reklam

30 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Kutsal çeşme bulundu

Denizli Pamukkale Üniversitesi'nin sürdürdüğü kazılarda 462 metrekarelik bir alanı kaplayan Roma dönemine ait 1700 yıllık çeşme ortaya çıkarıldı.

Denizli'deki Laodikya kazı alanında Roma dönemine ait "kutsal" kabul edilen 1700 yıllık tarihi çeşme bulundu.
462 metrekarelik bir alanı kaplayan dev çeşmenin çevresinde, dönemin üst düzey yöneticileri için sauna ve hamam bölümlerinin yer aldığı, suyun da 18 kilometre uzaklıktaki Hierapolis kentinden kademeli aktarma sistemi ile getirildiği anlaşıldı. Çeşmenin önünde de büyük bir havuz ortaya çıkarıldı. Kazı heyeti yetkilileri, halka açık bir meydan da bulunduğunu söylediler.

Aksamadan sürüyor
Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Kürsüsü Bölüm Başkanı Doçent Dr. Celal Şimşek, Denizlili işadamlarının katkıları ile sürdürülen kazı çalışmalarının aksamadan sürdürüldüğünü söyledi.
Laodikya Ören Yerinde, Roma Dönemi'nden kalma büyük çeşmenin bulunması ve Türkiye'de ilk kez bir yörenin insanlarının sponsorluğu ile yapılan kazı özelliği taşıması nedenleriyle bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vali Recep Yazıcıoğlu, Belediye Başkanı Ali Aygören, Rektör Hasan Kazdağlı, Sanayi Odası Başkanı Kadir Uslu, Mimar Cengiz Bektaş ve sponsor işadamları Müjdat Keçeci ve Nihat Zeybekçi ile kazıyı yürüten arkeologlar katıldı.

Bin yıllık yolculuk
Laodikya kazılarının öncülüğünü yapan İşadamı Esat Sivri, "Bin yıl sürecek bir yolculuğa başladık. Her yıl 1 milyon dolar tedarik edebilirsek bu bölge tamamen ortaya çıkarılabilir; gelecek nesillere Türkiye'nin en büyük ve en önemli ören yerini tarihi bir miras olarak bırakabiliriz" dedi.
Sivri denizlili işadamları ve hayırsever vatandaşların katkıları ile bir şeyler yapıldığını ancak bu paraların "dilenerek" toplanamayacağını söyledi. Esat Sivri, "Kazı Evini sayın Valimizin katkıları ile yaptık. Akçe Beton beton ihtiyacımızı karşılıyor, İşadamı Nihat Kömürcüoğlu mermerimizi verdi.

Vakıf kurmak gerekli
İşadamı Esat Sivri sözlerini şöyle sürdürdü: Sanayi Odası ve odaya üye işadamları maddi katkılar veriyor. İsmail Aslan tel örgüsü yardımı yaptı. Bu tür destekler artarak devam ediyor. Ancak bu kazıların daha sağlıklı yürüyebilmesi için vakıflaşmak ve gelir kaynakları yaratmak zorundayız"
Yeni Asır 

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Düşey Sirkülasyon Elemanları

Düşey sirkülasyon elemanları hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz