere olan yapıları tekrar kent yaşamına kazandıran Büyükşehir Belediyesi bu güne kadar yıkılmaya yüz tutmuş onlarca yapıyı tekrar ayağa kaldırdı.

Ödüllü proje
Bakımlı cepheler olarak da bilinen evlere şenlik projesinde ilk uygulama halk arasında Dantel sokaklar olarak bilinen Alsancak 1448 ve 49 sokaklarda gerçekleştirildi. Uygulama kapsamında tarihi evlerin bakım ve cephe düzenlemesi çalışmaları yapıldı. Sokak dokusu özgün haline uygun olarak yenilendi. Benzeri mimari niteliklere sahip 1469 sokak da proje kapsamında ele alındı. Dantel Sokaklarda yapılan çalışma Tarihi Kentler Birliği tarafından uygulama dalında ödüle layık görüldü.

Sırada hangi projeler var?
Mithatpaşa 7 evlerin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi de Varyant'ta Halilrıfatpaşa Caddesi üzerindeki 7 yapıya el atacak. Ardından Mithatpaşa caddesindeki Anadolu Apartmanı, Doğanlar köyündeki tarihi kilise, Göztepe Kilise sokağındaki 7 yapı ile Karantina 133 sokaktaki tarihi yapılar program dahilinde aslına uygun olarak dış cephe bakım ve onarımları gerçekleştirilecek.
Yeni Asır

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Zemin Kaplamaları

Zemin Kaplamaları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz