reklam

04 Eylül 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Hasankeyf'te sular durulmuyor

Hasankeyf Kazı Kurulu Başkanı Prof.Dr.Arık, Batman Valisi Efkan Ala'yı kazı ödeneğini teslim etmediği iddiasıyla Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'ya şikâyet etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın Ilısu Barajı yapımından etkilenmeyeceğini belirttiği antik kent Hasankeyf'te sular durulmuyor. Hasankeyf Kazı Kurulu Başkanı Prof.Dr.Oluş Arık , Batman Valisi Efkan Ala'yı, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu 'ya şikâyet etti. Prof.Dr.Arık, Bakan Mumcu'ya kazı çalışmalarının Vali Ala tarafından fiilen engellendiğini bildirdi. 

Arık, Vali'nin baskısının sürmesi halinde kazı çalışmalarının sona ereceğini kaydetti. Projeyi yürüten Çanakkale Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Arık, Vali Ala'nın GAP İdaresi tarafından gönderilen ödeneği almalarını engellediğini öne sürdü. Arık konuya ilişkin olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu'ya da bir mektup gönderdi. Arık, Mumcu'ya gönderdiği mektupta, Hasankeyf'te çalışmalara ödenek gönderilmediği için 2 ay geç başlandığını anımsatılırken, buna karşın tüm araştırma ekibinin hızla çalıştığını bildirdi. Yıllarca Hasankeyf'le kimsenin ilgilenmediği ancak, Başbakan'ın ''Sular altında kalmayacak'' açıklamasının ardından, herkesin antik kenti sahiplenmeye çalıştığının vurgulandığı mektupta, ''Bu açıklamalarla herkesin projeyi kendine mal etme girişimleri tırmandı. 

Bu sorun üzerine bakanlık ile tüm ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli yazılar yazılmış ancak bundan hiçbir sonuç çıkarılamamıştır'' dendi. Mektupta, Vali Ala'nın kazı çalışmalarını başkalarıyla yapmak için girişimlerde bulunduğu, ancak devlet ile Arık arasında yapılan anlaşma gereği böyle bir durumun gerçekleşemeyeceği vurgulandı. Mektupta, ''GAP ödeneğine Vali'nin el koyma çabaları aradığı, Prof.Dr.Arık'ın ödeneği kullanmasına kesinlikle engel olunmasını emrettiği, kazı evini ellerinden almak için yol aradığı söyleniyor. Yazılı işlem yok çünkü bunların hiçbiri yasal değil'' dendi. Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde Mumcu'nun danışmanları arasında yer alıyordu.
Cumhuriyet

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Scan İstanbul Sergisi

1 - 15 Eylül 2003
Nylon Galeri, Ortaköy

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz