reklam

28 Temmuz 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Pteria kazılarında önemli bulgular

Antik Pteria şehrinde, 7 giriş kapısından biri olan Kapadokya kapısı ortaya çıkarılıyor.

Medlerin batıdaki imparatorluklarının korunması ve yönetimi için Kapadokya düzlüğünün kuzey ucunda yer alan Pteria şehri kuruldu. 7 kilometre uzunluğunda olan ve üzerinde sağlam biçimde tahkim edilmiş 7 kapısı bulunan bir surla çevrili şehir, bir saray kompleksi ile diğer kamu yapılarına ek olarak merkezi biçimde planlanmış yapı adları içerisinde pek çok elit konut ve gösterişsiz başka yapılar barındırıyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı köyündeki Kerkenez Dağı’nda 11 yıl önce başlayan yüzey araştırmalarının ardından, geçen yıl sürdürülen kazılara, bu yıl kaldığı yerden devam ediliyor.

Arkeolog Ertan Özcan, Kerkenez’deki çalışmaların gelecek yıllarda tarihe ışık tutacağını belirterek, “Kerkenez’deki çalışmalar 100 yıl sürebilir. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde hem görsel hem de arkeolojik açıdan önemli ve yeni bilgilere ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Elde edilecek bulgu ve bilgiler arkeoloji tarihinde de önemli değişimleri gündeme getirebilir” dedi.

Fotoğraflarla birebir uyumlu
Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi İngiliz Geoffrey Summers ve eşi Françoise Summers başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında 11’i İngiliz, ABD ve Türk arkeolog ile ODTÜ’den 5, Bilkent Üniversitesi’nden 1 öğrenci, köy halkından ise 23 işçi görev yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kazı görevlisi Mehmet Kalafat, önceki yıllarda çekilen yeraltı fotoğraflarıyla ortaya çıkarılanların bire bir örtüştüğünü vurgulayarak, “Jeofizik çalışması yapılan yerlerde yapılan açmalar bire bir uyuyor. Arkeolojide bu duruma ender rastlanır” diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, Avustralya Büyükelçiliği’nce sağlanan finansal yardım sayesinde planlı kazı çalışmalarına geçen yıl başlandı ve önemli bulgulara rastlandı. Kerkenez’deki kazılar sırasında, 7 giriş kapısı bulunan, 7 kilometre uzunluğunda ve 7 metre genişliğindeki surla çevrili Antik Pteria şehri Saray yapı grubu ortaya çıkartıldı. Yapılan açmalarda, Bronz Yaban Keçileri figürü, Bronz Fibula, Demir Çiviler, Yanmış Kirişler, Bronz Fildişi Plaka ele geçirildi. Kazılarda 3 gözlü küçük bir canavara da rastlandığı belirtildi.

Kazı grubundan Françoise Summers, “Kerkenez’deki su birikintilerinin içerisinde yerkürenin en yaşlı canlılarından biri olan ilkel üç gözlü bir kabuklu hayvan türüne rastlanıldı. Anadolu Üniversitesi tarafından türü tanımlanan ve ‘Triops cancriformis’ olarak bilinen bu küçük canavarlara Türkiye’de sıkça rastlanılmakla birlikte, daha önce Kerkenez’deki varlıkları bilinmemekteydi” diye konuştu.

Antik Pteria Kenti
M.Ö. 6’ncı yüzyılın başlarında Medler, imparatorluklarını İran’dan Kuzey Anadolu’ya doğru genişlettiler. Medlerin batıdaki imparatorluklarının korunması ve yönetimi için Kapadokya düzlüğünün kuzey ucunda yer alan Pteria şehri kuruldu. 7 kilometre uzunluğunda olan ve üzerinde sağlam biçimde tahkim edilmiş 7 kapısı bulunan bir surla çevrili şehir, bir saray kompleksi ile diğer kamu yapılarına ek olarak merkezi biçimde planlanmış yapı adları içerisinde pek çok elit konut ve gösterişsiz başka yapılar barındırıyor.

Medler tarafından kurulduktan 50 yıl sonra Lidya Kralı Krezüs tarafından yakılarak yok edilen şehrin erken örneklerine İran’da da rastlandığı bildirildi.
NTVMSNBC

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz