reklam

03 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Doğuş İnşaat'ta 1 milyar dolar hedefi

Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Gönül Talu, bugüne kadar 6.5 milyar dolarlık proje bitirildiğini belirterek, 2004 yılı sonuna kadar Türkiye ve dünyada 1 milyar dolarlık inşaat işi gerçekleştirmeyi öngördüklerini açıkladı.

Irak pazarından 500 milyon dolarlık iş almayı hedeflediklerini anlatan Talu, Rusya'da 300 milyon dolarlık bir liman inşaatı projesi alabileceklerini, projenin gerçekleşmesi halinde 2006 yılı sonunda bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

Doğuş Grubu'nun temellerinin 1950'lı yıllarda Doğuş İnşaat ile atıldığını anlatan Talu, Doğuş İnşaat Grubu bünyesinde Doğuş Yapı Sanayi AŞ, Ayson Sondaj Araştırma ve İnşaat AŞ ile Teknik Mühendislik ve Müşavirlik AŞ firmalarının faaliyet gösterdiğini söyledi.

Doğuş İnşaat'ın adına yakışır projelerde yer almaya özen gösterdiklerini vurgulayan Talu, "Bizim için her zaman öncelik, kalite ve güvendir. Bu çizgimizi korumaya büyük özen gösteriyoruz. Bu nedenle yurt dışında iş alırken problem yaşamıyoruz. Sürekli kendimizi yeniliyoruz. Tüm alt yapımızı kalite standartlarına uygun bir şekilde oluşturduk. Kalitemizi artırmak için sürekli yatırım yapıyoruz" dedi.

Yeni bir baraj yapılacak
1980'lerden bu yana 19 baraj ve 320 kilometre otoyol, bin kilometre yol gibi Türkiye'de ve yurt dışında 6.5 milyar dolarlık projeye bitirdiklerini hatırlatan Talu, "Halen 250 milyon dolarlık inşaat işi yapıyoruz. 2004 yılı sonuna kadar Türkiye ve dünyada 1 milyar dolarlık projeye imza atmayı hedefliyoruz" dedi.

Halen Sinop-Boyabat yol projesinin devam ettiğini belirten Talu, "2 yıl önce başladığımız projenin yüzde 60'ı tamamlandı. Kredili olarak devam eden projede ek ödeneğin çıkmaması nedeniyle çalışmalar durdu. 2003 yılında 2 milyon dolar ödenek verilen projenin bitirilmesi için 30 milyon dolar daha ödeneğe ihtiyaç var. 2 kilometrelik tünel inşaatının zarar görmeden tamamlanması için 2003'de 10 milyon dolar ek ödenek verilmesi gerekli. Bu yol Batı Karadeniz'in iç Anadolu ile birleşmesi açısından büyük önem taşıyor. Biran önce sorunun çözümleneceğini ve yolun bitirileceğini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Talu, ayrıca 2004 yılı başlarında Türkiye'de büyük bir baraj projesine başlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Fas'taki ilk müteahhitlik firması
Doğuş İnşaat'ın Fas'ta müteahhitlik işi alan ilk Türk firması olduğunun altını çizen Talu, bu güne kadar Fas, Bulgaristan ve Kazakistan'da faaliyet gösterdiklerini ifade etti. Talu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bulgaristan'da yol inşaatımız devam ediyor. 50 milyon dolar olarak hedeflenen projeyi 2005 yılı sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Rusya'da 300 milyon dolarlık bir liman inşaatı projesi alabiliriz. Proje gerçekleşirse 2006 yılı sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Kazakistan pazarına yeni girdik. Burada 30 milyon dolarlık inşaat işi aldık. Dünyanın her yerinde ihalelere giriyoruz. Ukrayna'da iş alabiliriz. Türk firmaları ödenek yetersizliği nedeniyle Afganistan'da büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Ancak, Irak çok önemli bir pazar ve büyük iş imkanları var. Irak pazarına adım atmak amacıyla Washington Grubu başta olmak üzere birçok Amerikalı firma ile görüşüyoruz. Irak pazarında 500 milyon dolarlık proje alabiliriz. Projelerin 2004 yılı sonuna kadar kesinleşmesini bekliyoruz."

Fiyata dayalı rekabet
Türk müteahhitlerinin tüm dünyada rakipsiz olduğunun altını çizen Talu, "Ancak, Türkiye'de 90 bin kayıtlı müteahhit var. Yurt dışında bir ihaleye sadece 9-10 firma giriyor. Türk firmalarının arasında ise, sonsuz bir rekabet yaşanıyor. Bu nedenle yurt dışında bir ihaleye katılırken yine Türk firmalarıyla ya da sürekli fiyat kırdıkları için Çin'li firmalarla rakip konumuna geliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de inşaat sektörünün geleceğinin büyük bir önem taşıdığının altını çizen Talu, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin araştırmasına göre, Türkiye'de tenzilat oranlarının yüzde 85'lere ulaştığını dikkat çekti. Talu, "Bu da kalitenin düşmesine neden oluyor ve o işin gerçekleşmesini imkansız kılıyor. Proje, maliyetinin çok daha üstüne çıkıyor ve birçok projenin gerçekleşemez hale gelmesine neden oluyor. Yıllardır devam eden plansız programsız uygulamalar sonucunda Türkiye proje mezarlığına dönüştü. Halen böyle 4 bin 500 proje var. Yatırımlara kaynak aktarılmadığı için bir proje ancak, 20-30 yılda bitirilebiliyor" görüşlerini dile getirdi.

2B'ye destek
Öncelik taşıyan projelerin acilen bitirilmesi gerektiğine işaret eden Talu, Yeni İhale Kanunu'nun sektöre kaliteyi getireceğine inandığını söyledi. Yeni kaynak alanlarının yaratılması gerektiğine değinen Talu, hükümetin yasalaştırmaya çalıştığı Orman Yasası'na bu açıdan olumlu yaklaştığını söyledi. Gönül Talu, "Türkiye'de artık kaynağını temin etmeden, proje oluşturulmaması şart. Bu nedenle 2B projesi yeni kaynak yaratımı ve gasp edilmiş alanlardan kazanç elde edilmesi açısından olumludur" dedi.
Dünya

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Scan İstanbul Sergisi

1 - 15 Eylül 2003
Nylon Galeri, Ortaköy

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz