reklam

07 Ağustos 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kentlinin el kitabı

Kuruluş amacı 'yaşanılan kente ve çağa tanıklık etmek' olan ve ''www.kentli.org'' adresinden ulaşılan web sitesine en çok imar planları, kooperatifler, çevre sorunları, SİT alanları ve kat mülkiyeti ile ilgili sorular geliyor.

Kentsel Araştırma Gönüllleri Grubu, 4 yıldır, kentle ilgili sorunları olan herkese internet üzerinden danışmanlık hizmeti sunuyor. ''www.kentli.org'' adresinden ulaşılan web sitesine en çok imar planları, kooperatifler, çevre sorunları, SİT alanları ve kat mülkiyeti ile ilgili sorular geliyor.

Grubun kurucularından Mehmet Çakılcıoğlu , ''Bu durum, yurttaşların imarla ilgili çok az bilgiye sahip olduğunu ve bilgiye nereden ulaşacağını bilmediğini ortaya koyuyor'' diyor.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra bir şeyler yapmak üzere bir araya gelen Kentsel Araştırma Gönüllüleri, başlangıçta çok sayıda kişiye ulaşabilmek için bir araç olarak kullandığı interneti artık bir amaç olarak görüyor. Mehmet Çakılcıoğlu, ilk aşamada kurdukları web sitesini, yoğun ilgi görünce tekrar düzenlediklerini anlatarak ''Sitemizde, forum, yazdıklarınız, yazdıklarımız, imar hukuku, kentlinin güncesi, kent belgeleri, kent ve edebiyat, imar danışmanı başlıklı bölümler bulunuyor. En çok imar danışmanı bölümü ziyaret ediliyor'' diye konuşuyor. Aralarında mimarların ve kent plancılarının çoğunlukta olduğunu ancak veteriner, doktor ve avukatların da bulunduğunu anlatan Çakılcıoğlu, herkese açık olduklarını söylüyor. Çakılcıoğlu, gruba girmek için eğitsel ve mesleki bir önkoşul bulunmadığını ifade ederek, ''Kuruluş amacımız, yaşadığımız kente ve çağa tanıklık etmek. Bu yüzden siteye herkes dahil olabilir'' diyor.

Kenti planlayanlarla, planlananlar arasında köprü olmak istediklerini belirten Çakılcıoğlu, şöyle devam ediyor: ''Çatısız ve sıvasız binalar kentin görüntüsünü bozuyor. Yurttaşların büyük çoğunluğu ev yaptırırken mimar ya da mühendise değil müteahhit gibi kişilere gidiyor. Çünkü, mimar yurttaşın ihtiyacına cevap veremiyor.

İki taraf ortak bir noktada buluşamıyor. Bu durum da yüzde 60- 70'i ruhsatsız olan bir kent doğuruyor. Kent planlaması yapılırken yurttaşların ihtiyaçları da bu plana yansımıyor. Binadan yola çıkıp kente baktığımızda son derece plansız bir yapı ortaya çıkıyor.''
Cumhuriyet

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz