reklam

27 Ağustos 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Alternatif meskenler

Tasarımcıların İstanbul'da yeni bir mekânı var. Geçmişte, Garanti Sanat Galerisi adıyla hizmet veren İstanbul Beyoğlu'ndaki mekân, Galeri Garanti adıyla tasarım konusunda dünyada tartışılan değişik konulara yer veriyor. Şehircilik, mimarlık, endüstri, grafik gibi tasarımın farklı alanlarından örnekler bu mekanda sergileniyor. Galeride yıl sonuna kadar dört, 2004 yılında ise sekiz sergi gerçekleşecek. Bu sergiler insan- yapı- çevre- nesne ilişkilerini, şehri, şehrin tasarımını, mimariyi inceleyecek, estetik ve teknik bilginin ışığında tasarım süreci sorgulanacak.

Galerinin ilk sergisi "Mimarlığı Tersten Giymek- Rural Studio: Mimarlıkta Sınıraşımı ve Muğaklık" başlığını taşıyor. 6 Eylül'e kadar izlenebilecek serginin küratörlüğünü mimarlık tarihçisi Bülent Tanju, tasarımını ise Bülent Erkmen yapıyor.

Toplumsal sorumluluk
Sergide, Alabama'daki Auburn Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin profesörleri tarafından başlatılan Rural Studio programı, fotoğraflar, çizimler ve film eşliğinde sunuluyor. 1993'te başlatılan Rural Studio, astları görmezden gelen "kurumsal" mimarlık bilgisini muğlak ve şüpheli bir pozisyona iterek, mimarlığın bilinen sınırlarını zorluyor. Böylece mimarlıktaki toplumsal sorumluluk kavramı, karşılık bulan bir toplumsal sorumluluğa dönüşüyor. Mimarlık bu noktadan itibaren, kendi düşüncesindeki değişebilir olanı keşfetmeye ve değişiklik için yapılması gerekenleri araştırmaya başlıyor.

En sıradışı malzemeler
Projeden biraz bahsetmek gerekirse, Rural Studio öğrencileri yoksul bir bölge olan Hale County'ye yerleşiyorlar. Bölgeyi ve yoksul halkı, problemlerini tanımaya çalışıyorlar. Sonra da bölge halkı için basit ama sıradışı konutlar, sosyal merkezler, spor tesisleri tasarlıyor ve inşa ediyorlar. Tüm bunları da şişe, otomobil lastiği, ambalaj kartonu, yıkım artığı tuğla, ahşap ve moloz gibi malzemelerden yararlanarak yapıyorlar. Böylece, bir yandan toplumsal bilinçlerini geliştirirken, diğer yandan bölgeye özel toplumsal, kültürel bir kimlik kazandırıyorlar. Garanti Galeri'deki bu ilginç ve aslında uygulanabilir projenin sergisi 6 Eylül'e kadar ziyaretçilerini bekliyor. (0 212 293 63 71)

Uçuk-kaçık tasarımlar
İnşa edilen sıradışı yapılardan biri de Alabama'da Öğrenci Konaklama pavyonu. Rural Studio programı çerçevesinde inşa edilen yapı, mum emdirilmiş oluklu karton atıklarının sıkıştırılmasıyla elde edilmiş. Yapılar arasında çok daha ilginç olanlar da var, zaten projelerin özelliği de bu. Tuğla yerine saman balyaları, moloz, şişe, eski trafik levhaları, otomobil ön camları, demiryolu köprülerinden geri kazanılan ahşap kirişler, çıkma otomobil lastiği, telefon direkleri ve aklınıza daha ne geliyorsa kullanılıyor.
Türkiye

 

Ağustos 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Yarışma

İTÜ Vakfı 
Mimarlık Ödülü


Son başvuru tarihi:
30 Ekim 2003

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz