reklam

30 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

‘Orman arazisi’ 368 oyla geçti

Orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışı ve milletvekili seçilme yaşının 25’e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği paketi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Değişiklik paketi, 368 oyla Genel Kurul’dan geçerken doğrudan referandum olasılığı bir oy farkla ortadan kalktı. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in düzenlemeyi veto etme ve referanduma götürme yetkisi bulunuyor.

Hükümetin yaklaşık 25 milyar dolarlık gelir beklediği ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in daha önce veto ettiği Anayasa değişiklik paketinin ikinci tur oylaması, Meclis Genel Kurulu’nda yapıldı. Paketin 330 ile 367 arasında bir oy alması durumunda doğrudan referandum riski oluşacağı için hükümet açısından son derece kritik önemde olan oylama öncesinde Ankara’da hareketli saatler yaşandı.

Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Sabahattin Cevheri, sabah saatlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’ne katılırken, referandum sınırının aşılması için gerekli 367 sayısına ulaşabilmek için AK Parti yetkilileri, 4 bağımsız milletvekili ve DYP’li milletvekilleriyle görüştü.

Dört ayrı oylama yapıldı
Anayasa değişikliği paketinin oylaması, Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın yönettiği oturumda, SSK ve topluma kazandırma yasalarının ardından yapıldı.

Gizli yapılan oylama sonrasında milletvekili seçilme yaşını 30’dan 25’e düşüren ilk madde 365 oyla kabul edildi.

Orman arazilerinin satışını öngören ikinci maddenin oylamasına 372 milletvekili katılırken, kabul oyları 369 oldu. Bu maddede ret oyu çıkmazken geçersiz, boş ve çekimser birer oy çıktı.

Paketin referanduma gitmesi halinde tümüyle oylanmasını öngören üçüncü maddede ise 371 katılımcı milletvekilinin tamamı kabul oyu verdi.

Anayasa değişikliklerinin kaderini belirleyecek ve paketin tümünü kapsayan nihai oylamaya ise 371 milletvekili katılırken, 368 kabul oyu çıktı. İki geçersiz ve bir de boş oy kullanıldı. Böylece paket, doğrudan referandumu gerekli kılmayacak bir şekilde Meclis’ten geçti.

Veto ve referandum ihtimali var
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 368 oyla kabul edilen Anayasa değişikliği önerisini yeni bir yasa önerisi gibi değerlendirebilecek, bu nedenle veto da edebilecek. Cumhurbaşkanı’nın “Veto, kabul, tümüyle halkoylaması” olmak üzere üç seçeneği olacak.

Anayasa’nın 175’inci maddesine göre, Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebiilyor. Bu değişiklik Meclis’e gönderilir ve Meclis yine en az 367 oyla aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı isterse bu yasayı halkoylamasına sunabiliyor. Rakam düşük olursa, Cumhurbaşkanı Meclis’e iade etmezse değişiklik, doğrudan halkoylamasına sunulmak üzere Resmi Gazete’de yayınlanıyor.

Şimdiki Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı tarafından halkoylamasına sunulması durumunda tümüyle, maddelerine ayrılmadan sunulabilecek.

Oylama sırasında oy kullanma kabinlerinin önünde bazı AKP’li ve CHP’li milletvekillerinin birikmesi üzerine Meclis Başkanı Arınç müdahale etti. Arınç, kabinlerin önünden ayrılmalarını istediği milletvekillerinin itirazı üzerine oylamaya bir süre ara verdiğini ilan ederek, “Kan davası değil, bu kadar gerginliğe gerek yok” dedi.

Arınç, oylama sırasında hükümet sıralarının önünde toplanan bazı AKP milletvekillerini de özel olarak uyardı.

Anayasa değişikliğinin kabulü AKP’liler arasında sevinçle karşılandı. Genel Kurul’da kısa konuşma yapan Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni önerinin Cumhurbaşkanı’nın ilk öneriyi veto gerekçeleri doğrultusunda hazırlandığını bildirdi.
NTVMSNBC 

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz