reklam

25 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Agora yazıtları bir döneme ışık tutuyor

Kent içinde yer alan sayılı antik kentler arasında bulunan Smyrna Agorası'nda 60 yıl sonra başlayan kazılarda alçı üzerine çizilmiş grafitiler bulundu. Agora'da bulunan grafitilerin Roma dönemine ait olduğu açıklandı.

Dünyanın kent içinde yer alan sayılı antik yerleşimleri arasında yer alan Smyrna Agorası'nda bulunan yazıtlarda kentin günlük yaşamından izler sunulduğu bildirildi. Çarpık yapılaşma nedeniyle uzun yıllardır göz önünden uzaklaşan bölge için hazırlanan ''Agora ve Çevresi Koruma Geliştirme ve Yaşatma Projesi'' uygulamasıyla 60 yıl sonra tekrar başlayan kazılarda, alçı üzerine çizilmiş grafitilerle karşılaşıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Kültür Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü işbirliğiyle yaşama geçirilen projeyle bulunan grafitilerde halk yaşamının anlatıldığı kaydedildi. Fransa Milli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Thomas Drewbear , Agora'nın Smyrna'nın tek çarşısı olduğunu belirterek, ''Kazılarda, heykeller, yazıtlar, cam parçalar, kandiller, çanak çömlek, sikkeler, mozaik, çok farklı mimari eserler ve alçı üzerine çizilmiş grafitiler bulduk. Kazılar sırasında bulunan grafitilerde alt seviyede yaşamını sürdüren halkın yaşayışlarını anlattıklarını tespit ettik. Grafitilerde halk spor, sağlık, aşk konularında çeşitli bilgiler sunmuş. Örneğin gençler beğendikleri sporcuların karikatürlerini basit bir anlatımla çizmiş. Sevdikleri kızların adlarını yazmışlar, gemi figürleri yapmışlar'' dedi.

Agora'da bulunan grafitilerin Roma dönemine ait olduğunu açıklayan Prof. Dr. Drewbear, ''Bu grafitiler millattan sonra 1. ve 2. yüzyıllara ait. Alçı üzerine mürekkeple çizilmiş eserler. O dönemde üst seviyedeki insanlar, yöneticiler, zenginlerin heykelleri yapılırken halkta kendini bu yolla anlatmış. Ancak bugün bulduğumuz grafitiler alçı üzerine çizilmiş olduğu için kırılma ve zedelenme olasılıkları çok fazla. Bu nedenle onları özel tutkallarla yapıştırıyoruz'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz