reklam

04 Ekim 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Alibeyköy Barajı çökebilir

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremde, Alibeyköy Barajı'nın çökme ihtimali olduğunu iddia etti.

İstanbul'da olası bir 7.5 büyüklüğündeki depreme karşı tüm önemli yapıları incelemeye çalıştıklarını, problem saptadıklarını da duyurduklarını belirtti. Alibeyköy Barajı'nın depremde en kritik yapılardan biri olduğuna dikkat çeken Erdik şöyle dedi: "Geçmişte İstanbul'da su sıkıntısı vardı, baraj çok uygun olmayan bir yere çok büyük zorlamalarla yapıldı. Baraj yaparken sağlam formasyonlar üzerine yapılır. Bu zayıf bir formasyon üzerine yapıldı. Nitekim inşaatı da 16 yıl sürdü."

Barajla ilgili ilk çalışmalara 1985'te başladıklarını belirten Erdik, "Daha sonra ayrıca bir öğrencimizin tez konusu üzerine tekrar çalışmalar yaptık. Altı kişiden oluşan bir ekiple barajı suni olarak salladık. Gövde kısmında değişik yerlere yerleştirdiğimiz cihazlar yoluyla suni olarak verdiğimiz darbeye barajın tepkisini ölçtük. Barajın yapısının yumuşak zemine oturduğu, verdiği tepkilerin dinamik parametrelerin altında olduğunu gördük. Barajın ciddi bir şekilde elden geçirilip sağlamlaştırılması lazım" dedi.

7. 5 büyüklüğünde deprem olması durumunda barajın çökme ihtimali olduğunu kaydeden Erdik, "Eğer çökerse oradan boşalacak olan su Haliç'e gidecek. Bu durumda da etrafta bulunan evleri su basacak. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileriyle görüşmedik ancak birlikte bulunduğumuz toplantılarda bu konuyu gündeme getiriyor ve dikkati çekiyoruz" diye konuştu.

İSKİ: Çökme riski yok
Konuyla ilgili bilgi istediğimiz İSKİ şu açıklamayı yaptı: "İstanbul'un su kaynaklarından olan Alibeyköy Barajı'nın yapımı DSİ tarafından gerçekleştirilmiştir. Muhtemel İstanbul depremi tedbirlerini almak maksadıyla 12-17 Şubat 2001 tarihinde düzenlenen teknik gezi kapsamında idaremiz isteği doğrultusunda DSİ tarafından Alibeyköy Barajı'nda inceleme yaptırılmıştır. Deprem riski açısından DSİ'nin hazırladığı teknik raporda herhangi bir çökme veya toptan göçme riskinin olmadığı belirtilmiştir."
Milliyet

 

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Koruma Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 30 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar: Zeynep Ahunbay, Behruz Çinici, Emre Madran,
Ayşe Orbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz