reklam

18 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Deprem Master Planı Üzerine Tartışma

İstanbul Büyükşehir Belediye'si kamuoyuna açık bilgi vermeden İstanbul Deprem Master Planı hazırlatmış. Bu master planın maliyetinin 100 milyar dolar olduğu iddia ediliyor. Bu proje neden kamuoyuna duyurulmadan yapılıyor ve bu plan neden Türkiye'deki dört üniversiteden nasıl seçildikleri belli olmayan öğretim üyelerine yaptırılıyor, bu öğretim üyeleri neden ve nasıl seçildiler? Bu öğretim üyeleri söylendiğine göre ODTÜ'deki öğretim üyeleri dışında hiçbiri deprem uzmanı değil, İTÜ'deki öğretim üyesinin rektörün eşi olduğu, Boğaziçi Üniversitesi'nden ise Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü müdürünün projede yer aldığı söylentisi var. Bilindiği kadarı ile Kandilli'nin müdürü deprem uzmanı değil, endüstri mühendisi!.. Bu plan neden deprem uzmanları dururken endüstri mühendisine hazırlatılıyor? Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden öğretim üyelerinin bu projede yer aldığı ve bu öğretim üyelerinin de deprem uzmanı olduğu iddia ediliyor.

İstanbul Deprem Master Planı 7.5-8.1 şiddetinde olacağı varsayılan bir depreme göre yapılmakta. Pek çok deprem uzmanı İstanbul'da bu şiddette bir deprem beklemiyor. Bu proje için bu şiddette bir deprem olasılığına kim karar verdi? Deprem uzmanlarından bu konuda görüş alındı mı? İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu projeye katılan öğretim üyelerinin adlarını, projenin neleri kapsadığını, projenin maliyetini neden kamuoyuna açıklamıyor? Geçenlerde Büyükşehir Belediyesi kaynaklı ''deprem olacak'' söylentisi yayılıp İstanbul'da panik yaratıldı. Kasıtlı yaratıldığı kuşkusu uyandıran bu deprem paniği ''projeye bu kadar büyük meblağı aktarmak için kamuoyu desteği yaratmak için mi yapıldı'' sorusunu akıllara getiriyor. Bu proje sonunda hangi müteahhitlere bu planın uygulaması yaptırılacaktır? Projeyi hazırlayanlarla yakınlık derecesi olmamasına özen gösterilecek midir? Projenin bu kadar gizli yürütülmesi müteahhit seçiminde de saydam (şeffaf) olunmayacağı kuşkusunu doğurmaktadır. On milyon nüfuslu bir şehirde bu on milyon nüfusun tümünü ilgilendiren böyle bir konuda Büyükşehir Belediyesi ve projeyi yürüten bilim adamlarının kamuoyuna en kısa zamanda açıklama yapmaları gerekmektedir.
Mehmet Gördamar - Cumhuriyet

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Akdeniz Ülkeleri Mimarlık Öğrencileri Proje Ödülleri

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde mimarlık eğitimi vermekte olan her kurum ve her öğrenci, son iki akademik yılda yapılan projelerle etkinliğe katılabilirler.

Son başvuru tarihi:
20 Ağustos 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz