reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Sahil yolu çile yolu!..

Karadeniz'in en önemli sorunu hiç kuşkusuz ulaşım. Bölgenin sırtındaki kambur olarak görülen yol sorununa çözüm bulunması için başlatılan Samsun-Sarp duble yol projesi maalesef sonuçlandırılamadı. Tamamlanması için de ciddi bir çalışma görmüyoruz. Milyonlarca dolara mal olan duble yolun bitirilmesiyle bölge önemli bir merkez haline gelecektir. Bu konunun yıllardır değişmediğini söyleyen Rusya'nın Trabzon Başkonsolosu, 'Ben 1999 yılında buradaki görevimi tamamlayıp ülkeme dönerken burada sahil yolu, tanjant yolu konuşuluyordu. Bugün yine burada görevlendirildim ve aynı konular görüşülüyor' diyor. Rus konsolosun söylediklerinden herkesin ders çıkarması gerekir.

Yolun yapılmasına biz karşıydık. Bölge coğrafi koşulları gereği duble yol yapım maliyetinin çok daha fazla olacağını, ancak bölgenin demiryolu ağıyla donatılabileceğini söylemiştik. Eğer duble yol yapılacaksa bunun da güneyden yapılması gerektiğinin altını çizmiştik. Kırsal kesimlerden sahillere göçün önünün kesilmesi için o bölgelerin kalkındırılması gerekir diye de eklemiştik. Ama dinletememiştik. Sahil yolunun yapımı nedeniyle doğal denge bozuldu. Dağlık alanların aşılması için milyonlarca dolar harcanarak tünel ya da viyadük yapıldı. Oysa bunlara hiç gerek yoktu. Karadeniz'in hırçın doğasını bozmanın faturasını çok ağır ödeyeceğiz diye uyarmıştık. Dolgu alanları nedeniyle derinleşen Karadeniz'de her gün boğulmalar meydana geliyor. Bunların hesabı niçin sorulmuyor? Denizi olup da deniziyle ilişkisi olmayan başka bir bölge yoktur herhalde. İnsanları denizden koparmak için her türlü çalışma yapılıyor bölgede.

Sonuç olarak birçok eksiği ve hatasına rağmen yapım çalışmaları yıllardır devam eden Samsun-Sarp duble yol projesinin sonuçlandırılması için bölge milletvekilleri ve sivil toplum örgütlerinin harekete geçmesi lazım. Daha önce sivil toplum örgütlerinin ve bölge milletvekillerinin kalkınma adına imzaladığı çok sayıda belge olduğunu da unutmamak gerekir. Belgelerin sadece sözde imzalarla kalmaması gerekir. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bölgedeki hareketlilik tüm sektörleri yakından ilgilendiriyor haberiniz olsun.
Akşam - Mustafa Bayraktar

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz