reklam

21 Ağustos 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Arkeolojik kazı mevsimi açıldı

Bu yıl izin ve harcırahların geç verilmesi nedeniyle geç başlayan arkeolojik kazılar hız kazandı. 95 bölgede kazılar devam ederken, Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri Projesi Koordinatörü Oğuz Tanındı, Türkiye'deki tarihi bölgelerin hem halk hem de belediyeler tarafından tahrip edildiğini söyledi.

Türkiye'de mevsimin başlamasıyla birlikte, arkeolojik kazılar hız kazandı. Bu yıl izinlerin ve harcırahların geç verilmesi nedeniyle geç başlanan kazılar, 95 bölgede devam ediyor. Kazıların 38'inin başkanlığını ise yabancı arkeologlar yürütüyor.

Dünya kültür varlıklarının merkezi İstanbul'da ise arkeolojik kazı yapılmazken Büyükşehir Belediyesi tarafından delinen sokaklarla tarih tahrip ediliyor.Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi Koordinatörü Oğuz Tanındı , Türkiye'deki tarihi bölgelerin tahribata uğradığını belirterek bu tahribatın yalnız halk tarafından değil, belediyeler tarafından da yapıldığına dikkat çekti.

Tahribatın önünün kesilmesinde yapılacak tek şeyin, bilgilendirme olduğuna değinen Tanındı, şunları söyledi:

''Bazı kesimler bilgilendirmenin hata olduğunu söylüyor. Buna neden olarak da bilgilenme sonucu halkın yöreye olan ilgisinin artmasını ve bunun da tahribatı getirmesini gösteriyor. Ben buna katılmıyorum. Bilgiyi paylaşmak çok önemli. Saklamak çözüm değil, aksine paylaşarak tarihi eserlerin önemini ortaya koyabiliriz."

TAY Projesi kapsamında, şu anda Karadeniz Bölgesi'nde çalışmalarının sürdüğünü, amaçlarının ise tüm Türkiye'nin envanterini çıkarmak olduğunu ifade eden Tanındı, Eskişehir araştırmaları sırasında jandarmanın da bölgenin kültür varlıklarıyla ilgilendiğini öğrendiklerini anlattı. Jandarmanın kendilerinden önce bölgeye gelerek fotoğraf çekimleri yaptıklarını belirten Tanındı, ''Şaşkınlıkla karşılamakla birlikte, Türkiye'deki en yerleşmiş kurumun bunu yapması, bizi umutlandırdı'' dedi.

İzin ve harcırahlar gecikti

Bu sene izinlerin ve harcırahların geç verilmesinin, arkeologların, kazılara başlamasını geciktirdiğini belirten Tanındı, üniversitelerin ve ilgili bakanlığın kültür varlıklarına gereken önemi vermediğini söyledi. Özel üniversitelerde arkeoloji bölümünün açılmasının finansal açıdan yararlı olabileceğini vurgulayan Tanındı, ''Artık katliamın önünü kesmek gerek, çünkü kültür varlıkları hızla yok oluyor'' diye konuştu.

Arkeolojik kazıların yapıldığı bölgeler ise şöyle:

Antalya: Alanya (Alanya Kalesi), Merkez (Karain, Perge, Badem Ağacı), Finike (Arykanda, Limyra), Manavgat (Side Tiyatrosu), Kaş (Patara, Xanthos), Kale (Aziz Nikolas), Elmalı (Hacı Musalar).

Aydın: Germencik (Magnesia), Sultanhisar (Nysa), Kuşadası (Kadı Kalesi), Söke (Priene), Didim (Miletos, Didyma), Karacasu (Aphrodisias).

Çanakkale: Ayvacık (Gülpınar, Assos), Bozcaada (Yeni Bademli Höyük), Merkez (Troia), Ezine (Alexandria Troas).

İzmir: Merkez (Bayraklı), Urla (Klazomenai, Limantepe), Menderes (Klaros), Menemen (Panaztepe), Foça (Phokaia), Torbalı (Metropolis), Aliağa (Kyme), Bergama (Pergamon), Selçuk (Ephesos).

Muğla: Yatağan (Stratonikeia, Lagina), Köyceğiz (Kaunos), Datça (Knidos, Burgaz), Bodrum (Pabuç Burnu), Fethiye, Milas (İasos).
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz