reklam

31 Temmuz 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Orman Yasası’nın Meclis’te kabulü vatandaşı sevindirdi

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan veren yasanın Meclis’te kabul edilmesi, bu yasanın kapsamına girenler tarafından menuniyetle karşılandı.

İstanbul’da Ümraniye’nin Çavuşbaşı beldesinde Meclis’te kararın alınmasının ardından vatandaşlar sokaklara dökülerek kutlama yaptı. Dokuz bin konut bulunan Çavuşbaşı’nda belediye binası, okullar, sağlık ocakları ve jandarma karakol binası dahil hiçbir yerin tapusu bulunmuyor. Belde Belediye Başkanı Osman Şimşek, “Yasanın kabul edildiği günü Çavuşbaşı’nın kurtuluş günü ilan ettik.” dedi. Beldelerinde dokuz bin konutun bulunduğunu belirten Şimşek bunların tamamının 2B arazisi üzerinde görüldüğünü ifade etti. Şimşek, yerleşim merkezi olarak uzun bir geçmişe sahip olan beldelerinin orman rejimi içine alınması sebebiyle orman diye vasıflandırıldığını vurguladı. Orman vasfını kaybeden araziler üzerinde bulunan ve altyapısı sağlanmış 4 yüz bin bina ve işyerinin yıkılıp ormana çevrilmesinin mümkün olmadığının altını çizen Şimşek, bu arazileri kullanan kimselerin devlete hiçbir katkısı olmayıp işgalci konumunda bulunduklarını bildirdi.

Meclis’te yasanın kabul edilmesinden sonra belde sakinlerinin sevincini sokaklara çıkarak kutladığını kaydeden Şimşek şöyle konuştu: “Meselenin bu şekilde çözülmesi bütün belde halkımızı memnun etti. Bizim için büyük bir sıkıntı idi. Çünkü vatandaşımız her an evini barkını kaybedebilecek konumdaydı. Bundan sonra belirlenecek makul bir fiyat ve taksitlendirme ile vatandaşımız tapusunu almak için çaba sarf edecektir. Bundan bizler kadar devletimiz de kârlı çıkacaktır.”

“Bu gece rahat bir uyku uyuyacağım.” diyen Çavuşbası beldesi Belediye Zabıta Amiri Şükrü Kaya da bu yasa ile ‘Gecekondu Kanununu’ içeren 775 sayılı yasaya göre yargılanmaktan kurtulduklarını bildirdi. Kaya, önünde valilik kararı ile yıkılmayı bekleyen 163 gecekondu bulunduğunu, ancak bunları yıktıracak kimse bulamadığını söyledi. Çıkan yasa ile tapusuz oldukları için bu evlerin de yıkılmaktan kurtulduğunu vurgulayan Kaya, tamamı tapusuz bir beldede yıkım yapmanın zor bir iş olduğunu belirtti.

Yasanın kabul edildiği salı akşamını Çavuşbaşı beldesinde bayram olarak kutladıklarını söyleyen İbrahim Türk adlı vatandaş ise, Çavuşbaşı insanının ilk olarak rahat bir gece geçirdiğini söyledi. Türk, “600 yıllık tarihe sahip köyümüzün insanı yıllardır rahat bir uyku uyuyamıyordu. Her zaman evinin yıkılma korkusunu yaşayan insanımız ilk olarak dün rahat bir uyku uyuyabildi.” şeklinde konuştu. Devlet tarafından sağlanacak taksitlendirmeler ile topraklarının ve evlerinin tapusunu almak için çalışacağını ifade eden Türk, vatandaş olarak yasanın çıkmasına çok sevindiklerini kaydetti.

Orman köylüleri de memnun
Yasanın Meclis’ten geçmesi orman köylüsü tarafından da memnuniyetle karşılandı. İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Yaka köyünde oturan Ahmet Fahri Ekim, 5–6 yıl önce aldığı arazisinin tapusunu alabilecek olmanın mutluluğunu yaşıyor. “Ben bu araziye bir şey ekip biçmiyordum, ama orman köylüsü zaten bu tip orman vasfını yitiren arazileri kullanıyordu.” diyen Ekim, 5 bin metrekareden oluşan arazisinin tapusunu aldıktan sonra zeytin ağacı dikeceğini belirtti. Kendisinden önce arazinin sahibinin üzüm bağı diktiğini kaydeden Ekim, yeri kadastrodan önce aldığını ve her yıl da arazisini traktörle sürdürüp kendisine ait olduğunun bilinmesi için bakımını yaptırdığını aktardı. Orman köylüsünün ormana herkesten fazla sahip çıktığının altını çizen Ekim, yeni yasa ile hem insanların hem de devletin kazanç elde edeceğini anlattı. Ekim, üç tarafı ormanla çevrili arazisine herhangi bir yangın ihtimaline karşı bir yangın söndürme deposu da yapacağını, böylelikle ormanları korumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

23 yıldır Almanya’da çalışan Diyarbakırlı Muzaffer Turgut isimli diğer bir vatandaş ise, senelik tatilini geçirmeye geldiği Yakaköy’den bir arsa alma niyetinde olduğunu söyledi. Akrabalarının evlerine yakın bir yerde orman vasfını yitirmiş bir arazi olduğunu belirten Turgut, yasanın Meclis’ten çıkmasından sonra söz konusu yer için ciddi olarak pazarlık yaptıklarını ifade etti. Almanya’da da evinin olduğunu anlatan Turgut, 2,5 dönümlük orman vasfını yitirmiş araziyi alması durumunda yazlık türü bir villa yapacağını anlattı.
Zaman

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz