reklam

13 Ağustos 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

D-Marin Turgutreis açılıyor

Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde yapımı tamamlanan “D-Marin Turgutreis Yat Limanı” için, 16 Ağustos’ta resmi açılış töreni düzenlenecek. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.

Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Marina Müdürü Ali Erkan Bezirgan, D-Marin Turgutreis Yat Limanı’nın, “uluslararası alanda en gelişmiş teknolojik altyapı kullanılarak inşa edildiğini ve servis kalitesinin de en üst seviyede tutulduğunu” bildirdi.

Sahilin doğal yapısı korunarak oluşturulan mendireğin, günbatımının en güzel izlenebileceği şekilde konumlandırıldığını kaydeden Bezirgan, şu bilgileri verdi:
“Karada 100.000 metrekare, denizde de 110.000 metrekare yerleşim alanına sahip yat limanı, 550 yat için denizde bağlama, 100 yat için de karada park imkanı tanımaktadır. Denizde bağlama sisteminde, uzunluğu 15 metreye kadar olan yatlar için parmak iskele (Finger Docks), 15 metreden 50 metreye kadar olan yatlar için de tonoz bağlama (Med Mooring) sistemi kullanılmıştır.
Yüzer iskeleler ve fingerlar, Güney Amerika’dan getirilen, tuzlu su ve güneşe dayanıklı özel Kumaru ağacı ile kaplanarak oluşturulmuştur. Böylelikle, özellikle yaz aylarında güneş yansımasının teknelere verdiği sıkıntı ve yıpranmanın önlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, tekne aralıkları geniş tutularak ve yine geniş bir manevra dairesi oluşturularak yatçıların rahatı ve yatların güvenliği de düşünülmüştür.”

Alışveriş ve eğlence merkezi var
Yat limanında, feribot yanaşma rıhtımı ile Gümrük, Gümrük Muhafaza, Pasaport Polisi, Liman Başkanı ve Sahil Sıhhiye’ye de yer verildiğini belirten Bezirgan, Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nde de kitap-CD satış mağazası ile tekstilden dekorasyona, iletişimden ulaşıma, gıdadan sağlığa, restorandan cafeye ve finanstan eğlenceye kadar bir çok sektörden işletmenin de bulunacağını ifade etti.

Marina içi derinliğin minimum 3, maksimum 8 metre olduğunu bildiren Ali Erkan Bezirgan, 100 ton kapasiteli travel lift, çekek rampası, İsviçre’den gelen lazer dikimli yelken donanımı ile kapatılan hangar içinde, bakım, onarım, alt yıkama ve temizlik, motor-makine bakım ve onarım, boya, polyester ve epoksi uygulamaları ile yelken-branda üretim, tamir ve bakımı gibi hizmetlerin de verileceğini ifade etti.

Yatlar ve turizm
Bezirgan, bugün dış ticaret açığının yüzde 42’sini karşılayan ihracatın yüzde 27’si kadar döviz kazandıran, doğrudan 750.000, dolaylı olarak ise 2.5 milyona yakın insana istihdam sağlayan, Türkiye’nin kalkınma ve gelişmesinin lokomotiflerinden biri olan turizm sektörü içerisindeki en önemli bölümlerden birini yat turizminin oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Ülkemize yat kiralamaya gelen bir yatçının, ortalama kalış süresi 11 gün ve günlük ortalama harcaması 51 dolardır. Özel yatı ile gelen yatçının ülkemizde kalış süresi, ortalama 31 gün, günlük harcaması da ortalama 104 dolardır. Yani, bir yatın getirdiği döviz, 30 turistin harcamalarının toplamına eşittir.”

Avrupalı yatçıların hedeflediği ülkeler arasında, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Yunanistan ve Türkiye’nin bulunduğunu kaydeden Bezirgan, “Türkiye, alacağı önlemlerle dünya deniz turizmi pazarı için 1 numaralı yatçılık bölgesi haline gelme şansına sahiptir. Türk deniz turizmi sektörünün önümüzdeki yıllarda varması gereken hedef, döviz girdileri açısından 10 milyar dolar olarak belirlenmelidir” dedi.
NTVMSNBC

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Sinan'a Saygı "Mimar Sinan Eserleri Eskiz Projesi"

 

Son başvuru tarihi:
15.09.2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz