reklam

30 Eylül 2003 Salı
Ana Sayfa > Haberler

Tarihî camiden 178 İznik çinisi çalındı

Adana’da restore edilen tarihî Ulu Cami’nin içindeki 16. yüzyıla ait 178 adet İznik çinisi çalındı.

Çalınan çinilerin çok değerli olduğunu belirten uzmanlar, olayı ‘profesyonel işi’ olarak nitelendirdi. 1998 yılında meydana gelen Adana depreminde hasar gördükten sonra ibadete kapatılan caminin restorasyonu düzenli ödenek gönderilmeği için 5 yıldır tamamlanamıyordu. Tarihî caminin inşaat halinde olması ve gece bekçisinin de bulunmayışından istifa eden hırsızlar, caminin demir bahçe kapısını ve kilitleri kırarak içeri girdi. 178 adet değerli İznik çinisini söken hırsızlar daha sonra olay yerinden kaçtı. 1541 yılında inşa edilen tarihî caminin 16. yüzyıla ait İznik çinilerinin maddi değerinin yapılacak araştırmadan sonra belirleneceği bildirildi.

Camiye gündüz gelen bekçinin çinilerin çalındığını fark etmesi üzerine polisler, araştırma ve inceleme yaptı. Vakıflar Adana Şube Müdürü Hasan Cingöz, Ulu Cami’nin müteahhit firmanın sorumluluğunda olduğunu belirterek, “İhmal varsa dava açarız.” dedi. Pekerler İnşaat yetkilileri ise olayla ilgili olarak daha sonra açıklama yapacaklarını bildirdi.

Caminin restorasyonunun 100 milyar lira keşif bedeli ile Pekerler İnşaat ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi’ne 1998 yılında ihale edildiği belirtildi.

Sanat tarihçisi ve Adana eski Müze Müdürü İsmet İpek, tarihî Ulu Cami’nin mimber kısmında bulunan 16. yüzyıla ait 178 adet 24’e 24 ebadındaki İznik çinisinin çalınmasını sahipsizlik olarak değerlendirdi. İpek, cami içerisinde bulunan çinilerin 100 adedinin de 12 Haziran 2002 tarihinde çalındığına işaret ederek, “İznik çinileri çok özeldir. İstanbul’da bazı camiler dışında Anadolu’da bu tür çiniler yok. Rengi, hamuru, imalatı ve fırınları özeldir. Türkiye’de artık üretilmiyor. Çinilerin maddi değeri çok yüksek. Bu olay vakıf eserlerinin talan ve katliamının önlenemediğini gösteriyor.” diye konuştu. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yardımcı Doç.Dr.Ercan Nalbantoğlu da, tarihî çinilere zarar vermeden sökülmesinin ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini belirterek çinilerin çalınmasının sıradan hırsızlık olayı olmadığını söyledi. Nalbantoğlu, “Normal vatandaş çinilerin yerini ve özelliklerini bile bilmez. Bu profesyonel işi. Çünkü çinilerin sökülmesi bile uzmanlık gerektirir.” dedi. Selçuklu, Memlük ve Osmanlılar devrine ait mimari özelliklerinin tümünü taşıyan eser, 27 Haziran 1998’de Adana’da meydana gelen depremde hasar görmüştü. Camiyi 1541 yılında yaptıran Ramazanoğlu Halil Bey’in oğlu Piri Paşa’nın duası ve bedduası camideki kitabelerde yer alıyor. Abdullah Yangın, Cengiz Özen, Mustafa Özke; Adana

Camiyi yaptıran Ramazanoğulları’ndan Piri Paşa’nın esere zarar verenlere bedduası şöyle:

“Her kim, vakfı veya bir şeyini ibtale çalışırsa Allah onun yüzünü karartsın ve onlar için gidilecek yerlerin en fenası olan cehennemi hazırlasın. Cenab-ı Hakk’ın ve lanet edenlerin ve meleklerin ve bütün insanların laneti ânın üzerine olsun. Cenab-Hak, ânın ne farzını ne nafilesini ne de kavlen ve fiilen olan tezkiyesini kabul buyursun. Bu vakfa taarruz eden kimse ölüm ve hücumları ve ruhun çıkması ve düşüncesi ve kabri ve andaki vahşeti ve suali ve kekemeliği, kıyameti ve korkuyu ve yeniden dirilmeyi ve şiddeti ve mizanı ve hiffeti, sıratı ve inceliği, hesap ve münakaşayı ve cebbar sıfatı ile muttasıf olan Cenab-ı Hakk’ın ceberrutini düşünsün.”
Zaman

 

Eylül 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Kaya Arıkoğlu 07 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Kaya Arıkoğlu hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendisine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz