reklam

23 Ekim 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Dünyanın en değerli mozaikleri 'parasızlık'tan günışığına çıkamıyor!

Depodaki ve toprak altındaki eserler aynı mekanda sergilenebilse, Antakya Arkeoloji Müzesi, 'dünyanın en büyük mozaik müzesi'ne sahip olacak.

Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesine sahip Antakya'da, maddi imkansızlık ve mekansızlıktan, mozaik panoların önemli bölümü depolarda... Toprak altında kalanların ise çıkarılanlardan daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Saadettin Kafadenk, Prehistorik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan, günümüzde de toplumsal ve dinsel hoşgörünün merkezi konumundaki Antakya'nın, tarih ve kültür şehri olduğunu kaydetti.

Antakya Arkeoloji Müzesi'nin hizmete girdiği 1939 yılından bu yana çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yaptığını ve 'dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi' olma özelliğini taşıdığını belirten Kafadenk, birbirinden güzel mozaikleri görmek için illerine onbinlerce turist geldiğini söyledi.

'En büyük müze' olmaya maddi engel
En büyük sorunlarının mozaik zenginliğini istedikleri gibi sergileyememek olduğunu anlatan Kafadenk, "Tarih boyunca birçok uygarlığı barındıran ve uzun bir geçmişi bulunan Antakya'daki tarihi eserler, maddi imkansızlık ve yeterli sergileme alanı olmayışı nedeniyle depolardan ve toprak altından çıkarılmayı bekliyor. Şu an 115 mozaik pano tarih meraklılarının hizmetine sunulurken, 70 pano mekan darlığı yüzünden depoda kaldı. Tüm bu panoların daha fazlası ise toprak altında gün ışığına çıkacağı tarihi bekliyor. Günümüzde en büyük mozaik müzesi Tunus'un Bardo kentinde bulunuyor. Eğer depodaki ve toprak altındaki eserleri aynı mekanda sergileyebilirsek dünyanın en büyük mozaik müzesine sahip oluruz" diye konuştu.

Kafadenk, Harbiye ve Aktepe gibi yerlerde toprak altında bulunduğu belirlenen mozaiklerin tüm dünyada geçerli olan İtalyan usulü ile çıkarılması gerektiğini, ancak bu sistemin, kullanılan malzemeler nedeniyle oldukça pahalı olduğunu vurguladı.

Kafadenk, Antakyalı için bir özlem olan yeni mekan ve kazı çalışmalarının tamamlanması durumunda, kentlerinin Türkiye'nin en önemli turizm mekanlarından biri haline gelebileceğine de işaret etti.

Müzede tam 35 bin eser var
Antakya Arkeoloji Müzesi'nde yaklaşık 2 bin metrekareyi bulan mozaik panoların yanı sıra lahitler, iskeletler, seramik, camlar, paralar ve heykellerden oluşan 35 bine yakın tarihi eser bulunuyor.
NTVMSNBC

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri 28 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendilerine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz