reklam

08 Kasım 2003 Cumartesi
Ana Sayfa > Haberler

Usulsüzlükte rekor kıran ihale

TOKİ'nin Şanlıurfa'daki 648 konut yapımı için yaptırdığı ihalede, Kamu İhale Yasası'na uygun tek bir işlem yok.

Toplu Konut İdaresi'nin Şanlıurfa'da yaptığı toplu konut ihalesinde; Kamu İhale Yasası'na uygun tek bir düzenleme bile bulunamadı. Kamu İhale Kurumu (KİK) konuyla ilgili düzenlediği raporda; TOKİ'nin ihalesine katılan firmaların yeterlilik durumlarının ve yaklaşık maliyetin nasıl saptandığının bile belli olmadığına dikkat çekti.

Raporda, ''TOKİ, Şanlıurfa'da Kamu İhale Yasası'na alternatif bir sistemle, ihale yaptı'' belirlemesi yapılırken; gerekli inceleme ve soruşturmanın yapılması için Bayındırlık Bakanlığı'na başvurulduğu kaydedildi. TOKİ'nin Şanlıurfa'daki ''kendine özgü'' sistemi, başka ihalelerde de kullanmaya başladığı; ancak KİK'in kararı üzerine başta Düzce olmak üzere bazı illerde bu yolla yapılacak ihalelerini durduğu öğrenildi.

Kamu İhale Kurumu, gelen bir şikâyet üzerine TOKİ'nin Şanlıurfa'daki ihalesini inceledi. Toplam 648 konut için yapılan ihalenin, yapım ihalelerinin ''bölünmemesi'' kuralına karşın; 3 parçaya bölünerek yapıldığını belirleyen KİK incelemeyi genişletti. İnceleme sonucunda, usulsüz biçimde 3 parçaya bölünen ihalenin bir parçasının SOYAK firmasına verildiği; kalan bölümlerin ihalesinin ise yasaya aykırı biçimde TOKİ'nin belirlediği kurallar çerçevesinde iptal edildiği saptandı. KİK'in hazırladığı raporda da saptanan usulsüzlüklerin bazıları şöyle :

- TOKİ'nin, yasaya aykırı olarak belirlediği kurallar nedeniyle; ihalenin 3 bölümünde de en düşük teklif sahibinin ihaleyi alması engellendi.

- İhaleyle ilgili son teklif verme süresi, şartnamede yanlış belirtildi.

- İhalede ''yaklaşık maliyetin'' hangi yöntemle belirlendiği belli değil.

- İhaleye katılan şirketlerin hangi kriterlere göre yeterlilik değerlendirmelerinin yapıldığı belli değil. Tekliflerin değerlendirilmesi sürecinde de yeterli özen gösterilmedi.

- İhaleyle ilgili ilanda, Kamu İhale Yasası'na aykırı hükümler bulundu.

- İhaleye katılan firmaların ilgili belgelerinde de yasaya aykırı birçok durum bulundu. Buna karşın idarenin bu belgeleri kabul ettiği gözlendi.
Cumhuriyet

 

 

 

 

 

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

ARKIMEET


Fotoğraf: Maurizio Marcato

ARKIMEET Konferans Serisinin davetlisi olarak,  Massimiliano Fuksas 
17 Şubat 2004 Saat: 19:00'da Askeri Müze Kültür Sitesi Büyük Konferans Salonu'nda konferans verecek.

Davetiye için tıklayın.

Toplantı tarihi 17 Şubat 2004'e ertelenmiştir


TÇMB'nin katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz