reklam

06 Ekim 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Minare 8.5 metre boy atınca ortalık karıştı

Berlin'e cami yapan gurbetçiler, projede 26.5 metre olan minareyi 35 metre yaptı. Kubbe de projeye göre 6 metre yüksek. Gurbetçilerin savunması ilginç: Fark etmedik...

Almanya'nın başkenti Berlin'de DİTİB (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) tarafından yaptırılan Şehitlik Camii'nin minaresinin ve kubbesinin projede belirtilenden daha yüksek olması tatsızlığa yol açtı. Alman medyasının da yoğun ilgi gösterdiği konuyla ilgili belediye önce yıkım kararı verdi, ancak daha sonra iki tarafın da kabul edeceği bir çözüme yanaşacağını açıkladı. Berlin'in Neuköln semtinde yapılan cami, Türklerin sadece Türkiye'de değil, Almanya'da da inşaat iznini delmeye meraklı olduklarını ortaya koydu.

100 bin Euro ceza
DİTİB'e bağlı olarak yaptırılan Şehitlik Camii'nin minaresi 26.5 metre olması gerekirken 35 metre olarak yapıldı. Kubbe de planlanandan 6 metre yüksek inşa edildi. Projeyle inşaat arasındaki bu fark, Neuköln Belediyesi İmar Dairesi ile DİTİB'e bağlı cami yaptırma derneğinin arasını açtı. Sonunda belediye, yüksek bir para cezası alarak, caminin inşaatına izin verilmesi yaklaşımını benimsedi. 100 bin euro'yu bulacak bir para cezası planlayan İmar Dairesi, proje bozulduğu için caminin dayanıklılığının ölçülmesini isteyecek.

'O kadar paramız yok'
Ceza ödemesi gündeme gelen Türk tarafı ise inşaatın devamı için belediyeden parasal destek beklentisi içine girdi. İnşaat sırasında izin verilen ölçülerin üstüne çıkıldığının farkına varmadıklarını savunan DİTİB Berlin Genel Sekreteri ve Şehitlik Camii Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Gülçek şu açıklamayı yaptı: "Alman medyasında yazıldığı gibi henüz kesinleşmiş bir ceza yok. Biz bu camiyi sadece Müslümanlar için yapmıyoruz. Çok kültürü bir başkent olan Berlin'e bir kültür abidesi kurmaya çalışıyoruz. Bu konuma da sadece kendi yağımızla kavrularak geldik. İddia edildiği gibi çok paramız yok. Bağışlarla ve parasız çalışan insanlarımızın destekleriyle bu eseri yaptık. Birçok kültürel etkinliğe destek olan Berlin Senatosu ve Kültür Senatörlüğü, bize de destek olmalı. Biz destek beklerken, medyada çıkan ön yargılı haberler bizi üzüyor."
Öte yandan camiyle ilgili tartışmalara geniş yer veren Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung gazetesi, "Cami yapılırken para bulunuyor ama sıra cezaya gelince fakirlik edebiyatı yapılıyor" iddiasında bulunarak Türk tarafının olayda takındığı tavrı eleştirdi.
Belediye ile DİTİB yetkilileri, tatil nedeniyle ara verdikleri görüşmelere bu hafta devam edecek ve ceza konusundaki kararlarını netleştirecek.

Erdoğan da camiyi gezdi
Berlin'deki Türklerin bağışlarla yaptırdığı Şehitlik Camii için belediye önce yıkım kararı aldı. Ancak sonra taraflar uzlaşma yolunu seçti. Orijinal projesine metrelerce fark atan Şehitlik Camii'ni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Almanya gezisi sırasında ziyaret etmişti.
Milliyet

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Koruma Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 30 Ekim'de İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar: Zeynep Ahunbay, Behruz Çinici, Emre Madran,
Ayşe Orbay

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz