reklam

27 Ekim 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Ev almadık komşu aldık mahalleden çok memnunuz

Amerikan Başkonsolosluğu'nun geçen temmuzda taşındığı, bir kaleye, kartal yuvasına benzetilen İstinye'deki yeni binasında Başkonsolos David Arnett ile ilk röportajı yaptık.

Geniş bir vize bölümü var. İçerdeki avlu ve bina girişindeki alan büyük resepsiyonlara uygun. Binada bugüne kadar, Başkonsolosluğun sponsorları arasında yer aldığı 8. Uluslararası İstanbul Bianeli sanatçılarına, çekimleri ABD'de yapılan Asmalı Konak filminin ekibine ve yeni Büyükelçi'nin İstanbul'a ilk gelişi onuruna resepsiyonlar verilmiş. Binada vize bölümü, ekonomi, ticaret bölümleri ve randevuyla girilebilen bir bilgi belge merkezi (kütüphane) bulunuyor. Çalışanlar ve ziyaretçiler x-ray kontrollerinden geçerek kule gibi bir asansörle binaya giriyorlar. Protokol ziyaretçileri ise ön kapıdan doğrudan binaya giriyor. Binada kimse yaşamıyor. Başkonsolos'un evi Arnavutköy'de. Geceleri bina sadece Tepebaşı'ndan getirdikleri konsolosluk kedilerine kalıyor!

Neden İstinye'ye taşındınız?

-Önceki binamız ev olarak yapılmıştı. Vize bölümümüz küçüktü. İnsanlar dışarda sıra bekliyordu. Burada çok geniş bir vize bölümümüz var. Tepebaşı'ndaki bahçemiz küçüktü. Şimdi büyük bir alanımız var. 4 Temmuz Şükran Günü'nde 1500 kişi aldı. Eski binada bunu hayal bile edemezdik.

Güvenlik kaygılarınız da var mıydı?

-Güvenlik de sorundu. Etrafta bizden yüksek birçok bina vardı. Hatta 1999'da karşıdaki bir binadan roketle saldırı planlandığı bile öğrenildi ve engellendi. 1998'de Kenya ve Tanzanya büyükelçiliklerimize saldırılar yapıldığından beri güvenlik çok önemli hale geldi. Bomba yüklü araçlar konusunda endişelenmeye başladık. Eski bina tam sokağın üzerindeydi. Tüm Amerikan diplomatik misyonları için yapılan bir düzenleme var, sokaktan en az 100 feet (30 metre) uzakta kurulması zorunluluğu. Eski binada böyle bir mesafe yoktu. Deprem riski için de bina dışişleri bakanlığımız tarafından incelendi ve çok büyük bir güçlendirme çalışması gerektiği söylendi.

Binanın özel bir mimari ya da inşaat tarzı var mı?

-İhaleyle tüm güvenlik gerekliliklerini yerine getiren bir proje yapan şirket seçildi. Ayrıca göze hoş görünen bir bina olmasını istedik.

Burada nasıl bir güvenlik sistemi kullanıyorsunuz?

-En önemlisi sokaktan 30 metre geride olmak. Yüksek bir bina, bu da muhtemel bir saldırıyı güç hale getiriyor. Ayrıca vize için başvuranlar asansörle doğrudan vize bölümüne gidiyorlar.

Kaç kişilik güvenlik ekibiniz var?

-Tam rakamı söyleyemem ama geniş bir güvenlik gücü var. Türk polisiyle de çok yakın çalışıyoruz. Zaten onların yardımı olmadan güvende olamayız.

Avrupa'dan daha tehlikeli değil

Güvenlik kaygılarınız 11 Eylül 2001'den sonra arttı mı?

-Önceden, 1998 Kenya ve Tanzanya'daki saldırılardan sonra zaten artmıştı.

Kenya ve Tanzanya'dan örnekler veriyorsunuz, peki Türkiye'yi Avrupa'da bir yerle karşılaştırsanız durum farklı mı olurdu?

-Avrupa'da da tamamen aynı durum geçerli. Bu bina Zagreb'teki büyükelçilik binamızla aynı zamanda açıldı. Orada da sokağın kenarında bir bina vardı. Şehrin dışına taşınıldı. Berlin'de de Alman yetkililerle yeni bir büyükelçilik inşaatı konusunda görüşme yapıyoruz. Çünkü büyükelçilik şehrin göbeğinde. Bir başka nokta, sadece bizim değil içinde yaşadığımız ülkenin insanlarının da güvenliği. Kenya'da ölenlerin çoğu sokaktaki Kenyalılardı. Bir saldırı olursa duvarlar sayesinde biz daha fazla koruma sağlayabiliriz ama çevredeki insanlar daha fazla zarar görüyor.

Yani Türkiye'de Avrupa'daki herhangi bir yerden daha fazla risk görmüyorsunuz?

-Hayır görmüyoruz.

Komşularınızla aranız nasıl? Onlardan memnun musunuz?

-Çok memnunuz. Sizin ‘‘Ev alma komşu al’’ diye diye bir sözünüz var. Bölgemizdeki iki muhtarı tanıyorum. Bizi ziyarete geldiler, ben de onlara gittim. Camilerdeki imamlarla da tanıştım. Çok iyi komşularımız var.

Binada çalışacak Türkleri seçerken standardınız ne?

-İşe alacağımız bölüme göre değişiyor. Bizimle çalışan çok iyi eğitimli insanlar da var, daha az eğitimli insanlar da.

Örneğin Amerikan yaşam tarzını anlayan insanlar arıyor musunuz?

-Mesela halkla ilişkiler departmanımız için birini alacaksak bunu iseriz. ABD'de yaşamış ya da çalışmış birini tercih ederiz.

Yemek şirketini yarışmayla seçtik

Yemekleriniz içerde mi pişiriliyor?

-Çok güzel bir kafeteryamız var. Bu da yeni binadaki değişikliklerden biri ve herkese moral verdi. Mönüde Türk ve Amerikan yemekleri, sandviçler, yoğurt, Türk ve Amerikan tarzı kahvaltı var. Bir lezzet yarışması yaparak yemek şirketini seçtik. Çok memnunuz. Yemekleri burada yapıyorlar.

Bahçenin özel bir dizaynı var mı?

-Bahçe değil, daha çok bir açık alan. Tüm bitkilerin Türkiye'nin tipik bitkileri olmasına dikkat ettik. Tamamen şekillendirilmiş bir bahçe istemiyoruz. Bazı bölümler çimlendirildi fakat çoğu olduğu gibi bırakıldı veya Türk bitkileriyle dizayn edildi. Birçok ağaç da diktik.

Binadaki 310 kişi ne tür işler yapıyor?

- Ticaret ofisi, ekonomi bölümü, Bilgi Belge Merkezimiz var. Ayrıca birçok şeyi de konsolosluk dışında yapıyoruz. Seminer, konferans ve sergilere sponsor oluyoruz. Eğitim programlarımız var. Bir turizm ofisimiz yok ama Türkiye'ye gelen Amerikalı grupları buraya çekmeye çalışıyoruz. Amerika'ya bursla öğrenci gönderen Fulbright komisyonu binada değil ama bizimle çalışıyor.

Bu binaya taşınmadan önce Tepebaşı'nda ciplerle yolu kapatıyordunuz. 11 Eylül'den sonra insanlara daha uzak bir görüntü verdiğiniz düşünmüyor musunuz?

-11 Eylül kesinlikle önemli bir tarih. Bütün dünya için büyük bir şoktu. Sadece Amerikalılar değil, 80 ülkeden insan öldü. Ama yeni bir binaya taşınma konusu 11 Eylül'den çok önce, belki de son 20 yıldır gündemdeydi. Ancak caddeyi 11 Eylül'e kadar kapatmamıştık. Bu tabii büyük bir değişiklik oldu.

Eski binayı satamıyoruz çünkü ABD'nin dünyada satın aldığı ikinci temsilcilik binası
Tepebaşı'ndaki Palazzo Corpi, adını Ignazzio Corpi adlı bir İtalyan işadamından alıyor. Binayı ev olarak yapmış. 1907'de ABD almış ve büyükelçilik yapmış. 1937'de büyükelçilik Ankara'ya taşınınca, başkonsolosluğa dönüşmüş. ABD Kongresi bize eski binayla ilgili iki şey söyledi. İlki Palazzo Corpi'yi satamayacağımızdı. Çünkü bu bina Amerikan hükümetinin yurtdışında edindiği Avrupa'da ilk, dünyada da ikinci temsilcilik binası. ABD için tarihi önemi var. İçindeki sanat eserleri de binanın önemini artırıyor. İkinci gereklilik ise binayı bizden kiralayacak kuruluşun Ortadoğu-Batı diyaloğunu desteklemesi. Bir kültürel kuruluş olursa, seminer ve konferanslarla böyle bir diyaloğu desteklemeli. Ek bir binamız daha var. Onu satabiliyoruz, ancak iki binanın elektrik ve suyu birbirine bağlı. Biz ek binayı satıp Palazzo'yu da aynı kuruma kiralamayı düşünüyoruz. Aralık sonuna doğru karar verilmesini bekliyoruz. Çok sayıda kuruluş ilgilendi, ihaleyle ön teklifleri aldık. Washington değerlendiriyor.

24 Türk ve Amerikalı sanatçının eseri var
İstinye tepelerinden dar bir boğaz manzarası gören bina, 7 bin 474 metrekare, 9.3 hektarlık engebeli bir arazinin ortasında. Binayı ABD'den Zimmer Gunsul Frasca Architects ile Turgut Alton Mimarlık tasarladı. İnşaatı Montgomery'den Caddell İnşaat ile ENKA yaptı. İnşaatta 2 bin 200 Türk işçi çalıştı. 15 bin metreküp beton, 2 bin 100 ton güçlendirici çelik ve dış yüzeyler için İzmir'den gelen 8 bin metrekare traverten taşı kullanıldı. Bahçe 1 milyon dolara mal oldu. Tamamına 83 milyon dolar harcandı. 24 Türk ve ABD'li sanatçının resim, seramik, dijital baskı gibi eserleri var. Alev Ebuzziya, Gül Ilgaz, Suzan Batu, Candeğer Furtun, Murat Morova, Yıldız Şermet, Canan Tolon, Haluk Akakçe binada eseri bulunan Türk sanatçılar. Binada 250'si Türk 310 kişi çalışıyor.
Hürriyet - Ayten Serin

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri 28 Ekim 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk olacaklar.

UIA 2005 Organizasyon Komitesi Üyeleri hakkında daha fazla bilgi edinmek, kendilerine soru sormak için tıklayın. 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

 

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz