reklam

25 Ekim 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

“Dostluk Anıtı” Japonya'da açıldı

Japonya' da kutlanan Türk Yılı nedeniyle, mimar Han Tümertekin tarafından tasarlanan "Dostluk Anıtı" 18 Ekim Cumartesi günü,Tokyo'nun Shibuya semtinde açıldı.

Anıtın açışına Prens ve Prenses Mikasa, Shibuya Belediye Başkanı, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Solmaz Ünaydın ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Buluç ve Eşi katıldı.

Açılışın hemen öncesinde Prens Mikasa ile Mimar Tümertekin Shibuya Tobu Otel'de, bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi. 30 dakika süren görüşmede Mimar Han Tümertekin projenin konseptini Prens'e aktardı.

Shibuya Belediyesi önündeki meydanda yer alan "Dostluk Anıtı" nın açılışı Tokyo Büyükelçisi'nin konuşması ile başladı. Shibuya Belediye Başkanı da konuşmasını tamamladıktan sonra Solmaz Ünaydın, Han Tümertekin ve Yusuf Buluç'a günün anısına birer hediye verdi, beraberce anıtın üzerindeki kılıfı indirerek açılışı gerçekleştirdiler.

Japon-Türk Dostluk Yılı etkinlikleri kapsamında Tokyo'da bulunan Mehter Takımı da açılışa eşlik etti. Shibuya İlkokulu öğrencileri Mehter Marşını çalarak kısa bir konser verdi.

Çok sayıda Japon ve Tokyo'da yaşayan Türk'ün de izlediği açılışı TRT ve CNNTURK gibi kanallar ve pek çok Japon televizyonu da görüntüledi.
Anıtı gezen Japonlar, yaratılan mekan sayesinde Japon kültürü ile iyi bir bağ kurulmuş olduğunu ifade ettiler.

Hafif beton bir kabuktan oluşan "Dostluk Anıtı", 2m çapında ve 4m yükseklikte bir meditasyon mekanı olarak tasarlandı. Anıtın iç yüzeyi göğe doğru dalgalanan lale motifli İznik Çinileri ile kaplandı. İznik Vakfı tarafından düşey ekseni vurgulayacak biçimde ölçülendirilerek üretilen çiniler ile algının gökkubbeye odaklanması sağlandı. Anıt'ın detaylandırılmasını merkezi Tokyo'da olan Kajima Design yaparken, inşaatını İstanbul'da da ofisi olan Kajima Contruction gerçekleştirdi.

Tokyo'nun en işlek insan ve araç trafiğine sahip caddelerinden birinin ucunda yer alan anıt, mimar Tümertekin'in söylediği gibi:
"İçe odaklanmış kimliği ile Tokyo'nun karmaşık gündelik yaşamında huzurlu bir sığınak oluşturmakta."
Eylem Erdinç

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak, 
Dominique Perrault 4 Kasım Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Konser Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz