reklam

10 Kasım 2003 Pazartesi
Ana Sayfa > Haberler

Çimento devi Fransız Lafarge Türk yöneticileri keşfetti

Son yıllarda Türkiye’de, Türk yöneticileri tercih eden yabancı şirketler, şimdi de faaliyette bulundukları diğer ülkelerde Türk yöneticilerle çalışmaya başladılar. Buna en güzel örnek, Fransız firması Lafarge.

77 bin çalışanı ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 75 ülkede üretim yapan çimento devi Lafarge’de, Türk yönetici sayısı giderek artıyor. 170 yıllık geçmişe sahip şirkette yabancı yönetici olarak İngiliz ve Kanadalılardan sonra Türkler geliyor. Şu anda şirkette 18 Türk üst düzey görevlerde bulunurken önümüzdeki günlerde bir yöneticinin daha Fransa’ya transfer olması bekleniyor.

Türk yöneticilerin Türkiye dışında görev yaptıkları ülkeler Fransa’nın yanı sıra Kanada, Avusturya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler.

Lafarge’nin tepe yöneticileri, Türk yöneticilerin performansından memnun. Dünyanın dört bir yanında yüzlerce şirketin katıldığı Batimat 2003 yapı fuarı münasebetiyle bulunduğumuz Paris’te görüştüğümüz Lafarge Başkan Yardımcısı Bruno Lafont, transfer ettikleri Türk yöneticilerden son derece memnun olduklarını belirtti. Lafont, iyi iş için iyi yöneticilere ihtiyaç duyduklarını vurgularken, Türkiye’deki kriz şartlarına alışkın Türk yöneticilerin dünyanın her yerinde başarılı olduklarını söyledi. 53 yaşındaki Lafont, 1989-1994 yılları arasında şirketin Türkiye başkanlığını yapmış. Türkiye’yi ve Türk çalışanları yakından tanıyor. Şu anda Lafarge’nin en tepedeki dört isminden birisi ve çimento faaliyet alanından sorumlu. “Lafarge’deki Türk yönetici sayısının giderek artması sizden mi kaynaklanıyor?” şeklindeki sorumuza, “Benden değil, onların kendinden kaynaklanıyor. Lafarge’de kim olursanız olun başarılıysanız bir yerlere mutlaka gelirsiniz.” cevabını veriyor.

Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye’den Sorumlu Bölge Başkanı Yves de Clerck da, aynı düşünceleri paylaşıyor: “Türkiye bilmece gibi bir ülke. Öngörülerde bulunmak çok zor ama orada eğitim görmüş, çalışmış elemanlara sahip olmam bana ümit veriyor. Onlar çok iyi öngörülerde bulunabiliyorlar.” Bu kadar kriz ve zorluğa rağmen Türk insanının yıkılmayıp çalışmaya ve mücadeleye devam etmesine hayran kaldığını ifade eden Clarck, “Normal bir ülkede böyle bir şey göremezsiniz.” diyor. Aynı zamanda eski bir deniz subayı olan Clerck, iş konusunda Fransız, İngiliz ve Türkler arasındaki farkı şöyle özetliyor: “Planlama ve konuşmada Fransızlar, vizyonda İngilizler, icraatta ise Türkler çok iyi.”

Şu anda Lafarge’de en üst düzeyde bulunan Türk yönetici Filipinler Başkanı Erdoğan Pekenç. Pekenç, Filipinler’de zorluklar ortaya çıkınca kriz tecrübesine sahip yönetici olarak, geçtiğimiz nisan ayında bu ülkeye atanmış. Pekenç, bir buçuk yıl önce Türkiye başkanlığına getirilmişti.

Üç yıl önce Fransa’ya transfer olmuş Lafarge Fransa Elektronik Ticaret ve Pazarlama Müdürü Ertan Akış’la Batimat 2003’teki Lafarge standında görüştük. Akış, Türk yöneticilerin gerek mesleki ve teknik donanım, gerekse yabancı dil açısından yabancılardan kalır yanı olmadığını, hatta pek çok artıları bulunduğunu söylüyor. Ertan, “Adaptasyon sorununu en az yaşayan yabancılar Türkler. Kendi kültürümüzden kopmadan diğer kültürlere çok çabuk adapte olabiliyoruz.” diyor.

Dünya çapında yıllık 14,6 milyar Euro ciroya sahip olan Lafarge, çimento ve çatı kaplaması üretiminde dünya lideri, agrega üretiminde ikinci, alçı üretiminde ise üçüncü sırada.

Lafarge’nin Türkiye’de 4 çimento fabrikası ve 4 öğütme tesisi bunuyor. Bu tesislerle, çimentoda üçüncü büyük grup. 3 agrega ocağı ve 20 hazır beton tesisi ile ikinci sırada. Alçı tozu ve alçı levha fabrikası ile de alçıda Türkiye’de ikinci büyük grup. 2002 yılı satışları toplamı 204 milyon dolar ve bin 500 çalışanı bulunuyor.

‘Türkiye’de enflasyonu, bankaların batabileceğini ve sabretmeyi öğrendim’
Başkan Yardımcısı Bruno Lafont, Türkiye’den önemli tecrübelerle ayrıldığını söylüyor. Türkiye’de enflasyonu, bankaların batabileceğini, normal zamanlarda bile banka önlerinde uzun kuyruklar olabileceğini ve sabretmeyi öğrendiğini anlatan Lafont, “Bununla birlikte bizim burada kaybettiğimiz aile kavramı sizde çok iyi. Krizlere karşı dayanıklısınız, güçlüsünüz.” dedi. Türkiye’de özellikle alçı alanında büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Lafont, “Türkiye’nin alçı levhada en iyi pazarlardan birisi olacağına inanıyoruz.” dedi. Lafont, Türkiye’de enflasyonun düşmesinin TL için önemli olduğunu, ABD kredisi gelmesi halinde işlerin daha da iyiye gideceğini söyledi.

Lafarge yönetimindeki bazı Türk isimler

Erdoğan Pekenç Filipinler Başkanı

Agah Durukan Fransa Ürün Geliştirme Müdürü

Ertan Akış Fransa Elektronik Ticaret ve Pazarlama Müdürü

Atilla Pars Akdeniz Bölgesi Mali Kontrolörü

Nuri Özkaya Türkiye Başkanı (Çimento Grubu)

Yonca Ataç Türkiye Başkan Yardımcısı (İletişim)

Hakkı Çek Türkiye Başkan Yardımcısı (Bilgi Teknolojisi)
Zaman

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Diyalog

Baran İdil 11 Kasım 2003 tarihinde Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Baran İdil hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın. 

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...

 


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz