reklam

02 Eylül 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Heybeliada'ya Çağdaş Türk mimarisinin başyapıtı yapılmalıydı!

Heybeliada'da yıkılan yıkımı sırasında ressam Ferruh Başağa'nın yapıtı Preveze Savaşı Panosu'nun da yıkıldığı Deniz Lisesi Binası ile ilgili olarak ada halkı bir basın bildirisi yayınladı. Yayınlanan bültenden halk binanın çok yüksek olarak yapılmış olmasından daha sonra yıkılan son kat nedeniyle binanın çatısız olarak kapatılmasından ve artık telafisi olmayan binanın çirkinliğinden şikayet etti. Bu çirkinliği gidermek için önerilerde bulunan halk kamuoyunun ilgisini bekliyor.

"Heybeliada'da Preveze Savaşı panosunun yıkılması ve yeni yapılan Deniz Lisesi binası: Bahriye Okulu ilk olarak Kasımpaşa'da 1773 tarihinde kuruldu. Kasımpaşa'daki bina yetersiz gelince Heybeli'ye taşındı.

Bu tarihi okulda Osmanlılar ilk defa, donanmalarında gereksinim duydukları yüksek eğitim düzeyinde denizciler yetiştirmeyi hedeflemekteydiler. Yurt dışından modern top dökümhaneleri ve gemi tezgahları getirtildi ve okul kısa sürede modern eğitimin önemli kurumlarından biri oldu. Haliç, Karaağaç'tan başlayan bu atılım Camii Altı Mevkii'nde "Mühendishane-i Hümayun" adı ile Deniz Harp Okulu'na dönüştü. Bu tarihten sonra okul gereksinime göre Kasımpaşa, Heybeliada, hatta 1941'de Mersin'de öğretimine devam etti. Son olarak Heybeliada'ya döndü.

Heybeliada iskelesinden bakılınca Deniz Lisesi'nin en eski iki binası sol tarafta bulunmakta ve hala eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Depremden sonra hasar gören üçüncü yeni binanın, onarımı yerine yıkılmasına ve bu vesileyle okulun yeni gereksinimlerine cevap verecek daha büyük bir binanın yapılmasına karar verilmişti. Alınan bilgilere göre Heybeliada için özel bir proje çizilmemiş, Konya'da yapılmış bir kışlanın projesi bu yeni okul için düzenlenmiş, dolayısıyla Heybeliada'nın özel konumu göz önüne alınmamıştır. Sadece depreme karşı önlemler alınmış, bu konuda azami dikkat gösterilmiştir.

2000 sonbaharında adayı terk eden yazlıkçılar baharda geri döndüklerinde, adanın sembolü haline gelmiş binanın ve panonun yıkıldığını büyük bir şaşkınlıkla öğrendiler. Fahri Korutürk'ün isteği ile yapılan bir yarışma sonucu, ressam Ferruh Başağa'nın projesinin yapımına karar verilmiş, ve böylece Preveze Savaşı'nı tasfir eden 210 m2 lik, Türkiye'nin en büyük duvar panosu Heybeliada Deniz Lisesi'nin yeni, üçüncü binasının üzerine yapılmıştı.

Bina, Mayıs 2001'de, panoyla beraber yıkılmıştır. Panonun korunması için bazı çabalar olmuş, fakat maddi sebeplerle sonuçlandırılamamış olduğu öğrenilmiştir. Panodan bir bölüm dahi saklanmamış, hepsi molozla beraber atılmıştır.

Yeni yapılan bina 5+1 yüksek kat, yani 7 kata denk gelen bir yükseklikte, eski binaya ve yanındaki binalara göre çok hantal, duruş olarak çok önde ve diğer binalara neredeyse bitişik düzende inşa edildi. Binanın bir katının sonradan gereksiz olduğu anlaşılmış ve yıkılmıştır. Binanın üstünde yeni panolar yapılması için ön cehpe tamamen sağır bırakılmış ve binanın üst katı yıkıldığı için bina çatısız olarak kapatılmıştır.

Yediden yetmişe adalılar tarihi panolarını kaybetmiş olmaktan ve yeni binanın artık telafisi mümkün olmayan çirkinliğinden son derece üzgünler. Çoğunluk en azından bir katın daha yıkılmasından ve tekrar Ferruh Başağa'ya gidilerek ondan yeni bir pano projesi gizmesi için ricada bulunarak, bu büyük ayıbın bir parça olsun telafi edilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Bina şimdiki haliyle eftafındaki tarihi binaları ezip geçmekte, adanın dokusunu ve silüetini bozmakta, imar kurallarının delinmesi konusunda çok ciddi bir örnek oluşturmaktadır. Adalı çalışan ve emekli askerler de durumdan son derece rahatsız ve binayı bir mimarlık faciası olarak değerlendiriyorlar. Sanata katkılarıyla öne çıkmış kurumlardan olan Türk Deniz Kuvvetleri'nin bu tavrı sanat çevrelerinde de büyük hayal kırıklığı yarattı.

Binanın izin süregeleri Mimarlar Odası İstanbul Şubesi tarafından 3. Koruma Kurulu'na verilen dilekçe ile araştırılmaya başlanmıştır.

Bu kurum ve vatandaşlar konunun takipçisi olmaya devam edeceklerdir. Adalı halkın düşünceleri ve duyguları, çok eskiye dayanan bir bahriyeli geleneği, her türlü estetik kural ve son olarak ta çok önemli bir sanat yapıtının önemi yok sayılarak inşa edilmiş bir bina. Adalardaki kuşkusuz en çirkin yapı; bahriyeli geleneğine yakışmayan, sivil topluma hiç de iyi örnek olmayan bir tavır. Bu büyük ayıbın kısmen de olsa telafi edilmesi binanın bir kat daha yıkılması ve sanatçı Ferruh Başağa ziyaret edilerek yeni proje çizmesi için kendisine ricada bulunulması ve o yeni projenin uygulanması ile olabilir ancak.

Heybeliada gibi Deniz Kuvvetleri için bu kadar tarihi bir noktada, hem de İstanbul'un en önemli sit alanlarından birisinde, Deniz Kuvvetleri gibi halk arasında güven duyulan, sanata katkılarıyla sanat çevrelerinin taktirini toplayan bir kurum, bu ayrıcalıklı noktaya Türk çağdaş mimarisinin başyapıtını yapmalıydı. Çağdaş Türk mimarisi hakkında bir kitabın kapağında o binanın fotoğrafını görmeliydik. Heybeliada'da bu okulun yapılması, böyle bir proje yapmak için eşsiz bir fırsattı. Modern Türk düşüncesini, modern bir orduyu ve modern Türk mimarisini temsil edecek bir bina yapılmalıydı. Bu fırsatın değeri bilinmedi. Bu kadar bağlamına duyarsız bir binanın yapılmış olması ve adanın dokusuna indirilen bu büyük darbe çok üzücü.

Bu büyük hatanın giderilmesi igin bazı basit öneriler:
-Yapının bir katı daha yıkılmalı.
-Ortaya çıkan hantal kütlenin hatları bir şekilde daha yumuşak, yanındaki binalara ve adaya yakışan bir biçime sokulmalı.
-Yapının çatısının yeniden tasarlanması, renginin dikkatle seçilmesi, yapıyı gizleyecek ve onu güzel gösterecek bir çevre düzenlemesi, cehpelere eklenecek yeni kemer, pencere ve diğer elemanlar kütleyi daha algılanabilir bir hale getirebileceklerdir.
-Tüm bunlar yerine getirildikten sonra ancak yeni bir duvar panosunun tasarımına başlanabilir.
-Bütün bunlara yenileri de eklenebilir tabii. Hepsi de iyi niyetle bu hatanın giderilmesi igin uygulanabilecek pratik çözümler.En önemli nokta bu aşama mutlaka bu işin gerçek bir mimarın eline verilmesidir."
Arkitera

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Scan İstanbul Sergisi

1 - 15 Eylül 2003
Nylon Galeri, Ortaköy

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz