reklam

22 Eylül 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çorum 'Anitta'nın Laneti'ni kırıyor

Geçmişte Hitit uygarlığına ev sahipliği yapan, günümüzde genç girişimcilerin başarılarına şahit olan kenti leblebisi ile tanımak Çorum'a büyük haksızlık.

Kim bilir belki de ''Anitta'nın Laneti'' 4 bin yıl öncesinin Hitit İmparatorluğu'nu ve ona başkentlik yapan Hattuşa'yı değil de, aynı topraklar üzerine kurulu yakın tarihimizin Çorum'unu etkilemiştir.

İnsan, Yazılıkaya ve Boğazkale'de (Hattuşa) MÖ 2000'lere ait kalıntıları gezip, o dönemde ne denli müthiş bir altyapının, arşiv sisteminin, uluslararası ticaretin, hukuk devriminin var olduğunu öğrenince, üstelik bu bilginin hemen ardından, şimdiki Boğazkale halkının 4 bin yıl öncenin Hattuşası'nın künklerinden su taşıyacak kadar kötü koşullara sahip olduğuna şahit olunca böyle düşünmeden edemiyor.

Yalnızca leblebisi ile tanınmak yeryüzünün en eski yerleşimlerinden biri olan Çorum için ciddi haksızlık.

Son dönemde, genç girişimcilerinin, örnek başarılara imza atarak uluslararası pazarlarda ciddi ataklar yaptığı Çorum, diğer birçok Anadolu kentinin yaşadığı sorunlardan henüz kendini soyutlayabilmiş değil.

Garanti Bankası'nın gelenekselleştirdiği ''Anadolu Sohbetleri'' nin Çorum'da düzenlenen 11'incisinin diğerlerinden farkı, Hitit tarihine sahip çıkmanın kente ve çevresine önemli katkılar sağlayacağının vurgulanması oldu.

Hitit tarihi ile yakından ilgilenen hatta ''Anitta'nın Laneti'' isimli kitabı kaleme alan eski Hazine Müsteşarı, Garanti Bankası Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Mahfi Eğilmez , kendisini bundan bir süre önce fahri hemşireleri ilan eden Çorumlulara 4 bin yıl öncesinin dev uygarlığını, günümüze göndermeler yaparak anlattı.

Siyasiler tarihe ilgisiz
Eğilmez'in anlattıklarından kredili alışverişin, yüksek faizin, rüşvetin hatta döviz kurları ve konsolidasyonun MÖ 2000'lerin Anadolusu'nda da var olduğunu öğrendik. UNESCO'nun ''Dünya Mirası Listesi'' nde yer alan Hattuşa ve Hitit uygarlığı ne yazık ki toprakların bugünkü sahipleri tarafından tam olarak benimsenmiş değil.Japon Prensi Mikasa' nın her yıl ziyaret ettiği, Almanya Cumhurbaşkanı'nın bile geldiği Hattuşa ve yöresindeki kazı çalışmaları ve tarihi kalıntılar, Türkiye'den bugüne kadar ne bir Cumhurbaşkanının ne de Başbakanın ilgisini çekebilmiş. Özel sektör de kayıtsız kalmış.

Oysa geleneksel aile şirketlerinin kabuklarını kırarak yavaş yavaş kent, hatta ülke dışına taşmaya başladıkları böyle bir dönemde tarihe ve kültür turizmine sahip çıkılması Çorum'a önemli katkılar sağlayacak.

Görünen o ki bugünün, geçmişin uygarlıklarından alacağı çok ders var. Mahfi Eğilmez'in kitabında bahsettiği Hititlerin bilinen ilk kralı Anitta'nın yıllarca sahibi olmanın hayalini kurduğu, ele geçirdiğinde ise düşlediği gibi zengin ve ganimetlerle dolu olmadığını görüp lanetleyerek, yakarak, terk ettiği Hattuşa, daha sonraki krallar döneminde, yaklaşık 1000 yıllık bir dönemde müthiş bir uygarlığa ev sahipliği yapmış.
Cumhuriyet

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Mehmet Konuralp 23 Eylül 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Mehmet Konuralp hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz