reklam

03 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Dubai'de insan eliyle yapılan adalar çevrecilere göre ekolojik bir felakete yol açabilir

Zenginler çıldırmış olmalı
Lüksü seven ve parasını nereye harcayacağını düşünenler için kurnaz girişimcilerin düşündüğü insan yapımı adaların tehlikeleri var.

Bilim adamları ve çevre derneklerine göre deniz ortasında böyle bir yapılanma bölgedeki balık türlerinin sayısını azaltıyor, deniz yatağına ve mercan kayalıklarına zarar veriyor.

Abu Dabi Vahşi Doğayı Araştırma ve Geliştirme Derneği 1978'den beri bölgeye has 20 balık türündeki balık sayısında yüzde 80 azalma görüldüğüne dikkat çekti.

İnşaat firmalarının yeni para kazanma yöntemlerinden biri mavi suların üzerine insan eliyle yapılan adalar kurarak zenginlere villa satmak. Dubai açıklarındaki iki ada bu projelere güzel bir örnek. ''The Palm'' adlı palmiye ağacı biçiminde inşa edilen ve 2007'de tamamlanacak olan iki adada toplam 4 bin villa ve 5 bin apartman dairesi bulunuyor.

Futbolcular sırada
Dubai'nin Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Reşit el-Maktum 'un desteğiyle inşa edilen adalar lüksü seven ve parasını nereye harcayacağını düşünenler için çok iyi bir fikir gibi görünebilir. Ancak, çevreciler denizin ortasında inşaat yapılmasının ve doğal olmayan bu adaların varlığının zararlı olduğunun altını çiziyor.

The Independent On Sunday gazetesinde yayımlanan yazıya göre tanesi yaklaşık 1.5 milyon dolar olan villaları satın almaya istekli olanlar arasında Araplar olduğu kadar başka ülkelerin zenginleri de var.

Özel adalarda villa alan yabancı zenginlere İngiliz Ulusal Takımı'nın ünlü oyuncuları David Beckham, Michael Owen, Joe Cole, Gary Neville, Kieron Dyer ve Paul Scholes 'un da aralarında bulunduğu 11 futbolcu da dahil.

Yazıya göre geçen yıl Dünya Kupası maçları için Japonya'ya gitmeden önce Dubai'de bir süre kalan İngiliz Ulusal Takımı'nın usta futbolcuları da yaptıkları yatırımla ''ekolojik bir felaketin'' reklamını yapmış oluyor.

Bilim adamları ve çevre derneklerine göre deniz ortasında böyle bir yapılanma bölgedeki balık türlerinin sayısını azaltıyor, deniz yatağına ve mercan kayalıklarına zarar veriyor.

Balıklar can çekişiyor
Yeşil Barış Çevre Örgütü bu tarz projelerin çevre derneklerine danışılmadan yapılmasının yanlış olduğunun altını çizerken Abu Dabi Vahşi Doğayı Araştırma ve Geliştirme Derneği 1978'den beri bölgeye has 20 balık türündeki balık sayısında yüzde 80 azalma görüldüğüne dikkat çekiyor.

Bu iki adaya benzer başka projelerin de olması ticari çıkar uğruna doğal güzelliklerin ve denizde yaşayan canlıların feda edileceği konusundaki kaygıları arttırıyor.

Çevrecilerin gözünü korkutan projelerin en büyüğü ise 200 adadan oluşacak, 2008'de yapımı tamamlanacak ve Dubai'ye 5 kilometre uzaklıkta olan ''The World'' .

The Palm projesinin sahibi olan inşaat firması Nakheel adaların denizdeki yaşama zarar vermemesi düşünülerek inşa edildiğini açıklıyor. Ancak, birçok uzman inşaat dikkatlice yapılmış olsa bile buradaki yaşamın, yanaşan teknelerin kullandığı mazotun, gürültünün, jet skilerin de zararlı olduğunun altını çiziyorlar.

Uzun lafın kısası, uzmanlara göre İngiliz futbolcular ve diğer zenginler için ''cennet'' gibi görünen ada projeleri doğa açısından bir ''cehennem'' oluşturacağa benziyor.
Cumhuriyet

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Scan İstanbul Sergisi

1 - 15 Eylül 2003
Nylon Galeri, Ortaköy

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz