reklam

11 Eylül 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Formula 1 tesislerinin temeli atıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Tanıtım Fonu’ndan 27 milyon dolar kaynak ayrılan Formula 1’den ciddi bir gelir beklentisi içinde olduklarını belirterek, “Bu çapta, uluslararası bir tanıtım kampanyası gerçekleştirmeye kısa süre içinde kimsenin gücü yetmez. Mart 2005’ten önce bu dev projenin hayata geçmesini bekliyorum.” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nca oluşturulan Formula İstanbul Yatırım AŞ tarafından Tuzla Tepeören mevkiinde yaptırılacak olan Formula 1 (F1) İstanbul Grandprix tesislerinin temeli dün Başbakan Erdoğan tarafından atıldı.

Başbakan Erdoğan, Formula 1 yarışlarının 1950 yılından bu yana gerçekleştirildiğini ve yarışların artık dev bir endüstri haline dönüştüğünü hatırlattı. Her yıl Formula 1 kapsamında düzenlenen 17 yarışmayı 133’ü canlı olmak üzere toplam 203 ülke TV’sinin yayınladığını belirten Erdoğan, bu yayınları 1,5 milyara yakın kişinin TV’den izlediğini ifade etti. Erdoğan, “Bu büyük gösterinin bir ülkenin imajına, turistik ve kültürel cazibesine yapacağı katkıyı düşünün. Bu korkunç bir PR olayıdır. 1,5 milyar insanın sadece binde 2’sinin tatil için ülkemizi seçmesi 3 milyon turist kazanmak demek. Bu ise turizmde yüzde 30’luk bir artış demektir. Bu çapta, uluslararası bir tanıtım kampanyası gerçekleştirmeye kısa süre içinde kimsenin gücü yetmez.’’ diye konuştu.

Ekonominin durumuna da değinen Erdoğan, Türkiye’nin son yılların en istikrarlı ve en huzurlu günlerini yaşadığını belirterek, ekonominin artık rayına oturduğunu söyledi. Erdoğan, “Ekonomimiz rayına oturmuş bulunuyor. Gemi artık yüzüyor.’’ dedi.

Erdoğan, İstanbul’un içme suyunun yüzde 40’ını karşılayan baraj havzasında kurulan tesislere yöneltilen eleştirilere de cevap verdi. Formula 1 projesinin çevreye ayrı bir güzellik kazandıracağını ifade eden Başbakan Erdoğan, projenin, sporun yanı sıra diğer etkinliklere de imkan doğuracağını vurgulayarak, projenin Türkiye için hayırlı olması temennisinde bulundu. Yasalar ne kadar düzgün olursa olsun, uygulayıcıların iyi niyetli olmaması durumunda bir netice alınamayacağını dile getiren Başbakan Erdoğan, “Yasalar ne kadar olumsuz olursa olsun, eğer uygulayıcı iyi niyetliyse o sorun da çözülür.’’ dedi.

‘Tabiatla uyumlu olacak’
İstanbul Valisi Muammer Güler de konuşmasında, F1 tesislerinin çevre ve doğayla uyumlu olmasına özel önem verdiklerini vurgulayarak bu durumu kamu adına izleyeceklerini ifade etti.

Yatırımın bir peyzaj projesi olduğunu dile getiren İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım da, “Söz konusu bölge toplam 2 bin 500 dönüm alan. Yüzde 5 yapılanma olacak. Yüzde 4’ü yoldur. En küçük ağaç dahi değerlendirilecek. 10 bin çam ağacı dikiyoruz. Avrupa Birliği 40 bin dolar milli gelirine ulaşınca çevreci, pembeci oldu. Biz de 40 bin dolara çıktıktan sonra çevreci oluruz. Bu yatırım 365 gün çalışması için yapılıyor.” diye konuştu.

Yarışları İstanbul’da düzenlemek istediklerini belirten Formula 1 (FAO) Organizasyonu Başkanı Bernie Ecclestone da, şunları söyledi: “10 senedir Formula’nın İstanbul’da yapılmasını istiyorduk. Formula 1’in ekonomik katkısının yanı sıra turizme de olumlu etkisi olacak. 2005’te başarılar dilerim.”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin büyük spor tesisleri için yeterli olmadığını ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna da, F1’in bireysel sporların gelişmesindeki önemini vurguladı.
Zaman

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı

Son Başvuru Tarihi: 
19 Eylül 2003

Not: Arkitera aracılığı ile programa başvuran katılımcılara %10 indirim sağlanacaktır.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz