reklam

02 Ağustos 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi yerlerde yatırım için Bakanlık onayı zorunlu hale geldi

Tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olduğu yerler Bakanlar Kurulu'nca "Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi" ilan edilebilecek. Bu bölgelerde yatırım için Turizm Bakanlığı'nın onayı zorunlu hale getirildi.

"Turizmi Teşvik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Turizmde planlı gelişmeye yönelik değişiklikler getiren yasaya göre, tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olduğu ya da turizm potansiyelinin yüksek olduğu yerler; korumak, kullanmak, sektörel kalkınmayı ve planlı gelişmeyi sağlamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nca "Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi" ilan edilebilecek. İlan edilen bölgelerde kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak her türlü işlem ve çevresel etki yaratacak projeler için Bakanlığın onayı zorunlu olacak.

Kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi ilan edilen alanlardaki taşınmazların Türk ve yabancı uyruklu yatırımcılara tahsisi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili olacak. İlan edilen bölgelerdeki kamu kuruluşlarına ait turizm ve eğitim amaçlı tesisler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın teklifi, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü ile kaldırılabilecek. Bu alanlarla ilgili tasarruf hakkı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçecek.

Kültür ve turizm bölgesi ilan edilen alanlar veya alt bölgelerinin imar planlarını onaylama yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olacak. Bu bölgelerdeki tahsisi yapılan alanlar ana yatırımcı tarafından üçüncü kişilere kiralanabilecek, işlettirilebilecek veya lehine tapuda tahsis edilen üst hakkını devredilebilecek. Ana yatırımcıya tahsis sözleşmeyle yapılacak; tahsisin iptali durumunda sözleşme kapsamında alınacak teminatla üçüncü kişilerin hakkı korunacak. Yasa, kültür ve turizm bölgesi içinde kalan özel mülkiyete tabi alanların da turizm yatırımlarına tahsisi için kamulaştırılmasına olanak sağlıyor. Turizmi Teşvik Kanunu'nda öngörülen para cezaları da yüzde 100 oranında artırıldı.

Orman ve meralara da düzenleme
Yasa, turizm yatırımları kapsamında orman ve meralara ilişkin düzenleme de getiriyor. Buna göre, kültür ve turizm bölgeleri ile turizm merkezleri dışında, Milli Parklar Kanunu ile Orman Kanunu kapsamında orman sayılan yerlerde imar planları ile turizme ayrılan arazilerin tahsisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkili kılınıyor. Bu kapsamda yapılacak çalışmalarda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın uygun görüşü alınacak.

Yasa, kültür ve turizm bölgelerinde yer alan meraların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanan imar planı kararıyla getirilen kullanım amacına tabi olmasını da hükmü bağlıyor. Bu alanlara ilişkin vasıf değişikliği konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın onayı alınacak, bu alanlar vasıf değişikliği yapıldıktan sonra Hazine adına tescil edilecek.
Dünya

 

Temmuz 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Adatepe Taşmektep 2003 Yaz Seminerleri

7 Temmuz - 24 Ağustos 2003 Adatepe

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz