reklam

18 Eylül 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

TİKA'dan Moğolistan atağı

Göktürk dönemine ait 4 binin üzerinde altın, gümüş, bronz, demir ve değerli taş eserin bulunduğu ve TİKA'nın yürüttüğü kazılar, yurtdışındaki kapsamlı kültürel çalışma oldu.

Türkiye, atalarının izini aradığı Moğolistan'da, Bilge Kağan Külliyesi'nin kazı çalışmalarını tamamladı. Göktürk dönemine ait 4 binin üzerinde altın, gümüş, bronz, demir ve değerli taş eserin bulunduğu kazılar, Türkiye'nin yurtdışında yürüttüğü en kapsamlı kültürel çalışma oldu. Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nca (TİKA) yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2004 yılında müze ve çevre düzenlemesi yapılacak. 

Bilge Kağan Külliyesi için bütçeden 400 bin dolar kaynak istendi. Türkiye'nin ''Moğolistan'daki Türk Anıtları Projesi'' nin 2003 yılı çalışmaları sonuçlandırıldı. TİKA Başkan Vekili Faruk Uysal , 2003 yılı kazı çalışmalarının Prof. Dr. Sadettin Gömeç başkanlığındaki 11 kişilik ekip tarafından yürütüldüğünü belirtti. Kazıları yürüten Prof. Dr. Sadettin Gömeç, 5 bin yıllık tarihi olan Türk ulusunun sadece savaş yapıp göç etmediğini, kendi dili ile kültürünü de yarattığını vurgulayarak, Göktürk dönemindeki ender devlet yazıtlarının dünya kültür mirasındaki yerini aldığını ifade etti. Buluntular arasında yer alan Bilge Kağan'ın özel eşyalarının, o dönemin çok ilerisinde tekniklerle yapıldığını ortaya koyduğunu anlatan Gömeç, külliyedeki çatık kiremit üzerinde resmedilen savaş sahnesinin ise düyadaki tek örnek olduğunu söyledi. 

Gömeç, ''Son derece özel üslupla ortaya konan resim, Türklerin yaptığı savaşlar ve yaşamlarına ilişkin bilgilerle yeni bir tarih yazımına vesile olabilecek nitelikte'' dedi. Kazılar sırasında ''baklava dilimi motifi'' yer alan kilden yapılmış kaplar bulunduğuna işaret eden Gömeç, bu buluntunun baklava motifine sahip çıkan pek çok kültüre de yanıt anlamına geldiğini vurguladı. Gömeç, kazılarda Bilge Kağan'ın anıt mezarının ''yazıt, bark ve sunak taşlarından'' olmak üzere üç bölümden oluştuğunu anlattı. O dönemde anıt mezarın zarar görmemesi için su kanallarıyla çevrildiğini vurgulayan Gömeç, ''Mezarın iç tarafına da yağmur sularının tahliyesi için özel bir düzenleme yapmışlar. Anıt, oldukça ender yapıtlardan biri'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

 

 

 

 

 

 

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz