reklam

30 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Uluslararası Tarihi Kentlerin Yönetimi Semineri

UNESCO'nun son Dünya Mirası değerlendirme toplantısında İstanbul'un tarihi alanlarının "Tehlikede olan Dünya Mirası Listesi"ne alınması tehdidinin dile getirilmesi sebebiyle 29 Temmuz 2003 günü İTÜ Taşkışla'da ICOMOS ve Ulusal Ahşap Birliği'nin katkılarıyla, "Tarihi Kentlerin Yönetimi" başlığıyla uluslararası bir seminer düzenlendi.

ICOMOS Türkiye Genel Sekreteri Doç.Dr.Can Binan'ın oturum başkanlığını yaptığı seminerin ilk bölümüne, ICOMOS Türkiye Başkanı Prof.Dr.Zeynep Ahunbay, UNESCO'nun Dünya Mirası Merkezi Başkan Yardımcısı Minja Yang, Fransız Şehircilik Enstitüsü'nden Prof.Dr.Stefanos Yerasimos, Fener - Balat Rehabilitasyon Programı Uluslararası Eş Direktörü David Michelmore konuşmacı olarak katıldı. Oturumda koruma alanında yapılanlar yapılamayanlar, Türkiye'ye sarı kart verilmesi ile ilgili görüşler dile getirildi.

Oturum başkanlığını Hıfzı Topuz'un yaptığı ikinci bölüme; Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Sermin Özduran, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Nihat Macit, Mimarlar Odası Başkanı Yücel Gürsel, Mimarlar Odası Suriçi Komisyonu'ndan Oktay Ekinci ve Ulusal Ahşap Birliği'nden Ersen Gürsel katıldı.

Kültür Bakanlığı adına konuşan Sermin Özduran, korumada birinci derecede sorumluluğun Kültür Bakanlık'ına ait olduğundan, Bakanlık'ın korumayla uğraşan diğer kurumlarla ilişkisinden, yapılan çalışmalardan ve 1 Şubat 2003'de UNESCO'ya verilecek rapordan bahsetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanı Nihat Macit ise, Belediye'nin koruma alanında yaptığı ve çalışmaları devam eden projelerden örnekler gösterdi.

Mimarlar Odası Başkanı Yücel Gürsel, koruma politikasındaki eksikliklerden yakınırken, Ulusal Ahşap Birliği adına konuşan Ersen Gürsel koruma kavramında sosyalleşme olgusunun göz ardı edildiğini söyledi. Sivil toplum örgütlerinin koruma için mücadele sırasında moral ve destek verdiğini belirten Gürsel, sivil toplum örgütlerinin katkısıyla halka koruma bilincinin aşılanabileceğini kaydetti.

Oktay Ekinci ise Suriçi'ni korumaya yönelik çalışmaları, çalışmalar sırasında ortaya çıkan sorunları anlattı. İstanbul'un Dünya kenti değil Dünya mirası olduğunu vurgulayan Ekinci, bu nedenle İstanbul'un giderek büyümesini ve Suriçi'nin eski işlevini kaybetmesini doğru bulmadığını sözlerine ekledi.

Tartışmayı dinleyenler arasında bulunan Minja Yang ise konuşmaların sonunda korumada halkın bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu, bilinçlendirmenin de en iyi basın aracılığıyla yapılabileceğini dile getirdi.

Belediyeler, bakanlıklar ve entellektüellerin işbirliği sayesinde iyi bir noktaya gelinebileceğinin sık sık tekrarlandığı seminer düzenlenen kokteyl ile son buldu.
Arkitera

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Isıtma-Soğutma Sistemleri

Isıtma-Soğutma Sistemleri hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz