reklam

30 Temmuz 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Türbelerin onarımı için 1 trilyon kaynak geliyor

Dünkü “Ayasofya’nın çinileri bant ve kalaslarla korunuyor” haberimiz üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Özel İdaresi’nin Ayasofya Müzesi bahçesindeki padişah türbelerinin restorasyonu için 1 trilyonluk ödenek ayırdığını açıkladı.

Uzun yılların ihmali ve bakımsızlığı sonucu, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ayasofya Müzesi bahçesindeki padişah türbelerinin onarımı için 1 trilyonluk ödenek veriliyor. Gazetemizde dün yer alan “Ayasofya’nın çinileri bant ve kalaslarla korunuyor” haberi üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilk anda adı geçen türbelere İstanbul İl Özel İdaresi’nden 1 trilyon lira kaynak aktarılacağını açıkladı. ‘Türk mezar mimarisinin en muhteşem anıtları’ndan sayılan Sultan II. Selim, Sultan III. Murad, Sultan III. Mehmed ve Sultan I. Mustafa türbeleri ile Ayasofya Kütüphanesi’nin restorasyonu için gerekli projenin en kısa zamanda tamamlanıp hayata geçirileceğini söyleyen Ayasofya Müzesi Müdürü Seracettin Şahin, türbelerin en geç 2004 yılının ilk günlerinde ziyarete açılacağını belirtti.

5 gün önce Ayasofya Müzesi’nde göreve başlayan Şahin, karşılaştığı manzara karşısında çok şaşırmış. Afyon ve Nevşehir müzelerinde görev yapan Şahin, Ayasofya’nın dışarıdan görüldüğü gibi olmadığını söylüyor. “Hem Hıristiyanlar hem de Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip olan Ayasofya Müzesi’nin hali böyle olmamalıydı.” diyen Şahin, müzenin en kısa zamanda hak ettiği seviyeye geleceğini ifade etti. Ayasofya’nın bu duruma gelmesinde 30–40 yıllık bir ihmalin söz konusu olduğuna değinen Şahin, şöyle konuştu: “Şimdi yeni bir yönetim, yeni bir anlayış var. Bu yeni anlayışın getirdiği sinerji ile pek çok şeyin üstesinden gelineceğine inanıyorum. Artık ‘Ayasofya’ dendiğinde yolsuzluk ve skandallar akla gelmeyecek. Dünyanın en çağdaş müzelerinden biri olarak hafızalarda yerini alacak.”

Yıllardır ziyarete kapalı olan ve çeşitli ihmaller yüzünden tavan ve duvarları çatlayan, duvarlarındaki her biri paha biçilmez çinilerin düşmemesi için bantlarla ve kalaslarla tutturulan, iç kısmı toz ve örümcek ağlarıyla kaplı türbelerdeki ‘skandal’ haber, sanat çevrelerinde de yankı buldu. Zaman’daki haberi hayretler içinde okuduğunu söyleyen sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, “Artık tarihî değerlere sahip çıkan yok, bir şeyler söylemekten bıktım usandım. Dünyanın en önemli eseri ihmaller yüzünden ne hale getirildi. Varsın sorumluları düşünsün.” şeklinde konuştu.

“Ayasofya bugün bir Bizans Ayasofya’sıdır. İslam dönemine ait bölümleri ya kapalıdır ya da bakımsızlıktan yanına yanaşılmaz.” diyen Ayasofya Müzesi’nin eski müdürü Erdem Yücel, şunları söyledi: “Ben 1986’da burada göreve başladığımda türbeleri bir güzel onarttım ve ziyarete açtım. Sonra ben gittim, tekrar kapatıldı. 1992’de yeniden geldiğimde tekrar açtım, ne kadar acıdır ki ben gittim yine kapatıldı. Buralar kaderine terk edildi.”
Zaman 

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Malzeme Dosyası

Isıtma-Soğutma Sistemleri

Isıtma-Soğutma Sistemleri hakkında bilgi edinmek  için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz