reklam

02 Ekim 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

İstanbul'da yer bitti

Kente yılda 500 bin göç bekleniyor. Göç, yeni yerleşim alanı kalmayan kentin yeşil alanları ve su kaynaklarına yönelecek. Çare göçün kontrol altına alınması.

Büyükşehir Belediyesi, nüfusu her geçen yıl artan kente göçü kontrol altına alabilmek ve strateji belirlemek için 'Şehir Nüfusunu Kontrol ve Stabilize Merkezi' kuruyor. Büyükşehir Belediyesi Araştırma Planlama Koordinasyon Daire Başkanı Nihat Karainci, geçen yılın sonunda İstanbul'a en çok göç veren 27 ilde 2 bin 600 denekle yaptıkları bir araştırmaya göre, 'ülke koşulları bu şekilde devam ettiği ve hiçbir önlem alınmadığı sürece, kente her yıl 500 bin kişinin göç etme riski olduğunu açıkladı.

Sorunun kaynağı Anadolu
'İstanbul'u bekleyen en büyük tehlikenin göç' olduğunu ve kentin yılda 500 bin yeni nüfusu kaldırmayacağını belirten Karainci, "Şu an 10 milyonu aşkın nüfusu olan İstanbul, yerleşim modu olarak eşik değerlerini aştı. Artık yeni bir alan yok. Bundan sonraki yerleşim yerleri tamamen kentin yeşil alanları ve su kaynaklarına yönelik olacak. Kentin bir ucu Tekirdağ'a, diğer ucu Kocaeli'ne dayandı. Bu durdurulmalı. Çünkü İstanbul bitiyor" dedi.

Belediyenin göç nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığını, 2.5 katrilyonluk bütçenin yüzde 65'ini yatırıma ayırmalarına rağmen bunun yetmediğini vurgulayan Karainci, şunları söyledi: "İstanbul yatırımları yutuyor. Nüfus artışı durdurulmazsa bütçe 5 katrilyon olsa yetmez.

Sorunun kaynağı İstanbul'a göç veren iller. Araştırmamızda insanların yüzde 70'inin ellerine her ay düzenli olarak 150 milyon lira geçmesi halinde göç etmeyeceklerini öğrendik. Nüfusu buralarda tutacak tedbirlerin alınması halinde diğer iller de bu tehlikeden kurtulacak."

Karainci, kuracakları Şehir Nüfusunu Kontrol ve Stabilize Merkezi hakkında da şu bilgileri verdi:
"Merkez, 'Hangi ilden gelenler İstanbul'un hangi mahallesine yerleşiyor, ne iş yapıyor, geliş sebepleri ve gelecek projeleri neler, devam ettirdikleri gelenekleri, tüketim alışkanlıkları, memleketleriyle ilişkilerine şekilde, ikinci ve üçüncü kuşak akrabalık bağları nasıl yürütülüyor, gelir ve eğitim düzeyine göre davranışlarındaki farklılıklar neler' gibi soruların yanıtlarını araştırarak elde edilen veriler ışığında geriye göçü amaçlayacak. Merkez gelecek yıl faaliyete geçecek ve veriler hükümete de iletilecek."
Radikal

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Deprem Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 02 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Sinan Şener
Konuşmacılar: Murat Balamir,
Korhan Gümüş, Handan D.Türkoğlu
Alper Ünlü

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz