reklam

06 Ekim 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Yarın da 'Mimarlık Günü'

Mimar Steven Holl (üstte) 'MIT Simmons Hall' adlı öğrenci yurdu projesiyle AIA 2003 Mimari Tasarım Ödülü'nü kazandı.

Dünya Mimarlık Günü'nü 'kutladığımız' bugün, Türkiye'deki mimarlık kültürünü internet yoluyla geleceğe taşıyacak 'Arkitera Mimarlık Veritabanı' açılıyor. Ünlü mimar Steven Holl ise Garanti Galeri'de

Bugün, tüm dünyada 'Dünya Mimarlık ve Konut Yerleşimleri Günü' diye kutlanıyor. Böylesi bir günde Türkiye ve dünyada mimarlık konusunda yaşanan son gelişmeleri gündemine taşımaya çalışan Radikal de, kutlamalar kapsamında açılacak olan 'Türkiye'nin Dijital Mimarlık Arşivi' ile, Mimarlık Vakfı'nın başını çektiği diğer kültürel etkinlikleri sizlere tanıtmaya çalıştı.
Öte yandan Türkiye'nin ilk mimarlık ve tasarım galerisi Garanti Galeri'de yapıtları sergilenen ABD'li çağdaş mimar Steven Holl, özel mimarlık sayfamızda son dönem çalışmaları üzerine Radikal'e verdiği özel röportajla gündemi 'tazeledi'.
Roma'ya benzettiği İstanbul'un kentsel dokusunun korunması gerektiği uyarısında bulunan ABD'li mimara göre, kentin doğal kimliğini geleceğe taşıyabilmek için yatırımcıların alelacele ürettiği projelere engel olunması şart.

Bir günün öyküsü Dünya Mimarlık Günü, Birleşmiş Milletler kararıyla kentler ve insan yerleşimlerinin iyileştirilmesi konularında hükümetlerin, yerel yönetimlerin ve STK'ların kamuoyunu bilgilendirilmesi amacıyla, tam 18 yıldır kutlanıyor. Mimarlık dünyasına göre bu yılın mimarlık günü teması ise 'Kentlerin Kutlanması' şeklinde belirlenmiş bulunuyor.

'Umudun ve geleceğin mimarisi mümkün'
ABD'li ünlü mimar Steven Holl, özgün desen ve maketleriyle Garanti Galeri'de. Demokrat tavrıyla öne çıkan Holl'e göre mimarlığın değeri, geleceğe aktardığı umutla anlaşılıyor

Garanti Galeri, Amerikalı ünlü mimar Steven Holl'ün proje çalışmalarını 18 Ekim'e kadar meraklıların ilgisine sunuyor. Viyana Mimarlık Merkezi'nin işbirliğinde hazırlanan 'Düşünce ve Olgu' adlı bu sergi, Holl'ün imzasını taşıyan Washington Bellevue Sanat Müzesi, İspanya Burgos'taki İnsanlığın Evrimi Müzesi, Iowa Üniversitesi Sanat ve Sanat Tarihi Bölümü Binası ve kendisine 2003 yılı AIA Mimarlık Tasarım Ödülü'nü kazandıran MIT Lisans Öğrenci Yurdu gibi projelerin suluboya eskiz ve maketlerini içeriyor. Holl, suluboya desenleriyle ürettiği bu 'fikirlerin', bir mimar olarak 'analog' üretim biçimini yansıttığına değiniyor. Ona göre, mimarlığın özünde, 'analog' dediği bu süreç, yani projenin el, göz ve beyin arasında vücuda geldiği an yatıyor. 'Dijital' kısım ise sonradan geliyor.

Postmodernizmle kavgalı
'Geçmişi umutsuzca tekrar etmeye çalışan birçok saçmalığın', postmodern mimari adı altında özellikle ABD'de karşısına çıktığından yakınan Holl, "Mimarlık, doğası gereği geçmişten beslenir ama, yapılmış ne idüğü belirsiz bir çalışma, o projeye adım atan geleceğin insanlarına, siz gençlere umut yerine kaos duygusu aktarırsa, o mimarlıktan şüphe duymanın da zamanı gelmiştir. Bu yüzden yaptığım her yeni projenin, size, yani sokaktaki insana aşılayabildiği umut duygusu, benim için aslolan tatmin noktası. Zira mimarlık, değerini geleceğe taşıdığı umut duygusuyla ortaya koyabilir." diyerek bu tavrını açıklıyor.

Steven Holl, projelerini 'beş yaşında bir çocuğun anlayabileceği ve sevebileceği' yalınlıkta üretmeye çalıştığını vurguluyor ve niyetini "Benim için müşteri, sizsiniz. Ya da yanımda oturan şu adamdır. Ona ulaşamazsam, işte o zaman bir problem var demektir." diye özetliyor.

Holl'e, Türkiye'de yapılacak olası bir modern cami projesini üstlenip üstlenmeyeceğini sorduğumuzda ise gözleri parlıyor: 'Neden olmasın? Bu çok ilginç bir deneyim olurdu. Bir Katolik değilim. Bir Pagan'a daha yakınım diyelim. (Gülüyor) Biliyorsunuz, bir mimar olarak, ABD'nin iç kesimlerinde, Cizvit cemaati için yapılmış küçük bir şapel projesi üstlenmiştim. 'St. Ignatius Şapeli'. Orada elimden geldiği kadar, mekânın ruhaniliğini korumaya ve kendi üslubumca yeniden tarif etmeye gayret gösterdim. Çünkü özel mekânların varlık duygusuyla ilgileniyorum ve yaşatılması gerektiğini düşünüyorum."

'Gökdelen eşittir rantiye'
Ünlü mimar, 11 Eylül'den sonra gökdelen fikrine nasıl baktığını sorduğumuzda, bu olgunun mimarlık tarihinde modern bir tutum içinde kamusal ve kentsel birliği inşa etmek üzere kurulduğunu, ama ancak özellikle çokuluslu şirketlerin dayatmaları sebebiyle 'gökdelen'lerin giderek kendi içine kapanık hale geldiklerini anlatıyor.

Öte yandan Holl, 11 Eylül sonrasında Manhattan'da, ikiz kulelerin eskiden bulunduğu alana Richard Meier, kendisi ve iki diğer usta mimarla birlikte sundukları yarışma projesinin bölge idaresi tarafından reddedilmesine ise hiç şaşırmamış.

Çünkü ünlü mimar bu projedebir gökdelen yerine, bir tür 'kamusal mekân' yaratmaya çalışmış.

Holl'e göre gökdelenler bugün, yatırımcıların rant düzeyleri ve bu konudaki hırslarını yansıtıyor. Antik kentlerin geleceğin mimarisi adına olumlu örnek teşkil etmesi gerektiğine inanan ABD'li mimar, İstanbul gibi tarihi bir kentin de, tıpkı diğer köklü kentler gibi olduğunu söylerken, övgüler yağdırdığı bu şehri Roma'ya benzetiyor.

Ayasofya ile Roma Coliseum'unu eşdeğerde tutan Holl bir uyarıda da bulunmadan edemiyor:"Kentsel dokunuzu yerel yatırımcıların, doğrudan işverenlerin üç günde inşa edeceği projelere emanet ederseniz, bir daha geri dönüş olmayabilir. İstanbul'un, ne yapmak istediğini bilen, bağımsız ve ahlaklı, ama en önemlisi eşgüdümlü ve uyumlu çalışmasını bilen mimarlara ihtiyacı var. Kötü şehirleşmenin örneğini görmek için Şanghay'a gitmek yeterli.

Bir mimarın altı ayda tasarladığı projeyi, yatırımcı altı günde kentin ortasına dikebiliyor. Bu yüzden İstanbullu otoritelerin seçici ve mantıklı davranması, profesyonel mimarlarla kucaklaşması gerek. Yani ille de isteniyorsa, bir gökdelen dikey değil, ama yatay ve çevresine saygılı olarak da inşa edilebilir."

Bush gitmeden proje yok
Holl'e, ABD Başkanı Bush'un Irak'ın yeniden yapılandırılması için bir proje önerisiyle gelmesi halinde ne yapacağını soruyoruz.:
'Eğer böyle bir şey olsaydı, gelecek Demokrat başkanımızın (!) bana getireceği teklifleri beklerdim. Bush yönetimine başından beri şüpheyle bakıyorum. Bence Dünya, Bush'tan sonra eskisine oranla daha dengesizleşti. Artık merkeziyetçi ve zorlama değil, tıpkı Birleşmiş Milletler gibi çok- uluslu ve çoksesli bir yapılanma biçimine ihtiyacımız var. Ben de birey olarak, Demokrat senatörler ve başkan adaylarına karşı takındığım pozitif desteği sonuna kadar gösteriyorum."
İnternet: www.stevenholl.com /Garanti Galeri Tel: 0212 293 63 71

Bu bir fırsat: Arkitera Mimarlık Veritabanı
Arkitera Mimarlık Veritabanı 'AMV', Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından bu akşam yayıma açılıyor. Çağdaş mimarlığı kapsayan pek çok bilgiyi içinde barındıran projenin ana sponsorluğunu Kale Grubu üstleniyor. Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 2.5 yıldır çalışmaları sürdürülen Arkitera Mimarlık Veritabanı, yayıma açıldığında, dileyen herkesin internet üzerinden kolayca ulaşabileceği mimarlık alanındaki en kapsamlı dijital arşiv olacak. Arşivin yayıma açılması dolayısıyla, bu akşam Esma Sultan Yalısı'nda da özel bir buluşma düzenleniyor. AMV; başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, istanbul Serbest Mimarlar Derneği, Türk Serbest Mimarlar Derneği gibi önemli sivil toplum kuruluşlarının desteğini bünyesinde topluyor. AMV'de her mimarın ve her binanın birer sayfası olmasının yanı sıra, mimarları ve binaları ilgilendiren tüm bilgilere de sistematik olarak erişilebilecek. Site bir yanıyla, Türkiye'deki mimarlık kültürünü geleceğe taşıyacak. http://amv.arkitera.com  /

Dikkat! Mimarlar da sanatçı ruhludur
Mimarlık Vakfı'nın bu yıl ikinci kez düzenlediği 'Dünya Mimarlık Günü' kutlama etkinlikleri, 'sanatçı mimarlar'ın katılımıyla düzenlenen özel bir sergiyle pekişiyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Binası 109 no'lu salonunda açılan sergi, Türkiye'de mimarlık dışında sanatçı kimlikleriyle tanınan ve fotoğraf, resim, karikatür, edebiyat ve müzik alanında kendini kanıtlayan 64 mimar-sanatçıyı bir araya getirdi. Türkiye'deki 'mimar-sanatçı'lar arasında yazar Hikmet Temel Akarsu, çizer ve yazar Behiç Ak, yazar Aydın Boysan, fotoğraf sanatçısı Süha Özkan, sinema eleştirmeni Atilla Dorsay, fotoğraf sanatçısı Murat Germen, şair Cengiz Bektaş, yazar, çevirmen, eleştirmen ve şair Samih Rifat, merhum ressam ve yazar Cihat Burak, yazar Demirtaş Ceyhun, çizer Salih Memecan ve çizer Tan Oral gibi imzalar dikkat çekiyor.
Radiikal

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Koruma Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 30 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar: Zeynep Ahunbay, Behruz Çinici, Emre Madran,
Ayşe Orbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz