reklam

10 Eylül 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Tasarımı olan Lütfi Kırdar'a

Mobilyadan lambaya, son moda tasarımlar ve yaratıcıları, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda bugün bir araya geliyor. Türk tasarımı uluslararası başarı peşinde

Çok değil, 10-15 yıl önce, 'endüstriyel tasarımcıyım' dediğinizde kimse ne işle uğraştığınıza akıl erdiremiyordu. 90'lı yıllarda bu alan üniversitelere girdi, endüstri tasarımcısı gençlerin sayısı arttı. Eskiden İtalyan koltuk takımına avuç dolusu para dökerken, bugün dünya markalarıyla yarışacak kadar iyi tasarımları yerli markalardan seçebiliyorsunuz.

Tasarımcılar 10-14 Eylül'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda buluşuyor. ADesign Fair 2003 İstanbul Uluslararası Tasarım Buluşması'nda Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) İstanbul Şubesi 'Sınırların Ötesine' adlı bir sergi düzenliyor.

Derneğin İstanbul Şubesi Başkanı Gamze Türkoğlu Güven, bize sergiden ve endüstriyel tasarımın Türkiye'deki yerinden bahsetti. "Artık insanların
'Aaaa bu Türk tasarımıymış?' diye şaşırmasını istemiyoruz" diyen Güven, Türkiye'de de artık çok nitelikli işlerin yapıldığı, hatta uluslararası ödül kazanan tasarımların çıktığını söyledi.

ETMK nedir?
ETMK, 1988 yılında Ankara'da kurulan bir meslek örgütü. Bugün, 262 üyesi var. ETMK, şimdiye kadar sanayici ve tasarımcının ilişkisini güçlendirmek; Türkiye'de bu alandaki potansiyelin ekonomiye katma değer olarak geri dönmesini sağlamak amacıyla Designer Odyssey adı altında bir dizi sergi düzenledi. ADesign Fair 2003 İstanbul Uluslararası Tasarım Buluşması kapsamında da, 'Sınırların Ötesine ETMK Ürün Tasarımı' sergisini düzenliyoruz. 1994'ten bu yana yaptığımız bu sergilerde her seferinde bir aşama kaydediyoruz.
Nasıl bir değişim bu?

1990'lı yıllarda bir kalite seferberliği başlamıştı. Şimdi artık kalite, olmazsa olmaz bir koşul. Farklılık yaratmak ve küresel pazarda marka oluşturmak için artık Türk sanayii de, endüstriyel tasarımın kaçınılmaz olduğunu fark etti. Gümrük birliğine girdiğimizden beri gelişen bir süreç bu. Patent yasasının ve koruma kanunlarının çıkmasıyla beraber, ilk başta kopyacılık ve lisanslı üretim azaldı. Tasarımı kullanmaya başladılar. 2000'li yılların başından itibaren de uluslararası rekabet için bunun daha da yenilikçi ve özgün tasarımlarla desteklenmesi gerektiği anlaşıldı. Şimdi artık tasarım seferberliğinin zamanının geldiğini söyleyebiliyoruz.
Bunun göstergeleri neler?

Tasarım fuarı bu dönemde açılmaya başlandı. Bizim derneğin çalışmaları hızlandı. Bunun yanında, bir tasarım konseyinin hazırlık çalışmalarına başlandı. Tasarımın, bir devlet politikası olarak gündeme gelmesi için de uğraşıyoruz. Bu fuar, bunun için çok önemli bir basamak. Fuar kapsamında düzenlediğimiz sergi de, özellikle ihracat açısından tasarımın ne kadar büyük bir katma değer yarattığını gözler önüne sermeye, tasarımcılarımızın da bu tarz işler yaptığını aktarmamıza yardım ediyor.

Sergideki katılımcıları nasıl belirlediniz?
Bu, sadece ETMK üyelerine açık özel bir sergi. Bu sergi dahilinde, ihracat ve dışsatım açısından potansiyeli olan 26 tasarımcının 100 ürünü yer alıyor. Bu sergide, Türk tasarımcılar tarafından yapılmış ve yurtdışına ihraç edilen birçok ürün var. Bir de yabancı şirketlere tasarım yapan tasarımcılarımız var. Sergiye katılanların bir kısmı serbest çalışan tasarımcılar; bir kısmı da Arçelik, Beko, Vitra, Demirdöküm gibi kurumlar içinde çalışan tasarımcılar.

Jürimiz, 12 Eylül sabahı değerlendirmesini yaparak bu tasarımlardan birini ödüllendirecek. Almanya'dan Michael Daubner, Vitra'nın Genel Müdürü Şadi Burat, M.Ü. Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Hakan Ertem, ABD'de yaşayan Nevzat Koç adlı tasarımcı ve RTM Radar şirketinin sahibi Paul McMillen, jüri üyeleri.

Sergilenen ürünler neler?
Mobilyadan promosyon ürününe, aydınlatma elemanından tekne tasarımına, otomotivden tekstil makinesine kadar geniş bir ürün yelpazesi var.
Derneğin faydaları ne oldu?

Aynı çatı altında olup, seminer ve sergiler düzenlemek, meslektaşların bir arada olmasını sağladı. İş olanakları arttı. Medyayla ilişkilerimiz güçlendi. Patent kanunu çalışmalarında rol aldık.

Patent kanunu Türkiye'de iyi işliyor mu?
Tabii, ilk başta biraz curcuna oluyor. Haksız yere tescil başvuruları yapılıyor; haksız yere davalar açılıyor. Ama bu böyle bir süreç. Bütün bunlar tartışılarak rayına oturacak diye düşünüyorum. Şu ana kadar açılmış 10 bin dava var.
Radikal

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Interlight'2003

25 - 28 Eylül 2003
CNR Fuar Merkezi - İstanbul

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz