reklam

27 Ekim 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Büyükşehirlerde 100 bin kişiye 1 hastane

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan, "Hastanelerin Yatırım Esaslarının Tespitine Dair Yönerge"ye göre, ilçelerde her 10 bin kişi için 25 yataklı hastane kurulabilecek, ilçe merkezinin nüfusu 10 binden az olan yerlerde ise hastane kurulamayacak. Büyükşehirlerde 100 bin kişi için 1 hastane kurulması esas olacak.

"Türkiye Sağlık Envanteri" çalışmasıyla 874 yatırımdan atıl durumdaki 395'ini iptal ederek, 300 trilyonluk tasarruf sağlayan Sağlık Bakanlığı, bundan sonra yapılacak hastanelerin ülke genelinde eşit dağılımını ve yaygınlaştırılmasını sağlayamaya yönelik bir yönerge hazırladı.

Yönerge, hastanelerin atıl kapasiteye yol açılmaksızın ülke genelinde dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılması amacıyla açılacak bütün hastanelerin rasyonel kriterler çerçevesinde yatırım programlarına alınmasına ve kurulmasına ilişkin esasları düzenliyor.

Buna göre, hastane yatırım tekliflerinin incelenmesinde ve değerlendirilmesinde şu kriterler göz önünde tutulacak:
- Her bir mülki idare biriminde yeni hastane kurulması planlanırken, o birimin merkez nüfusu, coğrafi durumu, ulaşılabilirliği, nüfus artış hızı gibi kriterler dikkate alınacak.

- Belde ve köylerde hastane kurulmayacak.

- Ülkenin sosyo-ekonomik yapısındaki değişmeler ve ülke nüfusundaki hızlı artış sebebiyle öncelikli hedef, ilçelerde her 10 bin nüfusa 25 yataklı hastane kurulması olup; ilçe merkezinin nüfusu 10 binden az olan ilçelere hastane kurulamayacak. Büyükşehirlerde ise 100 bin nüfusa bir hastane kurulması esas olacak.

- Hastane kurulması talep edilen ilçenin en yakın hastaneye olan uzaklığı 40 kilometreden az olmayacak şekilde planlama yapılacak.

- İlçede mevcut hastane varken ikinci bir hastane yatırımı teklif edilebilmesi için, merkez ilçe nüfusunun asgari 100 bini aşması gerekecek.

- Yatak işgal oranı düşük olan hastanelere yeni yatak ilavesi yapılmak yerine, düşük kapasite ile çalışılmasının sebepleri araştırılacak ve öncelikle bunların, makine, teçhizat ve insan gücü eksikliğinin giderilmesi sağlanacak.

- Üçüncü kişiler tarafından inşa ettirilecek veya finanse edilecek binaların yapımında, arazilerin ekonomik kullanılmasına, mimari proje düzenleme esaslarına ve Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik hükümlerine uyulacak.

- Yatırım programına alınan hastanelerin yatak kapasitelerinin artırılması yoluna gidilmeyecek. Diyaliz merkezleri ve acil servisler ile turistik yöre ve afet bölgesi gibi önem ve önceliği olan bölgelere hastane yapımı tekliflerinin değerlendirilmesinde, bu kriterler dikkate alınmayacak.

- Genel hastane bulunmayan ilçelere özel dal hastanesi yapılmayacak, belde ve köylerde özel dal hastanesi açılamayacak.
Turk Net

 

Ekim 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak, 
Dominique Perrault 4 Kasım Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Konser Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz