reklam

30 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Arazilerin rayiç bedellerini komisyon belirleyecek

Orman vasfını yitirmiş arazilerin (2B) rayiç bedelini mahalli komisyonlar belirleyecek. Komisyonlar, köylerde muhtar ve ihtiyar heyeti; ilçelerde ve illerde Orman, Tarım, Maliye, Milli Emlak ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşacak.

Üye sayısı az tutulan komisyonların süratli karar vermesi amaçlanıyor. Araziler öncelikle orman köylüsüne ve kullanıcısına satılacak. Hükümetin hesabına göre arazilerin metrekaresi ortalama 5 dolardan satılacak. Şu sıralar ülke genelinde Orman Bölge Müdürlükleri’ne bağlı iki orman mühendisi bir ziraat mühendisinden oluşan kadastro tahsis komisyonları tespitlerde bulunuyor. Söz konusu komisyon orman vasfını yitirmiş arazileri tek tek belirliyor.

Hükümetin 2B arazilerin satışı projesi kamuoyunu ikiye böldü. Bu satışla sosyal adaletin sağlanacağı ve mülkiyet sorunlarının çözüleceği görüşünde olan Orman Bakanlığı verilerine göre, işgal edilen 473 bin hektarlık arazi üzerinde alt yapısı devlet tarafından sağlanmış 400 bin yapı bulunuyor. Bu araziler mevcut kanuna göre orman köylüsünün olması gerekirken, diğer kişi ve kuruluşlar tarafından kullanılıyor. Var olan yasal durum nedeniyle işgalci durumunda bulunan kişi ve kuruluşlar devlete hiçbir katkı sağlamadan arazileri kullanmaya devam ediyor. Mevcut durumun devam etmesi devleti gelir kaybına uğratıyor. Arazilerin yeniden ormana dönüştürülmesinin “bilim ve fen bakımından” mümkün olmadığı vurgulanıyor. 400 bin bina ve işyerini boşaltıp yıkmanın imkansız olduğuna hem ekonomik hem de sosyal açıdan imkansız gözüyle bakılıyor.

Öte yandan hükümetin görüşlerine karşı bir araya gelen 70 sivil toplum kuruluşu, “Ormanlarımıza Sahip Çıkalım Birliği”ni kurdu. “Anayasamız Orman Kıyımını Kolaylaştırmak İçin Değiştiriliyor. İddialar ve Gerçekler” isimli bir broşür yayınlayan birlik, orman sınırları dışına çıkarma kararının verilebilmesi için, su ve toprak rejimine zarar vermeme, orman bütünlüğünü bozmama, çevresindeki doğal hayatın kendini yenileyebilme gücüne zarar vermeme, ormancılık çalışmalarının verimliliğini düşürmeme ilkelerinin eş zamanlı olarak sağlanması gerektiğini savunuyor. Birliğin savunduğu diğer bir görüş de Anayasa değişikliğinin şehirleşmiş arazilerin satılarak gelir elde edilmesi boyutuna indirgenmesinin yanlış olduğu. Söz konusu değişikliğin orman sınırları belirlenip, sahipleri adına tapuya işlenmesi çalışmaları bitirilmeden yapılmasının orman niteliğini kaybettirme eylemlerini özendireceği vurgulanıyor. Bir ormanın bilim ve fen bakımından niteliğini kaybetmesinin bilimsel açıdan mümkün olmadığı ifade edilirken, anayasa değişikliğinin olumsuz yönde büyük toplumsal etkilerinin olacağı uyarısında bulunuluyor. Arazi satışlarından 25 milyar dolar sağlanamayacağı da ifade ediliyor.

Bu arada Orman Bakanlığı’nca 31 Aralık 2002’ye kadar toplam 473 bin hektar saha orman sınırları dışına çıkarıldı. Bu sahalardan; 98 bin 136 hektar alanın dosyası kullanım kadastrosu yapılması için, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce 1 Ocak 2000 tarihine kadar 43 bin 962 hektar alanın kullanım kadastrosu yapıldı. Bu alanlardan 6 bin 701 hektarlık kısmı kullanıcısı orman köylüsüne satılarak 2003 yılı fiyatları ile 49 trilyon lira gelir elde edildi.
Zaman 

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Çatı Sistemleri

Çatı Sistemleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz