reklam

06 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Kestanelik ve kızılağaçlara 'balta' vizesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 'in veto ettiği kızılağaçlar ve aşılı kestaneliklerin orman kapsamı dışına çıkarılmasına ilişkin yasa, TBMM Genel Kurulu'nda aynen kabul edildi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe , kızılağaçların kesilerek levha fabrikalarına hammadde yaratılacağını itiraf etti. TBMM Genel Kurulu'nda, dün Sezer'in veto ettiği kızılağaçlar ve aşılı kestaneliklerle ilgili yasa görüşüldü. 

Aynen kabul edilen yasa, ''orman sınırları içinde veya bitişiğinde tapulu, orman sınırları dışında ise her türlü tasarruf belgeleri ile özel mülkiyette bulunan yetişmiş veya yetiştirilecek olan kızılağaçlıklar ile aşılı kestaneliklerin'' orman alanı dışına çıkarılması öngörülüyor. Bu ağaçların kesimleri için köy muhtarlığınca düzenlenecek belge yeterli olacak. Yasanın görüşmeleri sırasında söz alan CHP'li Mehmet Işık , yasanın anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Orman Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 208 bin hektar kızılağaçlık ve aşılı kestanelik bulunduğunu, ancak bu rakamın bakanlığın internet sitesinde 2001 yılı rakamlarına göre 100 bin hektar olarak gösterildiğine dikkat çeken Işık, ''108 bin hektar ormanın azalmasının sorumlusu kimdir'' diye sordu. 

Işık, hükümetin ağaçların kesilmesini serbest bırakarak ''ormanları koruyorum'' anlayışında olduğunu vurguladı. CHP'li Necdet Budak da hükümetin ''Baltalar elimizde, kalın ip belimizde, biz gideriz ormana, yok etmeye ormana'' şarkısını söylediğini belirtti. CHP'li Gürol Ergin , daha önceki yıllara göre orman yangınlarında çok önemli artış olduğunu belirterek bu durumun orman arazilerinin satışına ilişkin anayasa değişikliğinin ne ölçüde zarara yol açtığını ortaya koyduğunu söyledi. Ergin, yasayla ülke ormancılığın da yıkıma neden olacağını vurgulayarak hükümetin de ormanları yok eden ''illüzyonist parti'' olduğunu belirtti. Orman Bakanı Osman Pepe ise Türkiye'de endüstriyel plantasyon yapılması gerektiğini, longa levha için her yıl yeni fabrikalar açıldığını belirterek ''Bunun hammaddesini nereden sağlayacağız, kızılağaçlardan'' diye konuştu.
Cumhuriyet

 

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz