reklam

11 Eylül 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Mobilya ve Mimari İlişkisinde Yeni Yaklaşımlar

Koleksiyon  ADesign Fair'de, farklı projeleri ile tasarımın çeşitli boyutlarında varlığını sergiliyor. Tasarımı Studio Kairos tarafından yapılan, editörlüğü ise Koray Malhan tarafından üstlenilen Aura isimli proje üst yönetimin ihtiyaçlarına çok farklı boyutlarda yeni öneriler getiriyor.

"Sınırların ötesinde" adlı ETMK ürün tasarımı sergisinde ise tasarımı Koray Malhan'a ait olan Ada isimli ürün yer alıyor. Bu projelerin yanı sıra; İtalya'da Nisan ayında Salone Satellite'de sergilenen "Project Milano" çalışması "Serginin Sergisi" adı altında bu fuarda da yer alıyor.

Tasarımı Studio Kairos'a ait olan Aura; mobilya ile mimari arasında, gerek ölçek olarak gerekse kurgu olarak bir geçiş sağlarken, yerleşik "mobilya" algısına da yeni bir boyut getiriyor. Proje kademe kademe açılırken kullanıcı da, imkanlarını adım adım keşfediyor. Malzeme özelliğini yerden yukarı taşıyıp üst tabla ile birleştiren sade bir masa, oldukça kütlesel ama havada yüzen bir etajer ile takımlanıyor. Kişi arkasını döndüğünde ise beş metrelik bir kapı var ve bu kapı yerde hiçbir ray olmadan, tamamen açılabiliyor. 

Bu noktada artık bir dolap tanımının ötesine geçiliyor. Sabah kepenklerini açan bir esnaf gibi, arkasındaki beş metrelik devasa kapıyı açan insan, karşısında sadece kendine ait yeni bir mekan buluyor. Mobilya ile mimarinin sınırlarının birbirine geçtiği bu aşamada; tasarım sadece maddeyi şekillendirmekle kalmıyor, aynı zaman da insanı içine alan hacmi ve o hacmin yarattığı duyguyu ve deneyimi de şekillendirmeyi hedefliyor. Projenin gerçeklenme sürecinde mimarın da katılımı sağlanarak, farklı kullanımların ve mekan kurgulamalarının geliştirilmesi mümkün.

Projede, moda veya "trendy" renklerle tasarımı tüketmemek ve popüler hale getirmemek için mono-kromatik bir etki öne çıkarıldı. Bu noktada daha çok malzemenin dokusunu ve gerçeğini yansıtmayı hedefleyen bir yaklaşım ile bir takım malzemeler özel olarak tasarlandı. Meşenin gri tonlarını yansıtan özel boya, daha önce denenmemiş farklı süreçlerin birlikte kullanımı ile elde edildi. Geleneksel endüstriyel tekniklerin sınırlarını zorlayan cila çalışmaları ile gözenekleri geçirgenliğini yitirmemiş bir kaplama yüzeyi, özel bir reçine kullanımının cila sürecine tanıştırılması ile elde edildi. Gene deneysel yöntemler ile geliştirilen bir diğer yüzey seçeneği ise meşe ile metalin karıştırıldığı özel bir cila süreci ile elde edildi. 

Bu yeni tasarlanmış doku; ahşap ile metalin üstüste çakıştığı bir etkiye sahip, ne tam olarak ahşap ne de tam olarak metal, belki biraz her ikisi de. Tasarımda yer alan metaller de özel bir füme eloxal yöntemi ile oldukça farklı bir etki bırakacak şekilde tasarlandı. Kısacası çalışmada; sadece "iş" in kendisi değil, onu meydana getirecek olan süreçler de tasarlandı. Hazır ve örtücü olarak kullanılan tek renk ise süt beyazı oldu.

ETMK "Sınırların Ötesinde" sergisinde yer alan, tasarımı Koray Malhan'a ait Ada ile Koleksiyon; "Yeni Ev' için çalışma ortamları" teması altında, değişen yaşam ortamlarına bakışını da sergiliyor. Projede amaç günümüz insanının iş ile ilişkisini rehabilite edebilecek bir ortam kurabilmek. Temelde son derece şeffaf bir iskelet üzerine her kullanıcı, kendi zevkine, ihtiyacına, ilgilerine zemin sağlayacak bir yapı inşa edebiliyor. Ada ismi de buradan geliyor. Her kullanan kendi habitatını kendisi oluşturabiliyor. Bu aslında insanların temel içgüdülerinden biri, bulundukları çalıştıkları yerde "iz"lerini bırakabilmek.

Projenin bir başka amacı da mekanı, "iş" in merkezi olmaktan çıkarıp, insan'ı tamamı ile "iş"in merkezi haline getirebilmek. Çağın tüm iletişim ve ulaşım olanaklarının oluşturduğu serbestiyi tasarım özellikleri sayesinde öne çıkaran projede çok farklı mekanlar ile uyum sağlaması mümkün yeni ve farklı öneriler yer alıyor.

Ada isimli proje Koleksiyon'un tasarımlarını teknoloji ile birleştirerek geliştireceği yeni bir dönemin habercisi olarak, marka adına önemli bir dönüm noktasını da temsil ediyor
Arkitera

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz