reklam

13 Kasım 2003 Perşembe
Ana Sayfa > Haberler

Ayasofya'da iskele kalkıyor

Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün yayını olan American Archeology dergisi, Ayasofya'nın restorasyonunu 'Bir ikonun yeniden doğuşu' başlığıyla verdi.

American Archeology dergisi, Ayasofya restorasyonunu kapak yaptı. Derginin haberine göre milyonlarca parçadan oluşan kubbe mozaiklerinin onarımı tamamlanmak üzere

Dünyanın arkeoloji konusunda en yüksek traja sahip dergisi American Archeology dergisi, kasım/aralık sayısının kapağını Ayasofya restorasyonuna ayırdı. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü'nün yayını olan dergide, Ayasofya'da yürütülen kubbe onarımları üzerinde duruldu.

Ayasofya Müzesi'nin eski uzmanlarından Dr.Şengül Aydıngün ve derginin Yazıişleri Müdürü Dr.Mark Rose tarafından ortaklaşa kaleme alınan 'Bir ikonun yeniden doğuşu ve İstanbul Ayasofya'da restorasyon' başlıklı yazıda müzenin tarihsel geçmişine yapılan bir gezintiyle son dönem restorasyon çalışmalarına değiniliyor. Dergide ayrıca, İTÜ'den Prof.Zeynep ve Metin Ahunbay ile Illinois Üniversitesi'nden Robert Ousterhout'un görüşlerine yer verilen yazıda, Princeton Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof.Ahmet Çakmak tarafından Ayasofya'nın depreme karşı durumu değerlendiriliyor. Türkiye'den ilk kez böyle büyük bir araştırma konusu yapan dergide yer alan fotoğraflar ise Haldun Aydıngün'e ait.

Dergide yer alan yazıda, 1992 yılından bu yana uluslararası bir ekip tarafından sürdürülmekte olan kubbe onarımı ve mozaiklerin koruma çalışmalarında hükümet ve Dünya Anıtlar Fonu'ndan 700 bin dolarlık destek sağlandığı belirtiliyor. Kubbenin, yüzlerce yıldır dış etkileri ve hava şartlarının yanında, içteki nemli hava ve kir nediniyle oldukça yıprandığına dikkat çekilerek, "Kubbenin onarımı dıştan tamamlanmış. Ancak içte yer alan altın ve gümüş plakalarla kaplı milyonlarca küçük mozaik parçalarının birebir onarımı ile temizliği çok uzun ve sabır gerektiren titiz çalışmaları içerdiğinden henüz tamamlanamamış. Geçen yıl üçüncü çeyreğinin onarımına geçilen çalışmalarda son aşamaya yaklaşılıyor. Gelecek yıl kubbenin son çeyreğinin onarımına geçilecek ve uzun yıllar boyunca yapının içinde yer alan çelik iskele yakın zamanda artık kalkacak" deniliyor.

Dergide görüşleri yer alan, Amerikan Jeoloji Araştırmaları Merkezi'nden Mehmet Çelebi İstanbul'da büyük bir deprem ihtimalinin Ayasofya için önemli bir tehdit olmadığını söylüyor. Çelebi, beklenen depremin merkezinin uzakta olmasını ve Ayasofya'nın altındaki kaya tabakasını

avantajolarak yorumluyor. Çelebi, yapının bazı sütünlarının güçlendirilmesi gerekliliğine de işaret ediyor. Mimarlık tarihçisi Rowland Mainstone, mimari restorasyonu yürüten Ahunbaylar ve Robert Osterhout'un birleştiği bir nokta da Ayasofya'nın bugüne kadar depremleri atlatan dayanıklı malzemesi.
Radikal

 

Kasım 2003 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
diğer aylar için tıklayın

Platform

"Taklit Sorunu ve Mimarlık" tartışılıyor.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın. Tartışma 20 Kasım'da İTÜ Mimarlık Fakültesi 109 No'lu Salon'da davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Aykut Köksal
Konuşmacılar:
Jale Erzen, Hasan Bülent Kahraman, Uğur Tanyeli

Lamp 83' ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz