reklam

15 Eylül 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

ADesign Fair Fuarı sona erdi

Art Decor Dergisi ve İkon Fuarcılık işbirliği ile gerçekleştirilen ADesign Fair, 14 Eylül 2003 tarihinde sona erdi. " Tasarım İktidara" başlığı altında, tasarım kültürü ve bilincini oluşturmayı hedefleyen fuar temel olarak yaşam alanı, konsept, atölye ve tasarımcının köşesi başlıklı dört ana bölümden oluşacak şekilde düzenlenmişti.

Bu bölümlerin dışında konulu sergi, yarışma, söyleşi, konferans, panel ve workshoplardan oluşan etkinlikler ile birlikte Piero Lissoni, Hani Rashid gibi ünlü tasarımcıların özel sunumları da yer aldı.

Etkinliklerin ilki 11 Eylül Perşembe günü 11:30'da, Lissoni Mimarlık'ın kurucusu ve sahibi Piero Lissoni'nin katılımıyla başladı.

Piero Lissoni konuşmasında, "ölçünün önemi" olarak belirlediği ana başlık altında, kendi tasarım ve deneyimlerinden yola çıkarak; ölçünün tasarımda hangi şekillerde karşımıza çıktığına dair küçük bir seyahat yaptırdı.

Taksim Bentley Oteli'nin de mimarı olan Lissoni; her projenin, davetiyeden logoya, bir ruhu olması gerektiğini, atmosfer yaratmanın da bir ölçü olduğunu, 'tiyatro sahnesi vari' mekanlar yaratmaktan hoşlandığını dile getirdi. Mekan tasarlarken, ilgisini içerideki hareketin ritmini yakalamaya verdiğini belirtirken ışığın ve ruhun kontrol edilmesinin ölçüye dönüştüğü, ritüelin tasarıma katkıda bulunduğu mekanlar yaratma çabasını dialar yardımıyla anlatmaya çalıştı. Rahatsız ve interaktif mobilyalar tasarlamaktan hoşlandığını, 'rahatsızlık ölçüsünü' kullanma düşüncesini sevdiğini belirten Lissoni, endüstriyel tasarımlar yaptığını, sadece 10 tane üretilecek bir obje yaratmaktan hoşlanmadığını çünkü her tasarımın belli bir saygıyı hakettiğini söyledi.

Konuşmasını 'merakın ölçüsünün' çok önemli olduğunu ve merak olmadan hiçbir şeyin değiştirilemeyeceğini vurgulayarak bitiren Piero Lissoni, dinleyicilerin sorduğu sorulara verdiği mütevazi cevapları, yaptığı tasarımları sunma şekli ve işine olan sevgisinin gözlerinden yansımasıyla 20 yıllık meslek yaşamının onu getirdiği konumunun haklılığını bir kez daha dinleyicilere ispatlamış oldu.

Fuar'daki film gösteriminin konusu ise Proje Milano: Bir Tasarım Öyküsü idi. Film, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencisi 30 kişilik bir grubun 3 ay süren proje çalışmalarının Ali Vatansever tarafından; kendi tanımıyla "sinemada kariyer yapmak isteyen endüstri ürünleri tasarımı öğrencisinin kısıtlı olanaklarla gerçekleştirdiği, en azından bir çaba olarak değerlendirilebilecek" video görüntülerinden oluşuyordu.

Italo Calvino'nun Amerika Dersleri adlı kitabını başlangıç noktası alan çalışmanın amacı, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nün "kavramsal yenilikçilik" tavrının bir göstergesi ve sonucu olmaktı. Proje danışman hocalarından biri olan Sayın Alpay Er bu süreci "entellektüel bir çalışma" olarak tanımlıyor.

Çizim ve maket yapmaksızın, öğrencilerin kendi yazdığı metinlerin okunması ve tartışılmasıyla geçen sürecin sonunda 3 tema öne çıkmış: "Miskinlik", "Üzülme Kaybettiğin Herşey Gene Sana Dönecek" ve "Tepki". Tartışmalar ve küçük sahnelemelerle ilerleyen proje sürecini izlediğimiz filmde, öğrencilerin 'bir yola girme' ihtiyacı, danışmanların 'kavramlardan yola çıkalım' yönlendirmeleriyle, "Ürünün bir ruhu var mıdır? Varsa nasıl algılarız?" sorusuna ulaşmış bir noktada ve bundan sonraki çalışmalar kavramların görselleştirilmesi üzerine odaklanmış.
Deneysel bir projenin deneysel bir filmi olan Ali Vatansever çalışması, entellektüel bir ortamda ele alınan kavramların gerçek bir tasarıma dönüşmesi noktasında ne kadar başarılı olunabildiğini sunuyordu izleyicilere. Tasarımcılar ve danışman hocalardan oluşan son bir jüri, Uluslararası Milano Mobilya Fuarı Salona Satellite'a katılmak üzere 30 öğrenci arasından çok zor bir seçimle 5 öğrenci projesini belirlemiş ve projeler öğrencilerin de katılımıyla Milano'da sergilenmiş.

Milano Fuarı görüntüleriyle biten filmin verdiği izlenim ve ADesign Fair'deki Proje-Milano Standı'ndaki öğrencilerin heyecanı; sonuçları elle tutulup gözlemlenebilen bir çalışma yapmanın, okul ortamından profesyonel ortama girip,bunun yansımalarını görmenin 30 yetenekli genç tasarımcının hayatındaki öneminin büyük olduğunu yaşatıyordu.

ADesign Fair'in ikinci günü, dünyaca ünlü mimar Hani Rashid'in sunumuyla sona erdi. Çalışmalarını New York'da Lise Anne Couture ile birlikte 1989'da kurduğu Asymptote adlı stüdyosunda sürdüren Hani Rashid "Sanal ve Gerçek Arasındaki Mimari" başlıklı konferansında 'virtual reality' projelerinden bahsetti.
Sanal ve gerçek olan arasında sürekli gidip gelmeler yaşadığını belirten Rashid, "Bu dünyanın maddesini değişik bir mimari yaratmak için kullanabilir miyiz?" sorusundan hareket ettiğini söyledi. Siber uzayda vücudun varolmadığını anlatan, vücudun imgesine ne olduğunu araştırdığını söyleyen Rashid'in Venedik Bienali'ndeki Amerikan Pavyonu tasarımı, bu sorunun cevabını veriyor. Bir jimnastikçinin mekan içindeki hareketlerinin mekana nasıl bir etki yaptığını araştıran bilgisayar simülasyonundan hareketle oluşturduğu projesini Venedikli ustalara inşa ettirmiş.

Akışkan ve değişken mekanlar yaratmayı sevdiğini söyleyen Rashid, bilgisayar ortamında yarattığı mekanları "insan faktörünü" ortadan kaldırmadan, insan-mekan etkileşimlerini inceleyerek gerçeğe dönüştürdüğünü belirtti.

Rashid'e Osaka Gas Ödülü'nü kazandıran New York borsası için hazırladığı Sanal Ticaret Merkezi Projesi, hayranlık uyandıran bir zeka ve çok yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu, gördüğümüz dialarla hafızalarımıza kazıdı.

Bilgisayar teknolojisinin getirdiği olanakları son safhada kullanarak ve aklın sınırlarını zorlayarak teknoloji üstü tasarımlar yapan Hani Rashid'in konferansı, güne özel bir nokta koyarak, ADesign Fair 2003'ün yakalamaya çalıştığı, İstanbul'un bir tasarım kenti olarak algılanmasını sağlama sürecinde; hepimize, mimarlar, iç mimarlar, endüstri ürünleri tasarımcıları, şehir bölge planlamacılar gibi tasarıma gönül veren herkese büyük işler düştüğünü bir kez daha hatırlattı.
Beliz Özgür - Arkitera

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz