reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Orman arazilerinin satışı borcu azaltıp ekonomiyi canlandırır

46 yıl önce Kale Grubu şirketlerini kuran işadamı İbrahim Bodur, AK Parti hükümetinin 25 milyar dolarlık kaynak beklediği 2 B olarak bilinen, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışını öngören yasa tasarısına destek verdi.

‘Patronlar Kulübü’ olarak bilinen Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)’nin de 6 kurucusundan biri olan İbrahim Bodur, “Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı, borç ödemesi için önemli bir kaynak yaratır.” dedi.

Kale Grubu Şirketleri’nin kuruluşunun 46. yıldönümü nedeniyle, fabrikaların bulunduğu Çanakkale’nin Çan ilçesinde düzenlenen törenlerin açılış konuşmasını yapan Bodur, Türkiye’nin ve hükümetlerin en önemli sorununun yıllardır birikip gelen iç ve dış borç yükü ile yüksek faiz ve enflasyon olduğunu vurguladı. Türkiye’nin, uzun süredir kalkınma ve sanayileşme hedefini bir kenara koyup, var gücüyle borç ödemek için iç ve dış kaynak bulma mücadelesine kilitlendiğine dikkati çeken Bodur, “Borcu borç alarak ödemek ve bu şekilde devam etmek, problemi çözmek değildir. Türkiye konumu ve durumu itibarıyla güçlü bir devlettir. Bu borçları ödeyebilecek kaynak, imkan ve potansiyele sahiptir. İyi yönetilmesi halinde, her yıl yüzde 6–7 oranında kalkınma sağlamak mümkün görünmektedir.” diye konuştu. Hükümetin son dönemde yaptığı çalışmaları dikkatle izlediğini kaydeden Bodur, orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı konusundaki girişimleri olumlu olarak gördüğünü ve desteklediğini ifade etti. Bodur, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Küçülen ekonomiye destek olur, inşaat sektörü canlanır’
“Orman vasfı dışında kalan arazilerin satışı, borç ödemesi için önemli kaynak yaratır. Büyük devlet arazileri üzerine gecekondular, gökdelenler yapılmış. Bu şekilde parsellenen değerlerin, üzerinde yaşayanın durumuna, imkanına ve tesis ettiği gayrimenkulün yatırım değerine göre satılması halinde milyarlarca dolar kaynak yaratılacaktır. Bu, 6 yıldır sürekli küçülen ekonomiye destek olacak bir adım. Ayrıca inşaat sektörü de canlanacak.”

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, ‘faiz belası’nın da üstesinden geleceklerini belirterek, “Nasıl geleceğiz? Milletçe hep beraber hareket ederek, bütün kesimler belli bir konsensüs sağlayarak geleceğiz. Çünkü bir tane Türkiye’miz var, başka Türkiye yok. Herkes Türkiye için bir ve beraber olmak mecburiyetinde.” dedi. Unakıtan, orman arazilerinin satışı konusunda yapılan eleştirilere değinirken de, “Sivil toplum örgütü adına çıkıp da politika yapmanın alemi yok. Hükümeti eleştirebilirsin, bazı şeyler söyleyebilirsin; ama Türkiye’nin geleceğini karartacak laf söyleyemezsin arkadaş...” ifadesini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç da, toplumsal barışı kuramamış hiçbir ülkede hiçbir ekonomik programın başarıya götürülemeyeceğini ifade etti. Arınç, “Birbirine tepeden bakan, küçümseyen, aşağılayan, inancından, kıyafetinden dolayı birilerinin birilerini horladığı ülkede kalkınmadan bahsedemezsiniz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fabrikalarda 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 yılını doldurmuş personele takdir belgeleri ve çeşitli hediyelerin verildiği törenlere, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bölge milletvekilleri ve çok sayıda davetli de katıldı.

İlk harcı 1957 yılında Çanakkale’nin küçük bir kasabası olan Çan’da işadamı İbrahim Bodur tarafından atılan Çanakkale Seramik Fabrikaları, Türkiye’deki seramik üretiminin yüzde 40’ını tek başına gerçekleştirirken, üretiminin yüzde 50’sini 60 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye’nin en büyük sanayi grupları arasında yer alan kuruluşun, 24 şirketi, 5 binin üzerinde çalışanı bulunuyor.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Zemin Kaplamaları

Zemin Kaplamaları hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz