reklam

25 Ağustos 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Hasankeyf'teki kazılar, 50 yıl sürecek

Batman'ın tarihi Hasankeyf İlçesi'ndeki kazıların en az 50 yıl daha süreceği bildirildi.

Çanakkale Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Hasankeyf Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Oluş Arık, yaptığı açıklamada, Hasaykeyf'in Batı, Asur ve İslam dünyasının buluşma noktası ve bilimsel açıdan çok önemli tarihi bir sit alanı olduğunu söyledi.

Bölgede Asur dönemine kadar inen tabakalar bulunduğunu, en üstten aşağıya doğru kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Arık, şöyle devam etti:

"Kazı işi ameliyat gibidir. Bu nedenle kazıların yavaşı ve hızlısı olamaz. Bir kazı işine kalkıştıktan sonra, onu namusunuzla yaparsınız. Biz bunu yapıyoruz. Parayla hızlandırılamaz. Bu şartlarda bizim en az 50 yıl daha çalışmamız lazım. 18 yıl önce burada kazı çalışmalarına başladık. Kazı, koruma ve işçi çalıştırma yönünden maliyeti yüksek olan çalışmalardır. Üstelik Efes kadar büyük olan bir yer burası. Efes'teki kazı çalışmalarında 115. yıl kutlandı."

Kazılar için GAP Bölge İdaresi'nden ödenek ayrılmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay izni geç alındığı için bu yıl kazılara 2 ay gecikmeli başladıklarını belirten Prof. Dr. Arık, "8 merkezde 150 işçiyle çalışıyoruz. Ayrıca uzman olanlar var. Çok kalabalık bir ekiple çalışmaları sürdürüyoruz. Bu yıl 500 milyar lirayla en fazla ödenek Hasankeyf'e ayrıldı. 2 trilyon lira bile verilse kazılar kısa sürede bitmez" diye konuştu.

Prof. Dr. Arık, 1985'den beri bölgede çalıştıklarını belirterek, "17 yıldır, (bölge su altında kalacak) diye panik içinde çalıştık. Ancak ilk kez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Batman'da geçen ay "Hasankeyf'in sular altında kalmayacağı" yönündeki açıklamaları üzerine, kazıyla ilgili hedeflerinin değiştiğini bildirdi.

"Artık ne kurtarabiliriz" telaşının sona erdiğini belirten Prof. Dr. Arık, "Şimdi (Hasankeyf'i yerinde nasıl koruyabiliriz, çağdaş medeniyete yakışır bir şekilde nasıl değerlendirebiliriz ve turizme nasıl kazandırabiliriz) düşüncesi oluştu. Tarihi ilçenin cazibe merkezi olması gerekiyor. Koskoca bir arkeoloji sirki var. Bunları seyretmek cazibe merkezidir. Aynen Efes'te olduğu gibi" diye konuştu.

Oluş Arık, kazılarda bugüne kadar Dicle Nehri kenarında sahil sarayı, Süleyman ve Koç Camii, han, büyük kamu binalarından oluşan bir kent ve ortaçağ sarayını ortaya çıkardıklarını dile getirerek, aynen İznik'te olduğu gibi çini ve seramik fırın merkezlerinin de bulunduğunu söyledi.
Turk Net

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz