reklam

18 Eylül 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Tarihi Çemberlitaş Sütunu'nun restorasyonu başladı

Miladi 325-328 yıllarında İmparator I. Constantin tarafından bugünkü yerine dikilen tarihi Çemberlitaş Sütunu'nun restorasyonuna, Başkan Gürtuna'nın katıldığı bir törenle başlandı.

Miladi 325-328 yıllarında İmparator I. Constantin tarafından tek tanrılı inancın bir ifadesi olarak dikilen tarihi Çemberlitaş Sütunu'nun resterasyonuna, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın katıldığı bir törenle başlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın ev sahipliği yaptığı restorasyon törenine, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, İBB Fen İşleri Daire Başkanı Yunus Balta, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Ahmet Ercan ile çok sayıda basın mensubu ve İstanbullu katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, İstanbul'un 3 imparatorluğa başkentlik yapmış 3 bin yıllık tarihi olan bir şehir olduğunu hatırlatarak, şehrin dünya tarihinde çok önemli bir rolü olduğunu söyledi.

İstanbul'un rutin problemlerini büyük ölçüde çözdüklerini dile getiren Başkan Gürtuna, "Çemberlitaş bana dünyanın merkezi gibi geliyor. Etrafı Sultanahmet, Süleymaniye, Topkapı Sarayı ve kapalıçarşı gibi tarihi anıtlarla dolu. Bu sütun bin 700 yıllık tarihi boyunca birçok depremler ve yangınlar atlatmış. 1972 yılında yapılan restorasyonun kendisi büyük bir tahribat oluşturmuş. Şimdi tarih boyunca yapılan tahribatları telafi edecek bir restorasyon çalışması başlattık. Buranın zemin etüdünü de yapacağız. Bu sütun yıkılsaydı, Allah korusun tarihi bir ayıp ortaya çıkacaktı. Biz sadece burayı değil bütün İstanbul'da tarihi dokuyu ihya edecek çalışmalar yürütüyoruz' dedi.

İstanbul'un altyapı ve çevre problemini çözdüklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı, şöyle konuştu; "Biz İstanbul'a sahip olmakla bahtiyarız, gururluyuz. İstanbul büyülü bir şehir. İçine aldığına kendi karekterini yansıtıyor. Bu büyülü şehirde dev altyapı ve çevre yatırımlarından sonra, şimdi ikinci merhaleyi başlatarak, yöneten şehir İstanbul'u kuracağız. 20 yıllık belediyecilik hayatımda İstanbul'da benden ilk defa plaj ve balık tutma iskeleleri isteniyor. Çalışmalarımızda bu noktaya geldik. İstanbul'u bir kültür, sanat, finans, spor ve fuarcılık merkezi haline getireceğiz inşallah. 21. yüzyılın en büyük medeniyetini hep birlikte biz kuracağız inşallah. Bütün planlarımız bunun içindir."

Törende konuşan Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da devletin kıt kaynaklarının tarihi eserlerin korunmasına yetmediğini vurgulayarak, bu tür eserleri yaşatmak isteyen yerel yönetimlere, sivil ve özel kuruluşlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu ise, Eminönü'nün önemini Başkan Gürtuna'dan başka gören olmadığından yakınarak, şunları söyledi; "Sayın Başkan'a Eminönü'nde yürüttüğü dev çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Hükümet üyelerine de bizi görün, sesimizi duyun diyoruz."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonuna başlanan Tarihi Çemberlitaş Sütunu için iskele sistemi kuruldu. Çalışmada 1 ve 2. kademe (cam küre boncuk ve AL2O3 ) yıkama-temizlik işlemleri tamamlandı. Bu çalışmaların sonucunda tüm sütun yüzeyindeki parçalanma ve çatlakların dehşet verici düzeyde olduğu ortaya çıktı.

Kir, is ile yangınların sebep olduğu lavların pişirmesiyle oluşan siyah camsı tabakanın bin 700 yılda yaklaşık 1 milimetre kalınlığa ulaştığı görüldü ve temizlenmesi için yoğun, ciddi bir çalışma başlatıldı. 1972 yılında yapılan onarım çalışmalarında, sütunun gövde çatlaklarına ve kırılıp dökülen profil taşı silmelerine siyah çimentolu deniz kumu ve blok tuğla dolgulu harçlar yapılmasının yapıya zarar verdiği de tespit edildi.

Yine restorasyon çalışmaları sırasında sütun çemberlerindeki tüm bağlantı aparatları (bilezik, somun, cıvata, pul) elemanlarının, korozyondan zayıfladığı ve yorulduğu görülerek bunların da değiştirilmesine karar verildi. Öte yandan; yapıdaki tehlikeli çatlakların çevresindeki oluşumlarını ve temel durumunu tespit açısından Ultrasonik-GPR-Jeo Yer Radarı ile tespit çalışmaları da yapılacak.

1 trilyon liraya malolacak restorasyon çalışması ile tarihi açıdan önemli bir yere sahip olan Çemberlitaş Sütunu, eski görkemine kavuşacak.
İBB

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz