reklam

23 Ağustos 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Müteahhitlere yurtdışında iş almada kolaylık geliyor

Türk müteahhitlerinin yurtdışında iş almalarını kolaylaştırmak amacıyla, sektöre yönelik yeni destekler geliyor.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, inşaat sektörünün öncü firmaları olan teknik müşavirlik firmalarının yurtdışında iş almalarını kolaylaştırmak üzere, yurtdışında ofis açma, pazar araştırması yapma, fuar, seminer düzenleme ve katılma gibi faaliyetlerine devlet yardımı sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Tüzmen, teknik müşavirlik firmalarının yurtdışı faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla devlet yardımı yapılmasına yönelik karar taslağının Yüksek Planlama Kurulu'na gönderildiğini söyledi.

Teknik müşavirlik firmalarının, yatırım aşamasına geçilmeden, projenin fizibilite etüdü, proje hazırlanması, finans etüdü ve bulunması, projenin hukuki altyapısının incelenmesi, ihale şartnamesinin hazırlanması, ihale kontrolü, firmaların seçimi ve işin kontrolü gibi işler yaptığına işaret eden Tüzmen, "Müşavirlik firmaları, bu destekler sayesinde, yeni pazarlara daha kolay girip iş aldıkça, Türk müteahhitlerinin de yeni pazarlara girmesi hem de projelerden daha iyi şekilde bilgi sahibi olması sağlanacak. İşin niteliği, standartları, finansman durumu belli olduğu için de müteahhitlik firmalarının işi alması daha kolay olacak. Müteahhitler, bu projelere daha sağlam adımlarla başlayabilecek. Müşavirlik firmaları, bu projelerin Türk müteahhitlerine yönlendirilmesi açısından önemli rol oynayabilir. Teknik müşavirlik firmaları, müteahhit firmalara, yurtdışında işin yolunu açacak." dedi.

Yıllık 10 milyon doları bulacak

Tüzmen, YPK'dan söz konusu kararın çıkması halinde, teknik müşavirlik firmalarına sağlanacak desteğin, firmaların faaliyetlerine bağlı olarak, yıllık 10 milyon dolara kadar ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Tüzmen, "Türk müteahhitlik firmalarının yurtdışında şimdiye kadar aldıkları işin tutarlarına bakarsak, 10 milyon dolarlık destekle, ne kadar büyük bir iş potansiyeli yaratacağımız ortada" diye konuştu.

5 ayrı alanda destek

Edinilen bilgiye göre, teknik müşavirlik hizmetlerinin ihracatta devlet yardımlarından yararlanmasına ilişkin karar taslağı uyarınca, söz konusu firmalara 5 ayrı alanda destek sağlanacak. Müteahhitlik sektörüne ilişkin yurtiçinde ve yurtdışında fuar, seminer, konferans düzenlenmesi ve katılımın sağlanmasına ilişkin destekten ise teknik müşvirlik firmaları yanında müteahhitlik firmaları da yararlanacak.

- Ofislere destek: Karar taslağında, belli standartlardaki teknik müşavirlik firmalarının yurtdışında açacakları ofislerin desteklenmesi öngörülüyor. Bu destek uyarınca, bu firmaların yurtdışında ofis açmaları halinde, 3 yıl süreyle kira, demirbaş alımı, danışmanlık hizmeti alımı, profesyonel ve büro elemanı çalıştırılması, tanıtım faaliyetleri için devlet yardımı verilecek. Bu harcamaların ilk yıl yüzde 70'i, ikinci yıl yüzde 50'si, üçüncü yıl yüzde 30'unun karşılanması öngörülüyor. Firmaların grup halinde ofis açmaları ise özendirilecek.

- Pazar araştırmasına destek: Türk teknik müşavir firmalarının yapacakları yurtdışı pazar araştırması faaliyetleri de desteklenecek. Pazar araştırması yapılacak ülkeler ve alanlar, Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde kurulması öngörülen, ilgili kamu kuruluşları ve meslek örgütleri temsilcilerinden oluşacak danışma amaçlı bir komisyon tarafından belirlenecek. Belirlenen nitelikte, müteahhitlere iş potansiyeli yaratmaya dönük pazar araştırmaları yapan teknik müşavirlik firmalarına 30 bin dolara kadar destek sağlanabilecek.

- Fuar desteği: Teknik müşavirlik ile müteahhit firmalarının yurtdışında ve yurtiçinde sektöre yönelik fuar, konferans ve seminer düzenlenmesi ve bunlara katılımına ilişkin faaliyetleri de belli oranlarda desteklenecek.

- Sözleşme desteği: Karar taslağında, teknik müşavirlik firmalarına sözleşme desteği sağlanması da öngörülüyor. Buna göre, firmanın ihaleye girip sözleşmeyi imzalaması halinde, bir miktar nakit destek verilebilecek. Böylece firmanın ihalede daha düşük teklif vererek rekabet gücünün artması sağlanacak.

Teknik müşavirlik firmalarının özellikle yeni girdikleri pazarlarda, ekonomik gücü düşük ülkelerde aldıkları işlerde, alınan işin fizibilite etüdünün yapılması için de devlet yardımı verilmesi öngörülüyor. Fizibilite etütleri için gereken finansmanın, proje tutarının binde, on binde 5'ine bile ulaşmadığına işaret eden uzmanlar, bunun için Türk Eximbank'ın devreye sokulmasının da gündeme gelebileceğini belirttiler.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre gelişmiş ülkeler, kendi müteahhitlik firmalarına pazar açmak için öncelikle teknik müşavirlik firmalarına önemli destek sağlıyorlar. İngiltere, Fransa, ABD gibi ülkelerin teknik müşavirlik firmaları, özellikle Afrika ülkelerinde, devlet eliyle yapılacak yatırımların müşavirlik hizmetlerini çok uygun şartlarda yaparken, işin standartlarını belirlerken kendi ülkelerinin standartlarını dikkate aldıkları için, kendi ülke firmalarının ihaledeki rekabet şansı artıyor. Hatta teknik müşavirlik firmaları, ihaleyi doğrudan kendi ülke firmalarına yönlendiriyor.

Türkiye'de teknik müşavirlik hizmetlerinin hızla geliştiği, bu sektördeki firmaların yurtdışında şimdiye kadar 40-50 milyon dolarlık iş hacmine ulaştıkları belirtiliyor.
Dünya

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Personel arayanlar, iş arayanlar, ilan vermek isteyenler, artık Arkitera Kariyer sayfalarında buluşuyor.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz