reklam

15 Ekim 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Depreme karşı hasırdan ev

Yıkılmayacak, yanmayacak bir ev için hasırdan malzeme hazırlayan Yusuf Eraslan, yıllarca tüm Türkiye'yi dolaşarak deneyler yaptı ve sonunda doğru malzemeyi buldu. Eraslan, prefabrike evlerin yerine daha ekonomik, sağlıklı, güvenli ve dayanıklı olan bu malzemeden deprem evleri yapılmasını öneriyor.

Yıllarca Tuzla Tersanesi'nde çalıştıktan sonra 1983 yılında emekli olan Yusuf Eraslan , 1966 yılındaki Varto depreminin ardından ''güvenli bir yapı malzemesi'' yapmaya karar verdi. Ve sıcağa, soğuğa, yağmura karşı dayanıklı; sağlıklı, içinde hasır, yanmaz toprak ve bazı kimyasal maddeler bulunan ''organik panelleri'' icat etti. Doğup büyüdüğü Sıvas'taki Bulgaristan göçmenlerinin yaptığı hasır evlerden esinlenen Eraslan, ''Çadır fiyatına depreme karşı güvenli ev yaptım'' dedi. 66 yaşındaki Yusuf Eraslan, emekli olduktan sonra bir süre özel tersane işletti. Daha sonra pazarlarda ahşap malzemeler satmaya başlayen Eraslan, İstinye'de dekoratif hasır ürünlerini pazarladığı ''Köyüm Dekorasyon'' u açtı. Ancak Eraslan'ın hasırla tanışması ve güvenli bir konut malzemesi üretme fikri çok daha önce başladı. 1966 Varto depreminde, bugün yaptığına benzer bir malzeme oluşturdu ve bugüne dek üzerinde pek çok deney yaptı.

Tek katlı olması şart

10 yıl önce köpek kulübesi şeklinde bir ev yaptığını ve hâlâ sapasağlam durduğunu anlatan Eraslan, ''17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra da 6 metrekarelik portatif bir ev yaptım. Mart ayında Patent Enstitüsü'ne yaptığım başvuru geçen günlerde sonuçlandı. Şimdi gereken projelendirmeyi yapıp bir fiyat çıkararak 'Deprem Evi' adıyla satmayı düşünüyorum'' diyor. İcat ettiği organik panellerin tek katlı olmak şartıyla kalıcı normal bir ev yapımında da kullanılabileceğini ifade eden Eraslan, malzemenin turistik tesisler için de çok uygun olduğunu söyledi. 

Eraslan, formülü kendinde saklı olan malzemenin Almanya'da çatı yapımında, Türkiye'de ise sadece bazı turistik tesislerde bungolov ev inşaasında kullanıldığını belirtti. Eraslan, bu malzemeden yapılan evlerin, normal binaların bahçelerine de kurulabileceğini dile getirerek ''Hazır beton sistemine göre seri halde üretilecek. Haftada 5 bin metrekare organik panel üretebilecek kapasitemiz var. Ancak mevsim çok önemli, çünkü gerekli malzeme ağustosun sonundan ekimin sonuna kadar temin edilebiliyor'' diye konuştu. Evlere yapılan boya, badana, döşeme gibi işlemlerin bu evlere de yapılabileceğini anlatan Eraslan, evlerin yapımında ne çiviye, ne betona, ne de demire ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Cumhuriyet

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Etkinlik

Baucon Yapex 2003

16 - 19 Ekim 2003
Antalya Expo Center

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz