reklam

05 Kasım 2003 Çarşamba
Ana Sayfa > Haberler

Dominique Perrault ARKIMEET toplantısının konuğuydu

Dünyanın dört bir yanından uluslararası düzeyde ünlü mimarları İstanbul'da buluşturacak toplantı serisi ARKIMEET'in ikinci konferansı 4 Kasım Salı günü Askeri Müze Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Fransız mimar Dominique Perrault'nun sunduğu konferans yaklaşık 1000 kişi tarafından ilgiyle izlendi.

Arkitera Mimarlık Merkezi, Philips Armatür ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nin işbirliği ile organize edilen bu toplantı, 28 Haziran 2003 tarihinde sonuçlanan Mariinsky Opera Evi yarışmasının birinciliğini kazanan Perrault'un mimari vizyonundan bir kesit sundu dinleyicilere.

Dominique Perrault katıldığı yarışma projelerinden örnekler gösterdiği sunumunda katılımcıları yapıtlarının içinde sanal bir geziye çıkardı. Tasarımlarında paslanmaz çeliği ana malzeme olarak tercih eden Perrault, mimarın malzemeyle oynayıp, ona nasıl hükmedebileceğini gösterdi. Projelerinin hissettirdiği şeffaf, esnek mekan oyunları; sınırı olmayan, herkesin dokunup içine girebileceği yapılar tasarlama fikrini yansıtıyordu.

"Teknik hayalgücü" kullanarak yapıtlarının üstüne giydirdiği çelik kabukları, Christo'nun binaları kumaşla kaplamasına benzeten Perrault, adeta bir modacı gibi çalışıp, endüstri şirketlerinin de yardımıyla kullanmak istedikleri esnek ağları tasarladıklarını, teknolojinin sunduğu imkanların mimarlar için de özel mekanlar yaratma olanağı sunduğunu belirtti.

Sunumunu St.Petersburg Mariinsky Opera Evi projesinin 3 boyutlu animasyonuyla bitiren Dominique Perrault, beşi Rusya'dan, altısı Rusya dışından toplam 11 ekibin davet edildiği yarışmanın Rusya'da 70 yıldan sonra yapılan ilk yarışma olması yüzünden önemli bir yerinin olduğunu belirtti. Halk oylamasına sunulan projeleri mimarların jüri önünde kendilerinin sunduğunu belirten Perrault, eski opera binasıyla kendi tasarladıkları arasında dialektik oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Rusya'nın ilk çağdaş mimari örneği olacak tasarım halkın, medyanın, hükümetin beğenisiyle; opera evinin maestrosunun ve Kültür Bakanı'nın son kararıyla birinciliği haketmiş. Sadece bir opera binası değil halkın sürekli kullanımında, sosyal bir mekan yaratan mimar; şeffaf altın kabuğun altında, her hacmin üstünü teras olarak kullanarak içerisi - dışarısı ayrımını başarıyla ortadan kaldırmış.

Yine Arkitera Mimarlık Merkezi'nin organizasyonu ve TÇMB'nin desteği ile düzenlenecek ARKIMEET 2003 kapsamındaki üçüncü konferans, Massimiliano Fuksas tarafından 17 Şubat 2004 Salı günü saat 19:00'da Harbiye Askeri Müzesi Kültür Sitesi Konferans Salonu'nda verilecektir. Arkimeet toplantıları hakkında kapsamlı bilgiye www.arkimeet.com adresinden ulaşmak mümkün.

Konferanstan görüntüler
Fotoğraflar: Arkitera

Mariinsky Opera Evi Yarışması'nda kendisine birincilik kazandıran projeyi incelemek için tıklayın.

Arkitera

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Semra&Özcan Uygur 
7 Kasım 2003
tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldular.

Semra&Özcan Uygur  hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz