reklam

25 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

‘Deprem Dede’ artık engelliler için çalışacak

İstanbul’da yaşanması muhtemel büyük depremle ilgili tedbir çalışmalarının tamamen sağlıklı insanlara yönelik olmasından rahatsızlık duyan Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Ahmet Mete Işıkara, engelliler için de çalışma kararı aldı. Işıkara, bu çerçevede ‘hareket’, ‘görme’, ‘zihinsel’ ve ‘işitme’ engellilere yönelik “Engellileri Depreme Hazırlık El Kitabı” hazırladı. Tüm Türkiye’de engellilere seminerler vererek alınacak önlemleri anlatmayı planlayan Işıkara, seminer sonunda da depreme hazırlık kitapçıklarını dağıtacak.

17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında Türk toplumunun unutulmaz simaları arasına giren Işıkara, bir süredir Afete Hazırlık ve Eğitim Derneği başkanlığını yürütüyor. Bugüne kadar sağlıklı insanlar ve çocuklar için afete hazırlık çalışmaları yapan Işıkara, şimdi de engelliler için harekete geçti. Konuyla ilgili seri seminerler düzenlemeyi hedefleyen Işıkara, hazırladığı kitapçıkları da engellilere dağıtacak. Kitapçıklardaki depreme hazırlık tedbirleri, sağlıklı insanlara tavsiye edilenlerden farklılık arz ediyor.

Engellilere karşı hassas davranılması gerektiğini açıklayan Işıkara, depremde özellikle hareket engellilerin deprem esnasında en fazla yardıma ihtiyacı olan engelli grubuna girdiğini söyledi. Görme engelli öğrencilere verdiği bir seminerde duygulu anlar yaşadığını belirten Işıkara, yanına gelen iki öğrencinin ‘Deprem Dede’miz nasılmış..’ diyerek yüzünü ellemelerinden çok etkilendiğini söyledi. Işıkara, bu olayın engellilere verdiği seminerlere hız kattığını belirtti. Işıkara, “Engelliler toplumun bir parçası. Onlarla birlikte yaşıyoruz, onlar adına biz de öğrenmeliyiz. Uygulama yapmalarına yardımcı olmalıyız. Birlikte yaşam ortak sorumluluk bilinci gerektirir.’’ şeklinde konuştu.

Depremin zamanını önceden tahmin ettiğini söyleyenlerin toplumun huzurunu kaçırdığını açıklayan Ahmet Mete Işıkara, “Geçen ay İstanbul’un sokağa döküldüğü deprem söylentisinde benim de kapımı çaldılar. Sitenin güvenlik görevlileri geldi, dışarı çıkmamı istedi. Hepsini kapıdan kovdum.” dedi. Depremin tahmininin yapılabilmesi için nerede, ne zaman ve ne büyüklükte sorularına cevap verilmesi gerektiğini açıklayan Işıkara, “Bilim şu an nerede ve ne büyüklükte sorularına cevap veriyor; ancak ‘Ne zaman?’ sorusuna cevap veremiyor.’’ diye konuştu. ‘Ne zaman?’ sorusuna cevap verilememesine rağmen depremin hangi zamanda olacağını tahmin edenleri anlayamadığını ifade eden Işıkara, “Onlar için çok üzülüyorum.’’ ifadesini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu Deprem Master Planı’nı çok başarılı bulduğunu aktaran Işıkara, “Aslında bu çalışma devlet tarafından yapılmalıydı.’’ diye konuştu. 3 Kasım 2002 seçimlerinden önce birçok partiden teklif geldiğini vurgulayan Işıkara, “Anavatan Partisi benim planlarımı uygulayacağını söyledi. Benim istediğim başbakan yardımcılığı yapmak ve deprem müşavirliği kurmaktı.” açıklamasında bulundu.

‘Engelliler de depreme hazır olsun’
Kandilli Rasathanesi eski Müdürü A. Mete Işıkara’nın yazdığı kitapta engellilerin, kişisel bilgi destek ağı kurmaları tavsiye edilerek şöyle deniyor: “Kişisel bilgi destek ağı acil bir durumda sizin yardımınıza koşabilecek bireylerden kurulur. Bu ağ, arkadaşlarınız, aile bireyleriniz, oda arkadaşlarınız ve akrabalarınızdan oluşur. İşitme engelliler, yedek işitme cihazı, pil ve yazılı iletişim gereçleri bulundurmalı. Kullanmanız gereken ilaçların da yazılı olduğu bir acil sağlık bilgi kartı bulundurun, iletişim cihazı ve piller için şarj alın. Zihinsel engelli olanlar ihtiyaçlarını birisine nasıl söyleyeceğinin uygulamasını yapmalı. Bir depremde veya sonrasında ne yapacağını planlamalı. Hareket engelli olanlar, yedek acil durum çantaları bulundurmalı, gerekli yardım gereçlerini belirli, uygun ve güvenli yerde saklamalı. Alternatif tahliye yöntemlerinin uygulamasını yapmalı, mobilya ve diğer eşyaları engelsiz birden fazla çıkış sağlanabilecek şekilde düzenlemeli. Görme engelli olanlar; yedek beyaz baston bulundurmalı, her odada alternatif hareketlilik ipuçları yer almalı, bilgisayarları ve önemli bilgileri güvence altına almalı, kabartma yazılı ve büyük harfle basılmış acil durum etiketleri bulundurmalı.”
Türkiye

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz